Fransk post-strid

KOMMER POSTEN FREM? Fra DN 101009

KOMMER POSTEN FREM? Fra DN 101009


Juks, skittent spill og påstander om stalinisme. Det går heftig for seg når det er uoffisiell folkeavstemming om regjeringens privatiseringsplaner av Posten. Les saken jeg skrev for Dagens Næringsliv:

– Vi har lagt interessant merke til at Marlon Brando har stemt, ironiserer talsmannen for regjeringspartiet UMP, Frédéric Lefebvre . På sin ukentlige pressebriefing tirsdag slo han tilbake mot arrangørene av en folkeavstemming om Postens framtid, der enste kravet for å stemme var at man skrev navnet sitt på en stemmeseddel. Slik ble altså Marlon Brando dratt inn i striden står om La Poste skal endre sin juridiske status slik at det skal bli mulig for statsselskapet å få tilført nye kapital.
– Vi trenger 2, 7 milliarder euro (22,4 milliarder norske kroner) for å modernisere oss og å forberedes oss på konkurranseutsetting av postetjenester i 2011, skriver Postens styreformann Jean-Paul Bailly i en pressemelding.

Overtas av private

– Snikprivatisering. Dette vil åpne døren for at Posten på sikt kan bli tatt over av private aksjeeiere, sier Alain Delécolle i fagforeningen CGT til Dagens Næringsliv.
Slik har stillingskrigen stått siden La Poste lanserte planene om kapitalutvidelse for ett år siden. Så kom ideen fra de fire største fagforeningene som til sammen organiserer 78 prosent av landets postsansatte: Vi arrangerer en folkeavstemming.
Fagforeningene fikk med seg 62 organisasjoner og politiske partier og ba postens kunder om å stemme ja eller nei til privatisering. Fagforeningsaktivister og politikere fra venstresiden mobiliserte foran hvert postkontor i hele landet i håp om å få et massivt nei. Og da over 2, 1 millioner stemmer var talt opp, hadde de lykkes: 90 prosent hadde stemt nei til regjeringens privatiseringsplaner.
– Det betyr at regjeringen må stoppe dette prosjektet umiddelbart, krever Alain Delécolle i CGT.

Stalinistiske betingelser

– Denne såkalte folkeavstemmingen er basert på en løgn, for spørsmålet som ble stilt på stemmeseddelen var helt galt. Vårt prosjekt dreier seg om kapitalutvidelse, ikke om privatisering. Posten skal fortsatt være 100 prosent offentlig, sa budsjettminister Eric Woerth på en pressekonferanse tirsdag.
Regjeringen gjør det den kan for å latterliggjøre og bagatellisere betydningen av denne avstemmingen:
– I løpet av de fem dagene avstemmingen foregikk fikk vi rapporter om at folk hadde stemt 22 ganger, bare for å teste om det gikk an. Og det gikk an. Avstemmingen hadde stalinistiske betingelser. Det er ikke mulig å ta den seriøst. Den er manipulerende og det er den ekstreme venstresiden som står bak, sier Frédéric Lefebvre i regjeringspartiet UMP.

PR-kampanje

Men regjeringen har innsett at de ikke har klart å formidle tydelig hva deres prosjektet med Posten er. Når det massive nei-resultatet ble klart satt industriministeren av 700.00 euro (5, 8 millioner kroner) til en PR-kampanje. «La Poste – du elsker den, vi skal hjelpe å modernisere den.” er overskriften på annonser som denne uka sto på trykk i alle de største avisene i landet. Regjeringen fortsetter å hamre på budskapet om at Posten skal være en offentlig tjeneste for alle.
Hele uka har det også vært politisk krangel om gyldigheten av denne avstemmingen. Presidenten i nasjonalforsamlingen sa onsdag til AFP at parlamentet neste år skal drøfte om folkeavstemninger initiert av landets borgere skal kunne være juridisk bindende.
– Men det får ingen innvirkning på avstemningen om Postens framtid. Den er uten juridisk verdi, sier parlamentspresidenten Bernard Accoyer – også fra regjeringspartiet UMP.

© Erik Aasheim

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Fransk post-strid

  1. Alex Fouillet

    Super article, bravo Erik ! Juste une petite chose : j’ai refait la conversion € NOK, et je ne trouve pas du tout la même chose (22 milliards à peu près, pas 60). Je me suis peut-être planté. @+

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s