Kriseplaner etter selvmordsbølge

SELVMORDSBØLGE: Fra DN 131009

SELVMORDSBØLGE: Fra DN 131009

Pinlig video, direktør får sparken, konsernsjef gjør Mea Culpa direkte på radio og regjeringen krever krise-plan. Selvmordsbølgen i France Telecom får konsekvenser. Direkte på NRK P2s Radioselskapet her (intervjuer er Nina Martin):

Her er saken jeg skrev for Dagens Næringsliv:
I helgen kom ordren fra arbeidsministeren Xavier Darcos: Som en følge av selvmordene i France Telecom skal alle landets selskaper med flere enn 1000 ansatte lage egne antistress-planer i samarbeid med fagforeningene. Fristen de har fått er februar 2010.
– Vi vil da offentliggjøre navnene på alle bedrifter som ikke har gjort denne jobben. Gjennomsiktelighet er en god løsning, sa arbeidsministeren under et møte med partene i arbeidslivet fredag.
France Telecom har lovet å være det første selskapet som kommer med en slik kriseplan. – Den skal være klar i løpet av desember, sier konsernsjefen Didier Lombard.

Med pistol på jobben

Det bare litt over en uke siden at det siste selvmordet i France Telecom ble kjent. En 51 år gamle tobarnsfar tok da sitt liv ved å kaste seg ut av vinduet fra selskapets kontorbygg i Annecy i de franske alpene. Han ble den 24 . ansatte som har begått selvmord på halvannet år. Som alle de andre, skal mannen i følge fagforeningene ha etterlatt seg et brev der han forklarer at det var forholdene på jobben som fikk ham til å ta livet sitt. Det har i tillegg vært 14 selvmordsforsøk blant de ansatte i den samme perioden.
Torsdag var det ny dramatikk som illustrerer spenningen i France Telecom. Da møtte en ansatt som var i konflikt med sjefen, opp på jobben med et skytevåpen. Han ble avvæpnet uten at noen kom til skade.
– Han har unnskyldt seg. Det blir ingen sanksjoner. Han er flott mann. Saken er avsluttet fra vår side, sier en talsmann for France Telecom til nyhetsbyrået AFP.

Pinlig video på nettet

Det var nye toner fra ledelsen. For bare noen dager tidligere offentliggjorde nyhets-nettstedet MediaPart en video som viser hvordan Didier Lombard legger press på ansatte. Videoen er fra januar hvor konsernsjefen setter søkelyset på arbeidsmoralen til France telecom-ansatte ute distriktene.
– Blåskjell-jakten er nå definitvt over, sier han på videoen. En fransk måte å si at man ikke jobber hardt nok, eller skulker unna jobben.
– Det var ment som en spøk, ikke et forsøk på å stigmatisere funksjonærer, er den offisielle kommentaren France Telecom har gitt til Mediapart.fr
Bare på nettstedet Dailymotion.fr er videoen sett over 250.000 ganger på en uke. For France Telecom-saken engasjerer franskmenn. I følge en undersøkelse i ukemagasinet Paris Match var selvmordsbølgen det mest diskuterte temaet blant folk sist uke. 72 prosent av alle franskmenn hadde snakket om det på jobben eller med venner.

Mea Culpa på direkten

Fredag gjorde selskapets toppsjef Didier Lombard sin Mea Culpa direkte i direkte i fransk radio. Han hadde problemer med å snakke i jeg-form:
– Vi har… jeg har ikke tatt nok hensyn til de sårbarhets-signalene som kom, sa han til radiokanalen Europe 1 og fortsatte med usikker stemme:
– Vi har…eh, jeg har trolig ikke gitt nok oppmerksomhet til visse indikatorer. Vi har undervurdert et antall menneskelige parametere, sa ha til radiokanalen og innrømte at selskapets har gått for fort fram når det gjelder endringer av driften.
Sjefen for selskapet med over 100.000 ansatte avviste ryktene om at regjeringen har bedt ham om å gå av:
– Dette er kun korridorsladder, sa Didier Lombard.
Men nummer to i telekom-giganten fikk sparken forrige uke. Fagforeningene fikk det de lenge har krevd: hodet til Louis-Pierre Wenes. Han har vært sterkt kritisert i forhold til hvordan han har taklet selvmordbølgen i France Telecom. Inn i hans jobb kom Stéphane Richard, den angivlige arvtakeren til Dider Lombard. Richards skal ha ansvaret for forhandlingene med fagforeningene om antistress-planen.

Forurenset bedriftskultur

– Selvmordsbølgen er et symptom på en større forurensing av fransk bedriftskultur, sier Jean-Claude Delgenes, som leder konsulentbyrået Technologia og som rådgir France Telecom etter alle dødsfallene.
– I Frankrike er ledelsesopplæringen veldig elitistisk, sier Jean-Claude Delgenes til Dagens Næringsliv. Han trekker også frem at Frankrike skiller seg ut ved å ha et hierarkistisk arbeidsliv.
– Vi har fått en topp-tung og autoritær ledelsesstil, sier han – og illustrerer det ved å nevne et fransk stort selskap som har valgt å ha to kantiner: En for sjefene og en for arbeidstakerne.

Undersak:FRANKRIKE PÅ SELVMORDSTOPPEN

Frankrike har den høyeste selvmordsraten i verdens ledende økonomier, i følge Verdens Helseorganisasjon.
17,6 per 100.000 innbygger tar sitt liv i Frankrike, mens tallet er 13 i nabolandet Tyskland, 11 i USA og 6,7 i Storbritannia. Bare i Japan er tallene høyere: Der er selvmordraten 24,3 per 100.000 innbygger. I Norge er tallet 10,3.
Offisielt er under fem prosent av Frankrikes selvmord jobbrelaterte. Men eksperter Dagens Næringsliv har vært i kontakt med sier de virkelige tallene er mye høyere:
– Spesielt i tider med økonomisk krise blir folk flyttet til jobber de ikke er godt nok trenet for. Da er det lett å gjøre feil og litt etter blir man stemplet som et sort får, sier Jean-Claude Delgenes i konsulentbyåret Tecnhologia.

FRANSK SELVMORDSBØLGE:
*På halvannet år har det vært 24 selvmord og 14 selvmordsforsøk blant ansatte i France Telecom.
*Mange av dem har tatt livet sitt på jobben – med sjefer og kolleger som vitner.
*Fagforeningene setter selvmordene i sammenheng med effektiviseringskrav, mens selskapet hevder at selvmordsraten i France Telecom ikke er mye høyere enn i det franske samfunnet for øvrig.
*Det har også vært en rekke selvmord innen bank og finansinstitusjoner, som Société Générale, HSBC, BNP-Paribas, Barclays og la Poste.
*Også de franske flaggskipene France Telecom, EDF (el-verket) Areva (kjernekraft), Renault og Peugeut-Citroen har hatt mange medarbeider som har tatt livet sitt på jobben og lagt skylden på sjefer og arbeidssituasjon.

© Erik Aasheim

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Kriseplaner etter selvmordsbølge

 1. Alex Fouillet

  Salut Erik
  super papier, drôlement bien documenté, chapeau !
  C’est dingue, ce mec qui va bosser avec un flingue… tu sais comment ses copains ses sont rendu compte qu’il était armé ? Il a frimé avec, peut-être ?
  @+
  AF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s