1001 Louvre-natt (radio)

Jean Nouvels Louvre i Abu Dhabi

Jean Nouvels Louvre i Abu Dhabi

Emiren av Abu Dhabi kan endelig juble. Nå er den symbolske grunnstenen lagt ned i hans nye kronjuvel: Louvre på arabisk
Det koster den oljerike gulfstaten minst en milliard euro å bruke Lovre navnete og å låne kunstverk fra Paris. Det har vært en lang og kontorversiell vei mot denne byggsestarten.
Hør direkterapporten på NRK P2 Kulturnytt 270509. (Intervjuer: Marianne Siebke)

© Erik Aasheim

Opprør mot eksport av franske merkenavn
Les artikkelen jeg skrev for Dagsavisen da det ble kjent at emiren jaktet på Louvre-navnet i januar 2007:
Emiren av Abu Dhabi vil før måneden er omme kunne triumfere over sin nye kronjuvel: Louvre-museet. En rasende fransk kunstelite betyr lite når arabiske oljemilliarder legges på bordet.
– Det finnes kun et Louvre-museum – og det er i Paris, sier 83 år gamle Corrine Rombaut. Hun retter på sitt stivsprayede blågrå hår med begge hender for å virkelig understreke at slik bør det fortsatt være. Hun er vei inn til sitt månedlige besøk på Louvre og Madamen som i hele sitt liv har bodd i Paris vil helst ikke tro på avisskriveriene om at verdens mest besøkte museum vil låne ut kunst og navn til et nytt museum som skal bygges på en kunstig luksusøy i De forente Arabiske emirater.
– Hver by sitt museum. Madrid har Prado. – Og Norge hva har dere igjen?, spør hun
– Ehh, Munch, svarer jeg uten at det lød så kjent.
– Bien. Vel, vel sier hun nok en gang. – Vi har Louvre.

Hemmelig milliardavtale
Og det har Paris hatt siden 1793. Men nå blir det slutt på eksklusiviteten. I følge den vanligvis velinformerte avisa Le Monde så vil en superhemmelige milliardavtale om salg av Louvre-navnet bli signert i slutten av januar.

Det framtidig museet i oljestaten Abu Dhabi skal i 20 år låne Louvre-navnet, i følge avtalen som det franske kulturdepartementet har én kommentar til: ” Ingen kommentar”.
Frankrike lover også å låne ut kunst til museet de neste ti årene – i påvente av at Abu Dhabi-museet bygger opp sin egen samling. Alle store museum i Frankrike vil bli bedt om å delta, men ingen vil bli tvunget til å låne ut verker.
Og prislappen: Emiren i Abu Dhabi er villig å legge minst 700 millioner euro for å få det slik han vil – mer enn 6, 4 milliarder norske kroner. Pengene har han nok av; Emiratet sitter på ni prosent av verdens oljereserver

Sensur av nakenhet
Men den enorme summen gjør ikke protestene mer lavmelte. Heller tvert i mot:
-Louvre er ikke en kommersiell vare, er hovedbudskapet i en opprop ledet an av en de franske kunsttungvekterne, Francoise Cachin, tidligere direktør for Frankrikes nasjonale museums-råd – Musées de France. Til nå over 3200 aktive innen for kunstverdenen signert – blant dem en rekke kunstprofessorer og direktører ved en rekke større og mindre museum.
– Vi behandler ikke Louvre og Versailles som Hermés eller Dior. Verker som er en del av vår kulturarv, er ikke forbruksvarer, sier Cachin til den ukes utgave av Paris Match.
Kritikerne frykter at Abu Dhabi-prosjektet vil gjøre Louvre, som hvert år har 7,3 millioner besøkende, fattigere.
– Vi har nok å ta av. Louvre stiller kun ut 35.000 av sine 380.000 kunstverk, svarer nåværende direktør for Musées de France, Francine Mariani-Ducray.
Kunsteliten reagerer også på at det i avtalen skal være mulig for Abu Dhabi å si nei til enkelte kunstverk, motiver med nakenhet eller religiøsitet. I følge Le Monde er det blitt poengtert i avtalen at emiratet ikke kan si nei til et kunstverk ”uten meget god grunn”. Men mange denne formuleringen er for rund – og åpner for kunstsensur.

Airbus vs kunst
– Penger er viktig, men det er ikke det som driver oss, sier direktøren ved Louvre, Henri Loyrette. I Le Monde slår han tilbake mot kritikken og legger til at Louvre ikke kan stoppe internasjonaliseringen av museumsverdenen.
– Det skjer nå med alle store museum, sier han.
Mange var overrasket Loyrette sa dette fordi man trodde han faktisk var i mot prosjektet og var blitt overkjørt av et pengetørsting kulturdepartement og en president Jacques Chirac som mener man måtte gjøre noe til gjengjeld for at emiratene har bestilt 43 av de svært forsinkede A380 Airbus-flyene.
-Det er helt klart økonomiske grunner til at Frankrike gjør dette, ikke kunstneriske, sier redaktør i le Journal des Art Phillipe Regnier, til Dagsavisen.
Det ryktes at det er det franske stjernearkitekten Jean Nouvel som skal tegne det nye Louvre-museet. Men det er et rykte like lite bekreftet som at Mona Lisa blir en av de første kvinnene uten hijab som smiler lurt til en arabisk oljesjeik i Abu Dhabi under den planlagte museumsåpningen i 2012.
(Skrevet 20 januar 2007)

LUKSUS-ØYA
PARIS: Golfstaten Abu Dhabi skal nå bruke 180 milliarder norske kroner på å bygge en kunstig øy som skal bli emiratets nye kulturelle sentrum.
På Saadiyat – som betyr ”den lykkelige øya” på arabisk – har Guggeheimstiftelsen allerede bestemt at de skal bygge et museum. I tillegg får et framtidig Louvre to andre museer, konsertsaler, opera, 2 golfbaner, et syv stjerners hotell og en rekke luksusvillaer som sine nærmeste naboer.

COCA COLA-LOUVRE
PARIS: ”The power. The passion. The glory. The great kings of france…”
Du blir møtt av det som minner om en reklame for en Hollywood-film når du klikker deg inn på hjemmesiden til det som nå kalles Louvre-Atlanta. For Louvre er allerede blitt snikeksportert.
Museet der Cola Cola har sitt hovedkvarter, åpnet i oktober og er et midlertidig samarbeid mellom Louvre og Atlanta High Museum of Art.
De neste tre årene låner Louvre ut hundrevis av kunstverk til det amerikanske museet.
Men dette er opplegg som ikke har skapt samme type reaksjoner som de arabiske planene fordi det er Louvre selv som har full kunstnerisk kontroll over dette prosjektet.


EKSPORT AV SORBONNE

PARIS: Det er klart for eksport av flere franske 1-divisjons-merkenavn innen kunst og kultur.
Rett før jul åpnet arveprisen av Abu Dhabi de arabiske Sorbonne-portene.
For første gang finner man nå det legendariske universitet andre steder i verden enn Latinerkvarteret i Paris. Fra nå av vil det hver 14 dag dra en ny gjeng med professorer fra Paris for å lære emiratets overklassebarn fransk kultur og språk.
– Emiren betaler lønn, transport, og opphold, sier professor i Geografi ved Sorbonne Andre Louché til den franske tv-kanalen TF1. Han legger ikke skjul på lønnsnivået i emiratet ligger betraktelig høyere enn i Paris. Så særlig motstand fra de franske professoreliten har det ikke akkurat vært mot dette prosjektet.
Og det stopper ikke med Sorbonne og Louvre,
Samtidsmuseet, Pompidou-senteret i Paris planlegger å åpne en avdeling i Shanghai – og Rodin-museet åpner snart dørene i Sao Paulo i Brasil.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s