Den grønne fare

Alge-invasjon på Bretagne-kysten. Foto: ERIK AASHEIM

Alge-invasjon på Bretagne-kysten. Foto: ERIK AASHEIM

De har tatt livet av en hest, fått turistene til å rømme strendene og bønder til å plage miljøaktivister. Nå har Bretagnes giftige alger havnet på statsministerens bord. Her er saken jeg skrev for DN:

– Vi skjønte det måtte være noe rart. Det er jo ingen folk i denne landsbyen i dag, sier Angela Wardholmes fra New Zealand. Hun sitter på terrassen til Hotel de la Plage i Saint-Michel-en-Greve med en croque-madame. Lukten av råtne egg er ikke fra speilegget inne i den erkefranske ost- og skinketoasten, men fra de grønne algene på den folketomme stranden rett nedenfor hotellet.

– Lukten er litt rar her, ja, sier hennes britiske venn Tom Mitchell.
– Det er krise. Folk holder seg unna, sier en ansatt ved hotellet som egentlig har fått taleforbud av sjefen.

Fra DN Lørdag 290809

Fra DN Lørdag 290809

– Vi må ikke si ting som kan skremme bort turister. Det er ille nok som det er, hvisker han.
– Er det giftig? spør Tom Mitchell mens han inntar lunsjen på terrassen – lykkelig uvitende om hesten som i juli døde av forgiftning på stranden rett nedenfor. Havets grønne salat ble for fristende. Den 27 år gamle rytteren Vincent Petit ble dratt bevisstløs ut av en haug med grønne, råtne alger. Ifjor døde to hunder under en luftetur på en strand i nærheten. Nå begynner man også å uroe seg for om menneskelige dødsfall i området kan skyldes algene.

Angriper nervesystemet
Gassen er dødelig, konkluderer helsemyndighetene. Det er hydrogensulfid (H2S) man snakker om – en fargeløs, giftig gass som ved romtemperatur får en karakteristisk, stikkende lukt av råtne egg. Gassen er noe tyngre enn luft og dannes ved bakteriell nedbrytning av svovelholdige, organiske forbindelser. Man finner den ofte i septiktanker. 1700 deler per million (ppm) tar livet av en mann etter ett minutt. På stranden der hesten døde, fant man gasskonsentrasjoner på 1000 ppm. På det nivået inntreffer døden fort. Gassen angriper nervesystemet, og skadene man får ved å puste den inn, kan være ubotelige.

Ingen sender barna sine på en strand med grønne alger etter å ha lest rapporten fra det nasjonale miljøvern- og risikoinstituttet Ineris.

Alger i nettet på St-Michel en-Greve. Foto: ERIK AASHEIM

Alger i nettet på St-Michel en-Greve. Foto: ERIK AASHEIM

– Staten vil ta ansvar for å rydde alle de mest berørte strendene, lover Frankrikes statsminister Francois Fillon.

Forrige uke avbrøt han ferien, tok med seg miljøvernministeren, landbruksministeren og helseministeren på en lynvisitt for å vise at regjeringen tar problemet på alvor.

Millionrydding
Små landsbyer har i år bunnskrapt kommunekassene for å få de giftige algene bort. Men algenivået synker ikke. Enkelte strender på Cote d´Armor har i sommer vært stengt. Andre, som i Saint-Michel-en-Grve, blir ryddet av traktorer hver dag, og de lokale myndighetene har satt opp skilt med advarsler. I 2003 ble 16.000 tonn alger fjernet. I år er det mye mer.

Tross intens algeopprydning, holder folk seg unna. Ifølge lokale ordførere har mer enn 70 strender blitt rammet av de grønne algene som har plaget Bretagne-kysten de siste 20 årene, men som i år har slått alle rekorder både i omfang og mengde. Ingen tør tenke på hvor mye det har kostet turistnæringen.

– Jeg vil umiddelbart sette ned en tverrdepartemental gruppe som om tre måneder skal ha en handlingsplan klar, lovet Francois Fillon på stranden.

Grønt svineri
– Spis mindre gris, sier norsk-franske Eva Joly, folkevalgt til Europaparlamentet fra miljøpartiet Europe cologie, som har vært den skarpeste kritikeren av statsministerens algeinitiativ denne uken.

Alge-advarsel

Alge-advarsel

Det bor nærmere en halv million mennesker i Bretagne og fem millioner griser. Franske miljøaktivister mener forurensningen skyldes det intensive jordbruket. Kun fem prosent av Frankrikes samlede jordbruksareal ligger i Bretagne, men regionen står for 60 prosent av landets griseoppdrett. 45 prosent av alle kyllinger og 30 prosent av landets kalvekjøtt kommer også herfra. Nitratinnholdet i kunstgjødselen blir sett på som den største synderen.

– Dette er et problem vi har vært klar over i 25 år. Det hjelper ikke å rydde strendene, sier Eva Joly, som selv har feriehus på Bretagne-kysten.

– Vi har kun ett valg: Måten vi driver landbruk på, må legges totalt om, sier hun.

Men statsministeren er redd for å provosere bøndene, som ikke nøler med aksjoner om de får kritikk.

– Landbruket har allerede gjort en stor innsats i denne saken, sa Fillon under besøket i Bretagne – uten å spesifisere nærmere.

Dødsannonser i posten
– Det stinker allerede på landsbygda på grunn av svinefarmene. Nå stinker det også til sjøs. Steder der jeg pleide å seile, der barna mine bygde sandslott, har forsvunnet under grønnalgene, sier André Ollivro til avisen Liberation.

Han er en ledende miljøaktivist på Bretagne-kysten og talsmann for organisasjonen Halte aux Mares Vertes (Stopp det grønne tidevannet). Men han er ikke populær hos dem han kritiserer. Forrige uke hadde noen lagt tre høyballer på 600 kilo foran utkjørselen hans. Så kom et anonymt brev bestående av begravelsesannonser. Ifjor puttet noen olje på bensintanken i bilen hans. Og da han våknet en morgen for noen uker sider, lå det et lass med gjødsel foran inngangsdøren.

– Nå er det nok. Jeg anmelder dem, sier han til regionavisen L´Ouest France.

Men all algeblesten har også gitt startskuddet til en ny sjanger: algeturisme. På stranden Sillon de Talbert i kommunen Pleubian har Nicolas Blouet ved algeinstituttet Ceva en gruppe turister på omvisning. Han opplever enorm etterspørsel fra turister, studenter og lokalbefolkning som vil lære mer om «den grønne fare».
– Invasjon av grønne alger er ikke noe nytt for oss, men omsider er den blitt en mediestjerne. Jeg tror politikerne har skjønt alvoret, de er på rett vei. Hvis ikke vil det være katastrofalt for regionen, sier Nicolas Blouet.
Men jorden er så full av nitrater at eksperter mener det uansett vil ta flere tiår får man ser resultater.
Aller først må man få bøndene med seg.

Siste nytt 09.09.09: Algene har trolig krevd sitt første meneneskeliv. En mann som ryddet strender for grønne alger døde 22. juli og trolig skyldes det den giftige gassen fra algene (kilde: L´Ouest France)

© Erik Aasheim

Grønn strand i Bretagne-kommunen Pleubian. Foto: ERIK AASHEIM

Grønn strand i Bretagne-kommunen Pleubian. Foto: ERIK AASHEIM

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s