Dita von Stripp

Erik Aasheim, tekst
Dita Von Teese provoserte i Melodi Grand Prix og hun er sjokkert over lørdagens resultat.

Stripper, stil-ikon eller diva? Man kan kalle burlesk-dronningen Dita von Teese hva man vil. Hun er uansett ikke virkelig. Jeg traff henne i Paris for D2.
Dita cover
– Jeg er bare en ekte showgirl, sier Dita von Teese (37).
Hun reiser seg ikke opp fra den røde sofaen når D2 treffer henne i hennes VIP-losje i strippeklubben Crazy Horse i Paris. Rommet er tapetsert i rød fløyel fra gulv til tak. I dempet belysning sitter hun og poserer iført en sort tettsittede vintage-kjole med en matchende Fendi-veske og høyhelte Alexander McQueen-sko i mellomkrigsstil.
– Noe gammelt og noe nytt. Det er meg, sier hun etter at hun har rukket den melkehvite hånden urfeminint frem og nærmest hvisket frem et lite ”hi”.
Det er som å gå inn i en rute i en Betty Boope-tegneserie – eller delta i en scene i en technicolorfilm fra 40-tallet.

Dita i D2

Dita i D2

Blondinne innerst inne
– Jeg er fascinert av ideen om den totale make-over man finner i Hollywood. Se bare på fotografier av Marilyn Monroe og Rita Hayworth før og etter. Alt er endret: hårfarge, navn, alt… sier Dita von Teese, og retter på en sort hårlokk. Det er naturligvis ikke hennes riktige hårfarge. Heller ikke navnet. Det svinger ikke like mye av Heather Renée Sweet.
– Jeg vil være som disse pinup-stjernene fra gamle dager fordi de turte å være annerledes. De var aldri redde for å bli forvekslet med imaget. Se bare på Marlene Dietrich – hun gikk rundt med flosshatt og smoking til daglig. Dagens Hollywood-stjerner tør ikke å skille seg ut.
– Men det gjør du?
– Ja, fordi jeg er en showgirl. Da er det også viktig å se ut som en showgirl. Og å leve opp til ryktet som jeg har. En mann her og en mann der. Og jeg tror også du ville synes det var utrolig kjedelig om du kom inn her og så meg med t-skjorte og jeans. Det er ikke hva jeg vil være.
– Du har aldri hatt på deg jeans?
– Kun en gang. Det var Halloween-kostymet mitt.
Et uanstrengt forhold til nakenhet har hun også til felles med mange av sine idoler fra 30-, 40- og 50-tallet.
– Men prosessen fram mot å stå naken på scenen er viktigere for meg enn selve nakenhet, sier Dita von Teese. Og det er sjelden at trusa faller av i showene hennes, og brystvortene er som regel dekket til med små dusker eller en glitrende stjerne. En striptease med mer fokus på ”tease” enn på ”strip” har gjort henne til en superstjerne – både i modellbransjen og i den burleske verden.

Dita i D2

Dita i D2

Livet med Marilyn Manson

Mange oppdaget først Dita da hun giftet seg med en av hardrockens superstjerner Marilyn Manson i 2005. Bryllupet ble den reneste catwalken: Vivienne Westwood designet en purpurfarget kappe, Stephen Jones laget hatten og Mr. Pearl leverte et matchende klassisk korsett. Moschino, som var vant med å designe sceneantrekk til Kylie Minogue og Madonna leverte klær til henne for resten av bryllupshelgen. Spesiallaget for von Teese. Livet med Marilyn ble som en karikatur på en rockestjerne; fester, dop og damer. Ekteskapet holdt et år. Nyheten om skilsmissen gikk verden over – fra BBC til NTB.
– Jeg prøvde å hjelpe ham med problemene hans, men til slutt måtte jeg innse at han ikke ville ha hjelp, har hun sagt i et intervju med The Daily Telegraph.
– Uansett hvor mye jeg elsket ham, ville jeg ikke være en del av det livet han levde. Men det dukket opp noen som var klar for det. Dermed ble jeg fienden, sier hun og referer til Mansons forhold til den 19 år gamle skuespilleren Evan Rachel Wood.
– Jeg hadde sterk tro på ekteskapet vårt. Jeg trodde fullt og helt at det skulle vare evig, har hun forklart til den britiske avisa.
På venstre hånd har hun likevel på seg et minne fra livet med rockeren: Forlovelsesringen i diamanter fra 1930-tallet på 7 karat.
– Jeg fikk den omgjort hos Christian Dior i Paris til en vakker ring. Den er pen og stor. Jeg føler at jeg led mye for den diamantringen og den trengte å bli gjenfødt som noe bedre, sa hun til New York Times like etter skilsmissen.

Dita 2

Dita 2


Skilsmissejubel fra sponsor

I sin røde Pariser-losje har hun i dag dette å si om det sju år lange forholdet og skilsmissen fra metallrockeren:
– Jeg vil ikke prate om det. Neste spørsmål!
– Nja, spørsmålet var altså hvordan skilsmissen påvirket karrieren din…
– Det gjorde den ikke, sier hun vender blikket demonstrativt bort.
Den uttalelsen er ikke hennes sponsor, et stort, fransk spritmerke, enig i.
– Etter skilsmissen ble hun mye mer verdt. Heldigvis var vår kontrakt så godt som ferdigforhandlet. Men nå er kontrakten akkurat reforhandlet igjen. Den varer frem til 2012, sier det franske selskapets representant. Men Dita, spriten og pengene vil vedkommende ikke bli sitert på. Kontraktsummen er hemmelig.
Men at Dita von Teese er en forretningskvinne med mange jern i ilden er ingen hemmelighet. Etter en bok om burleskshow og fetisjisme lanserer hun nå en god, gammeldags blad-bok. Man blar med tommelen og får pinup´en til å røre på seg. Nesten så fjernt som det er mulig å komme fra youtubebilder på en 3G-telefon. Men på nettet er hun også sterkt tilstede. Bare på hjemmesiden hennes kan fansen som er betalte medlemmer, klikke seg gjennom nesten 20.000 bilder av divaen. Der selger hun også sin egen undertøy-kolleksjon. Hun har gått på catwalken til Christian Dior, Jean Paul Gaultier og Marc Jacobs. Nå har hun regelmessig show på Crazy Horse – både i Paris og Las Vegas, men lever best av private forestillinger; alt fra rikfolks bursdager til firmafester.
Neste år kommer hun ut med bok om makeup:
– Jeg vil skrive makeupboken som bryter mot alle regler, sier hun. Og hevder det finnes øyeblikk der hun selv ikke er sminket.
– Man kan være glamorøs i all enkelhet: Usminket i en silkepysjamas.

Dita i D2

Dita i D2


Ulla Ultimatum som kleshenger

Men hvor glamorøs og sofistikert kan man egentlig være når man omgir seg med Crasy Horse-strippere med navn som Flamma Rosa, Ulla Ultimatum, Nooka Karamel og Venus Oceane?
”I am looking wonderfull”, mimer hun inn i et telefonrør mens stripperne hjelper den amerikanske gjesteartisten med å kle av seg. Først av med den røde Dior-drakten, så på med en negligé – gjennomsiktig nattkåpe spesialdesignet av Elie Saab. Den kles av henne og havner i armene til Ulla Ultimatum før du har rukket å drikke ferdig det første champagneglasset som er inkludert i den billigste billettprisen på 100 euro.
Nakenheten er mer et problem for USA enn for Dita von Teese forklarer hun, påkledd i sin losje:
– På 1940-tallet da burleskshow var noe levende, så var det nakenhet rundt oss hele tiden. Men i dag er folk redde for nakenhet. 70 år senere har det blitt mer tabu enn noensinne, sier hun.
Hun har kastet klærne flere steder i Skandinavia, men husker ikke helt hvor.
– Mitt inntrykk er det finnes folk som er mer åpne hos dere. Men jeg skal ikke late som om jeg vet hvordan dere tenker, sier hun – uvitende om den heftige norske debatten rundt den alternative 8. marsfeiringen Ladyfest. Ordkrig og boikott ble resultatet etter at arrangementet også skulle by på et kurs «poledance».
-For oss er poledance en del av et feministisk prosjekt om å eie sin egen kropp på egne premisser, sa trener Lisa Gabrielsen.
-Vi må nå diskutere hva som hva som er pornografiske ytringer, sa Torill Nustad i Kvinnefronten og beklaget tilbudet.
Dita Von Teese er neppe Kvinnefrontens heltinne. Hun nyter å bli kalt ”the Queen of Burlesque”. Veien dit var lang:
– Jeg er med sikkerhet ikke den vakreste. Og jeg er heller ikke den som danser best. De andre jentene på scenen kan slenge opp beina til haka. Det skulle aldri jeg klare. Derimot er jeg blitt drevet av en livslang drøm. Hele mitt liv har jeg villet komme hit jeg nå har kommet. Jeg har jobbet hardere enn noen annen for det. Eller kanskje jeg bare har hatt flaks. Hva tror du?

Kvinne – slapp av

Hun synes også at flere kvinner burde slappe av og ikke være så fulle av komplekser for sin kropper:
– Mange kvinner er ekstremt redde for att mannen skal oppdage samme feil som dem selv ser når de kikker seg i speilet. ”Hjelp han kommer til å se både det her og det her, tenker de.” Men sannheten er at når de møtes i senga så tenker mannen som regel på helt andre saker.
Dita von Teese har en grenseløs fascinasjon for burleskstjernenes gullalder. En tid da stripperne het Gypsy Rose Lee, Lili St Cyr og Bettie Page. Ikke nok med at de var vakre. Flere av dem hadde et liv etter 40, mener den 37-årige Dita von Teese. Hun tenker definitivt ikke bli glemt.
– Verden er full av søte jenter. Men ingen husker dem. Derimot så husker vi Marilyn Monroe fordi hun var et ikon, større enn livet. Også i dag forsøker folk å ligne på stjerner som Grace Kelly, sier hun.
Tidlig begynte hun å ville ligne på noen. Enten da hun bladde i pappas Playboymagasiner, eller da hun senere lånte mammas undertøy. Men det store kicket fikk Dita von Teese da hun var 18 år og oppdaget fetisjismens dunkle verden mens hun jobbet på en strippeklubb i California.
– Jeg kjente meg forvandlet. Jeg ble plutselig selvsikker da jeg merket at folk ble litt engstelig for meg. På den tiden var jeg en veldig blyg jente, sier hun.

En mann i hver havn

Hun sitter hele tiden rakrygget mens vi prater. Kikker litt skrått på meg. Men iblant dras skoenes tupper mot hverandre og femme fatale-looken slapper av litt. Med når et nytt spørsmål kommer finner hennes ben og føtter raskt tilbake til den opprinnelige posisjonen.
Som på scenen ler Dita von Teese ofte og gjerne. Men alltid litt tilbeholdent. Ingen høylytt latter. Ikke engang når hun snakker om sitt nye liv som lykkelig, fraskilt kvinne:
– Mitt privatliv er fabelaktig. Jeg har ingen kjæreste og ikke noe seriøst forhold på gang. Men jeg er omgitt av mange menn.
Jeg setter pris på hver og en sine egenskaper, sier hun ler litt avmålt igjen.
Når det er tid får forlate henne, så strekker hun fram den melkehvite hånden igjen. Og avslører:
– Jo, jeg liker faktisk å ligge på en strand og sole meg – med beskyttelse. Min bleke hud tilhører de ting som gjør meg unik, spesielt i menns øyne og det verner jeg om. Dessuten vil jeg ikke aldres i før tiden, sier hun.
Utenfor losjen venter hennes alltid tilstedeværende produsent, Melissa Dishell. Hun ligner en typisk, amerikansk forretningskvinne som spiser en kabaret-eier til frokost og pusser tennene med sin Blackberry-telefon. Melissa fikk øyene opp for Dita von Teese for ni år siden da hun ikke var noe mer enn en utbrettspike i Playboy. Men Melissa Dishell så noe annet:
– Jeg så at hun var en stjerne. Andre er ikke det, sier hun.

Et fabouloust timeglass

”I am just faboulouse”, fortsetter Dita von Teese på scenen i Paris. 250 publikummere jubler når det amerikanske fenomenet vrir seg rundt i en rød sofa på den lille scenen i en sidegate til Champs-Élysées. Det er henne de er kommet for å se. Og man må ikke tenne på damer for å bli fascinert av Dita von Teese. Hun hevder selv å ha flere kvinnelige enn mannlige fans.
– De kan ikke være ekte, mumles det fra noen kvinnelige publikummere ved siden av meg. De snakker om struttepuppene som ikke disser noe sted. Men spiller det noen rolle? For når du er en levende tegneseriefigur fra 40-tallet så bli ingen opprørt over det. Heller over ryktene som mine nabodamer diskuterer, om at Dita von Teese har operert bort et ribbein for å komme inn korsettene sine som måler knappe 40 cm i omkrets. Andre hevder det er hyppige korsettbruken som har forvandlet henne til en timeglasskvinne.
Men alt dette betyr ingen ting når vi sitter på Crazy Horse i Paris og stirrer besnæret på damen som nå står og dusjer sin uvirkelige kropp i et sort badekar med såpebobler.
Det eneste som mangler er at det kommer en snakkeboble ut av munnen hennes.

Tekst ERIK AASHEIM

Se også:
-Og her er Norges største Dita-fan
-Dita er Tysklands hemmelige MGP-våpen
-Ingen norske stemmer til Dita

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Dita von Stripp

 1. 19. mai: Ny versjon til glede for nye Melodi Grand prix-lesere…

 2. Om Dita inte hittar vägen hem igen, så finns det
  sk. Red light districts som är Rysslands svar på
  kvinnohjälp.
  Biljettar hem kan hun få via sosialkontoret + kläder.
  Om hon inte klarar det så kan hon ringa mig på tlf nr :………….
  Jag behöver tjänstepiga.
  VH: Gubben

 3. etthjertetoindivider

  Hmmmm. Jeg leste hele intervjuet. Dita von Teese er nydelig. ❤

 4. atlesyversen

  Tyskland kunne spart seg for hun Dita!

 5. Dita er en dronning – en klassefetish-queen blant mange småprinsesser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s