De nye solkongene

DN 060609

DN 060609

Bypalass, luksusbiler og svimlende bankkonto. Afrikanske diktatorers investeringer i Paris blir mer og mer pinlige for Frankrike. Det gjør Eva Joly fransk EU-valgkamp ut av. Søndag kveld 7. juni ble hun første nordmann valgt inn i EU-parlamentet. Sjekk også TV-reportasjen min: Eva Jolys goes green – valgkampstart i Paris.

– Det er utrolig at de får holde på. Alt er mulig i dette landet.
Eva Joly småsvetter i den steikvarme forsommersolen i Paris – og kanskje av opprørtheten som viser seg gjennom en dirring i røsten.
– For hvilke penger har han kjøpt denne bygården? Eva Joly har tatt med seg DN og et knippe franske journalister til en luksusgård bak Eiffeltårnet. Det er her Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou N´Guesso har investert en del av sin personlige formue, av usikkert opphav. Landet han styrer er at av verdens fattigste og mest gjeldstyngede land.

Jakten på afrikansk luksus

”Residensen” står det på ringeklokken til 2. etasje. Det er Paris-leiligheten til presidenten og hans familiemedlemmer. Men i dag er vinduene godt stengt. De andre leilighetene i gården leies ut. Conciergene er lite lykkelig over Eva Jolys medieshow i ved inngangsdøren. – Hva vil dere her? Kan jeg hjelpe dere med noe?, spør hun morsk med portugisisk aksent.
Norsk-franske Eva Joly, som nå driver valgkamp for en plass i EU-parlamentet har et viktig budskap:
– Hvordan har Kongos president fått penger til å kjøpe denne eiendommen? Hun drømmer om finne alle pengene som N´Guesso og mange av hans afrikanske presidentkolleger har saltet ned og føre dem tilbake til deres folk.
For statssjefen i Kongo-Brazzaville er ikke den eneste presidenten med store eiendommer i Paris:
– For hver luksusleilighet som familieklanen Bongo kjøper så betyr det et sykehus eller en skole mindre i Libreville, sier advokat William Bourdon til Dagens Næringsliv. Han jobber for Transparency International i Paris.

DN 060609

DN 060609

Bongo fra Kongo

Antikorrupsjonsorganisasjonen har nå lykkes med å få tatt ut tiltale mot tre afrikanske statssjefer for plyndring av sine egne lands statskasser. En av dem er Omar Bongo, eller Bongo fra Kongo, som daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland kalte ham under et Norges-besøk i 2001. Men Bongo er ikke fra Kongo, men president i det oljerike Gabons diktatur. Han er ikke bare en av verdens rikeste menn, men også en innflytelsesrik person i fransk innenrikspolitikk. Omar Bongo har hatt en direktekanal til samtlige franske presidenter helt siden Charles de Gaulle på 1960-talet. Stemmene var ikke en gang ferdigtalte på valgkvelden mai 2007, da Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy ringte opp den afrikanske diktatoren.
– Nicolas Sarkozy sa helt enkelt til meg: Takk for din synspunkter og råd, fortalte Omar Bongo, stolt till fransk presse.
Franske økokrim har allerede listet opp en imponerende samling av leiligheter og luksusbiler som afrikanske statssjefene har kjøpt i Frankrike de siste årene. Det handler om milliarder. Offisielt har for eksempel Gabons statssjef en månedslønn på 150.000 kroner.
– Uansett hvor kompetente disse lederne er, så kan ingen på alvor tro at ervervelsen av disse eiendommene bare er resultat av deres jobb, sier advokaten William Bourdon, der han står sammen med Eva Joly foran Kongo-presidentens bygård i Paris.
Korrupsjonsjegeren går enda sterkere ut:
– Justisminister Rachida Dati er en bedrager. Hun tenker kun på det som er president Nicholas Sarkozy personlige interesser, uten å ta innover seg de internasjonale antikorrupsjonskonvensjonene som Frankrike har skrevet under på, raser Eva Joly.
I Frankrike er den norsk-franske dommeren en mediestjerne, helt siden hun for noen år siden trakk den franske oljekjempen Elfs mørke foretningssider fram i lyset. Korrupsjonsskandalen var som en spionroman med politiske bestikkelser, offshorekonti og doble bokføringer. I dag er Eva Joly nummer to på Miljøpartiets liste til EU valget i Parisregionen. Landets justisminister Rachida Dati er nummer to på regjeringspartiet UMPs liste i samme regionen.

Historisk korrupsjonstiltale

Men nå begynner vinden å snu. Omar Bongo, 73 år, ligger i dag på ett sykehus I Barcelona med det spansk presse kaller magekreft, mens det som følge Bongos talsmann bare er en enkel medisinsk sjekk.
– I Frankrike har organisasjonen Transparencys tiltale hatt framgang i et motstridig rettslig maskineri. Det handler om en historisk korrupsjonstiltale mot de tre statssjefene i Gabon, Kongo-Brazzaville og Ekvator Guinea.
– Tidligere har man tatt ut tiltale mot avgåtte statssjefer for å få tilbake rikdommer som er blitt stjålet fra landene de styrte. Dette er første gang som en tiltale bygger på at sittende statssjefer tilbakebetale midler til sine egne land, sier generaldirektøren i franske Transparency International, Julien Coll.
– Naturligvis kommer spørsmålet om hvordan tilbakebetalingen i praksis skal skje. Men vår tiltale bereder grunnen for flere saker mot andre diktatorer. FN har siden 2003 skaffet seg et nytt redskap i form av en antikorrupsjonskonvensjon, sier Julien Coll.
Tiltalene har også fått mer juridisk tyngde etter at en innbygger fra Gabon skrev under som vitne. Han heter Gregory Ngbwa Mintsa og er ansatt i Gabons kulturdepartement. Etter at han gjorde det har han både måtte tilbringe lang i fengsel, og får i følge Transperency International ikke lenger noen lønn utbetalt.

Koloniale bånd

I det fransktalende Vest-Afrika har båndene til den tidligere kolonimakten lenge vært tette. Og innpakket i mye hemmelighetskremmeri.
– Historien veier tungt her. Som for eksempel Frankrikes mulighet til å få mange stemmer bak seg i FNs sikkerhetsråd, forklarer Patrick de Saint-Exupéry, en av Frankrikes fremste Afrika-journalister og i dag sjefredaktør for magasinet XXI.
I ulike mer eller mindre hemmelighetstemplede avtaler har den franske hæren garantert mange av de afrikanske statssjefene i tidligere franske kolonier hjelp i tilfelle de skulle havne i trøbbel. Til gjengjeld har oljeselskap som Total eller industrigruppen Bolloré kunne gjøre gode forretninger i Vest-Afrika.
– Det er som om kolonitiden fortsatt eksisterer, mener Eva Joly.
Og det hører med til historien at etter telefonsamtalen med Omar Bongo – og da stemmen var ferdigtalte – hvilte president Nicolas Sarkozy ut på Vincent Bollorés private luksusyacht.

Samtidig gikk Nicolas Sarkozy til valg på å modernisere de franskafrikanske båndene. Han har utnevnt seg selv som en drivende kraft i kampen mot skatteparadis og obskur pengeflyt.
– Det er bare ord. Det er overhodet ikke blitt noe bedre under Sarkozys styre, sier politikeren Eva Joly.
Men under sin Afrika-reise for to uker siden signerte likevel Frankrikes statsminister en samarbeidsavtale som ikke lenger garanterer at franske militære systematisk støttet Kameruns regjering. Avtalen skal dessuten være «transparent». Frankrike har ikke leger ha råd til politisk, moralsk og militært, å holde seg med en egen afrikansk bakgård.
– Vi må riste av oss fortidens grums, sa statsminister François Fillon i Kamerun, i følge nyhetsbyrået AFP.

Presidentenes shoppingliste:

President-familien Bongo, Gabon
-39 eiendommer, hvorav 17 står presidentens navn
– Hans nå avdøde kone Edith kjøpte et bypalass i 4, rue de la Baume i 2007 for 168 millioner kroner.
-70 konti, hvorav 11 står i presidentens navn
-10 luksusbiler til en verdi av 13,5 millioner kroner, som
Ferrari 612
BMW 535
Ferrari 456
Mercedes S600 limousin
Porsche 911 carrera
Porsche 911 Targa

Familien N’Guesso, president Kongo-Brazzaville
-18 eiendommer, inkludert den 700 kvadratmeter store villaen “La Suzuette” utenfor Paris med en verdi på opptil 90 millioner kroner.
-112 kontoer
– En bilpark til en verdi av 50 millioner kroner registrert på nevøen Wilfrieds navn, som:
Audi Q7
Mercedez G55AMG
Mercedes ML63 AMG
BMW X5 4,6
Aston Martin DB9
Land Rover
Toyota Landcruiser

Familien N’Guema, president Ekvatorial-Guinea
– Minst en eiendom I presidentens navn
– En konto i Barclays bank, I hans sønns navn.
– Minst 8 luksusbiler til en verdi av 39 millioner kroner er registrert sønnen Teodoros navn. Bare Bugatti Veyron alene er verdt over 10 millioner. Her er noen av de andre:
Ferrari 512 M
Ferrari 550 Maranello
Rolls Royce Phantom limousin
Maserati MC12

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s