Sarkozy i kloakk-krangel

Fra DN 27.06.09

Fra DN 27.06.09

Etter en kloakk-krangel med presidenten, fikk Middelhavs-prefekten sparken. Franske fylkesmenn er en utsatt yrkesgruppe med Nicolas Sarkozy i presidentstolen. Les saken jeg skrev for DN Magasinet:

De siste tre måneder har tre ”préfeter” mistet jobben etter å ha irritert den franske presidenten. Det siste offeret er Jacques Laisné. Han er prefekt, eller fylkesmann i Var, som er et fylke ved middelhavet med byen Toulon som administrative hovedstad.
Hans brøler var at han ikke klarte å finne en løsning en gammel konflikt som handler om individuelle septiktanker.
Åstedet for denne kloakk-såpeoperaen er ferieslottet til presidentens fransk-italienske svigerfamilie, Bruni-Tedeschi. Slottet ligger på det eksklusive, avstengte klippeområdet Cap Négre, og brukes flittig av landets førstedame Carla Bruni.
– Er denne historien sann har vi en president som virkelig er dummere enn jeg trodde, sier en sjokkert lokal partitopp for sosialpartiet, Robert Alfonsi til Dagens Næringsliv. Han er visepresident i fylkestinget.

Mikro-management
Den utrolige historien begynte slik: Siden 2002 har presidentens svigerfamilie vært i konflikt med alle naboene. Striden har stått om å fjerne de individuelle septiktankene til fordel for et mindre luktende, men svært dyrt alternativ: Det kommunale kloakksystemet. Mellom et besøk til Russland for å megle i Georgia-konflikten og en tur til de franske styrkene i Afghanistan, plottet presidenten i august i fjor et møte i den lokale beboerforeningen på Cap Négre. Presidenten representerte der sin svigermor, Marissa Bruni. 58 huseiere var tilstede i følge avisa Le journal du Dimanche.
– Bare det at Frankrikes president selv organiserte et sameiemøte er i seg selv en skandale, mener sosialisten Robert Alfonsi .
Men på møtet kom det klar beskjed: Ingen av beboerne bortsett fra Bruni-familien var interessert å betale de store utgiftene ved å knytte seg til det kommunale nettet. Men på sitt typiske mikro-managementvis hadde Sarkozy løsningen: Staten betaler. Lovet han.
Noen dager senere arranger han et nytt møte, denne gang i svigerfamiliens ferieslott. Det ligger i nabokommunen til den offisielle president-residensen på rivieraen – Fort de Brégançon – et fort som de siste presidentene flittig har brukt som feriested. Sarkozy var der selv flere ganger med sin tidligere kone Cécilia. Nå foretrekker å feriere på n slottet til sin nye kone, eksmodellen, sangeren og millionarvingen Carla Bruni.
På dette møtet midt i den franske feriemåneden august, var også noen av naboene , den lokale borgermesteren fra kommunen Lavandou – og prefekten til stede. Sarkozy ga da ordre om at statens mann i fylket måte løse denne konflikten ved å bruke statlige penger for tilknytte den eksklusive halvøya til det kommunale kloakknettet. Og det på tross av Cap Négre er et privat område.
– Du skal ha ganske mye mot til å si nei til presidenten. Det motet var det tydeligvis ingen som hadde på dette møtet, sier Robert Alfonsi til DN.

Ikke noe karriere-hopp
Men månedene har gått, og ingen løsning er i sikte. I følge en av naboene Jacques Huetz, som vil beholde de gamle septiktankene hadde prefekten nemlig forandret mening:
– Han er nå mer enig med oss nå, og mindre enig med presidenten, sier Cap Négre-beboeren til det seriøse nyhetsnettstedet Mediepart, som først omtalte denne saken. Prefekten mener at staten ikke har disse pengene og sendte saken tilbake til det lokale bystyret. Og straffen fra Elysée-palasset kom raskt og nådeløst:
Prefekten blir avsatt med en president-signatur. Han hadde kun hatt jobben i to år. Han får ingen begrunnelse og ikke noe nytt oppdrag, i følge Mediapart. Jacques Laisné må derfor gå tilbake til sin gamle i jobb riksrevisjonen ”Cour de comptes”. Ikke akkurat noe karrierehopp.
– I denne regionen er alle prefekter blitt utnevnt til bedre jobber etterpå. Dette er første gang noe slikt skjer. Prefekten var også svært lojal overfor presidenten og partiet UMP. Det er en merkelig historie med mange ubesvarte spørsmål, sier folkevalgte Robert Alfoni.
Den avsatte prefekten Jacques Laisné har ikke besvart DNs henvendelser og har heller ikke gitt noen kommentarer til franske media. Men det har hans tidligere sjef:
– Dette er en fantasihistorie, sier innenriksministeren Michèle Alliot-Marie. Hun er av Sarkozys mest lojale soldater, og ble denne uka utnevnt til ny justisminister. Overfor avisa Le Journal de Dimanches nettutgave bekrefter i midlertidig MAM som hun bare kalles i Frankrike, at prefekten er blitt forflyttet: – Dette er derimot ingen sanksjon, hevder MAM. Ministeren sier dette ikke har noe med kloakk-debatten på Cap Négre å gjøre, men hun korrigerer heller ikke noe av hendelsesforløpet i denne kuriøse historien.

Vennens villa
Men det er få som tror henne, siden denne hendelsen føyer seg inn i et mønster. For det er tredje gang på under et år at høyt rangerte statstjenestemenn får sparken på direkte ordre fra presidenten.
I september mistet sikkerhetssjefen på øya Korsika jobben etter at han hadde mislykkes i å hindre at en gruppe nasjonalister på fredfullt vis okkuperte villaen til Christian Clavier. Han er en nær skuespillervenn av president Sarkozy. Siden september har politiet bevoktet villaen døgnet rundt. I følge avisa le Canard Enchaîné har dette vaktholdet så langt kostet skattebetalerne 3,6 millioner kroner. Clavier bruker kun villaen i ferier, men en politibil står likevel alltid vakt utenfor porten.
I januar demonstrerte lærere mot en ny skolereform under et presidentbesøk i Normandie. Slagordene ble så høylydte at Sarkozy ikke kunne unngå å høre dem. Det skal ha gjort presidenten rasende. Prefekten Jean Charbonniaud fikk et par uker senere sparken. Elysée-palasset avviste at demonstrasjonen var årsaken, mens avisa Libération hevdet at Sarkozy ville at den ansvarlige skulle betale for at politiet godtok disse demonstrasjonene. – Gjør man ikke jobben sin, så har det konsekvenser, skal Nicolas Sarkozy ha sagt.
Reaksjonene kom fra alle kanter: – Veldig strengt og veldig urettferdig, sa presidentens partifelle, ordfører François Digard i byen Saint-Lô, hvor besøket fant sted.
Den politiske opposisjonen anklager nå Nicolas Sarkozy for å styre Frankrike som en monark fra en annen tid.
– Han bruker statsapparatet til sine egne nykker. Det er uverdig og det er brutalt. I et annet land ville dette blitt en skandale, men hos oss tør media knapt skrive om dette i frykt for represalier, hevder sosialist-lederen i Toulon, Robert Alfonsi overfor DN.

FAKTA
Le préfet
*Dagens prefekt-ordning ble opprettet av Napoleon.
*De er overfunksjonærer som fungerer som en guvernører eller stattholder.
*De bruker seremonielle uniformer, signerer dekreter og viktigst av alt: Har ansvar for politiet. De rapporter direkte til innenriksministeren.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s