Grønske på veggen

Planter trenger egentlig ikke jord. Det var oppdagelsen som har gjort verden grønnere takket være Patrick Blanc. Les saken jeg skrev for D2.

Fra D2 050609

Fra D2 050609

– Den horisontale plassen er brukt opp av butikker, biler og fotgjengere. Så da får vi bygge vertikalt på høyden i stedet. Det finnes mengder av plasser der kan man skape vekst uten å behøve å ta store arealer i bruk. Alt som behøves er lys, vann og litt mineraler, sier botanikeren Patrick Blanc (55).

Jungelpreget klisjé
Det er to år siden han sa dette, da landets mest omtalte botaniker i forbindelse med åpningen av verdenskulturmuseet Museé du Quai Brainly, signert arkitekten Jean Nouvel. Etter det har det tatt helt av for den originale franskmannen.
– Flere og flere bosetter seg i byene, langt fra naturen. Og vi trenger urban natur, sier Patrick Blanc.

Fra D2 050609

Fra D2 050609

Mens daværende president Jacques Chirac var på vei inn for å klippe den røde snoren til museet han hadde drømt om gjennom hele sin presidenttid, sto Patrick Blanc med grønt hår og grønne sko og viste stolt frem sine enorme, grønne levende vegg som ligger vendt mot Seinen rett nedenfor Eiffeltårnet. Dette var hans mest oppsiktsvekkende, arkitektoniske installasjon. Museumssamlingen innenfor veggene består av 300.000 objekter fra tidlige sivilisasjoner som masker våpen, instrumenter, hodeskaller og klær.
– Jeg har en annen artistisk tilnærming til mangfold, min levende mur viser et biomangfold. Veggen er på 800 kvadratmeter og det finnes over 200 planter her. De kommer fra hele verden: Nord-Amerika, Japan, Kina, Korea, Malaysia. På samme måte som museumssamlingen kommer mange av mine planter fra de samme tropiske landene, sier Patrick Blanc. Han tilbringer mye tid i jungel og regnskoger over hele verden på jakt etter nye planter.
– Så langt kjenner vi til 300.000 forskjellige sorter, så det er mye å velge imellom, sier han.
Etableringen av selve museet var omdiskutert siden det inneholder stammekunst samlet under Frankrikes tid som koloniherre.
– Museet viser en rekke klisjeer og stereotypier fra kolonitiden, sier Gilles Manceron, visepresident i den franske menneskerettsligaen, som også er en profilert historiker med kolonitiden som spesialområde. Det mener han Patrick Blancs grønne mur underbygger: – Dette jungelpreget på fasaden blir bare nok en klisjé, sier Gilles Manceron.

Lærte av akvarium
– Jord fungerer bare som mekanisk støtte, skriver Patrick Blanc på sin hjemmeside. Det er det som er hele ideen til hans kongstanke; Planter kan vokse overalt.
– Da jeg var tenåring var jeg fullstendig fascinert av mitt akvarium. Ikke av fiskene, men av de ulike, små plantene som vokste direkte ut av vannet, på steiner og på andre ting jeg puttet nedi. Man behøvde ikke noe jord. Det holdt med vann, karbondioksid og lys for at fotosyntesen skal fungere, sier han til tidsskriftet Farm. På sin hjemmeside viser han til at av 8000 kjente planter i Malaysia, så vokser 2500 av dem uten jord.
Tropiske planeter ble hans lidenskap. Han tok doktorgrad på temaet og har jobbet 25 år med botaniske studier ved forskningsinstituttet CNR i Paris. Han opptrådte stadig i populærvitenskapelige programmer på tv, og skrev bøker som ”Le bonheur d´être Plante” – ”Gleden ved å være en plante”.
Patrick Blanc er mest interessert i planter som gror på overflater og gjerne skjult under trær, enn i planter som gror på bakken.
– I deres kamp for lys så lærer disse plantene seg hvordan man skal leve sammen, de finner fascinerende strategier for tilpassning, sier han til avisa Le Monde.
Og det var disse observasjonene som ga ham ideen som var mer artistisk enn vitenskapelig. I 1994 viste han fram sin første vertikale hage uten jord på en internasjonal hagefestival i Chaumont-sur-Loire

Fra D2 050609

Fra D2 050609

Enkel hemmelighet
Hemmeligheten bak de grønne murene til Patrick Blanc er ganske enkel. Den består av tre deler: en stålramme som kan stå eller henge, en PVC-plate og filt der frø eller grønne planter trykkes inn i små lommer. Han innrømmer at løsningen ikke er helt økologisk:
– Men det er kombinasjonen av syntetiske og naturlige materialer som gjør vekstveggene mulig, sier han til Farm.
Materialvalget gjør at muren ikke vil råtne på grunn av fuktigheten som føres til plantene gjennom et vanningssystem som er integrert i PVC-platen. Platen hindrer også at røttene får feste i fasadeveggene.
– Der nederst er plantene som liker seg skyggen, sier han og peker på vegetasjonsmuren på museumsveggen ved Seinen. – Øverst finner du dem som liker mest sol. Og planteutvalget bidrar til at det til enhver tid er noen som blomstrer, sier han.
Men Patrick Blanc, som bedyrer at han er botaniker og ikke landskapsarkitekt, fortrekker bladverk fremfor blomster.
Installasjonen består av 30-40 planter pr kvadratmeter og den totale vekten er mindre enn 30 kilo. Derfor kan man bygge vekstvegger på hvilken som helst vegg og så høyt som man bare vil.
Patrick Blancs første prosjekt i Paris var en grønn vegg ved Jean Nouvels Fondation Cartier. Som de fleste andre av vegetasjonsveggene behøver den ikke tilsyn, vekstene må ikke beskjæres og man tar kun en liten titt på den noen ganger i året for å knipe av visner blomster og tørre blader.

Grønn metrostasjon

Takket være samarbeidet med stjernearkitekten Jean Nouvel Patrick Blanc har nå prosjekter verden over.
I følge hjemmesiden hans holder han på å realisere verdens største innendørs vegetasjonsmur i Lisboa (900 m2). Verdens største utendørs vertikale hage er akkurat åpnet for publikum i Rue d´Alsace i Paris (1400 m2). Han jobber med et kjøpesenter i Polen, en flyplass i London, og villaer i Kuwait og på Mallorca.
Overfor tidskiftet Farm røper han at drømmen er å fylle en av Paris´metrostasjoner med grønne planter. Patrick Blanc er nøye med å understreke at vekstveggene ikke bare skal være et behagelig syn for øye.
– De renser luften, dels gjennom ved å bryte ned forurensede luftpartikler og dels gjennom å produsere syre. De vertikale hagene fungerer også som isolasjon. Om vinteren er den energisparende og om sommeren virker den kjølende, sier Patrick Blanc.
Selvom han har tatt patent på konstruksjonen, jobber en rekke landskapsarkitekter etter samme prinsipp.
– Privatmarkedet i Paris er en ny nisje, bekrefter de hos landskapsarkitektsfirmaet CasaNova i Paris. Men billig er det ikke. Installering av en grønn mur på knappe 10 kvadratmeter på terrassen for å slippe innsyn fra naboen vil koste minimum 70.000 kroner.
Da er det en Patrick Blanc-kopi. For den grønne alkymisten jobber med budsjetter tilpasset villaeiere i de arabiske emiratene.

Konstruksjonen til en hengende hage består av tre deler:
*Stålramme som kan stå eller henge
*En 1 cm tykk PVC-plate.
*To lag med filt laget av polyamid (kristallin) der frø eller grønne planter festes.
*Vanningen er automatisert og skjer fra toppen av den grønne muren og trekker seg inn i filten gjennom et nettverk av små rør.
*Plantetettheten er 30 stykker pr kvadratmeter
*Den totale vekten er 30 kilo pr kvadratmeter, altså ingen grense på hvor bred eller høy den kan være.

Patrick Blanc (55)
*Botaniker.
*I 25 år forsker ved det franske vitenskapsinstituttet (CRS)
*Medlem av det franske vitenskapsakademiet
*Skrevet en rekke bøker om tropiske planter og hengende hager
*Patent på konseptet ”vertikaler hager”.
*Har laget hundrevis av små og store grønne murer – alt fra arkitekten Jean Nouvels fasader til kjoler for designeren Jean Paul Gaultier.

© Erik Aasheim

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s