Kronprins Jean

PAPPAS GUTT: Fra DN Magasinet 171009

PAPPAS GUTT: Fra DN Magasinet 171009

Med pappas støtte er Jean Sarkozy på vei til å bli kongen av Europas største finansdistrikt. Fra før av han fått sin prinsesse gjennom giftemålet med av Frankrikes rikeste arvinger. Som far så sønn. Les saken jeg skrev for DN Magasinet:

– Han har fysikken til Richard Gere, psyken til Tom Cruise, ømheten til Johnny Depp og guttekjekkheten til Hugh Grant, sa reklameguruen og Sarkozy-vennen Jacques Séguéla i et intervju med bladet Télé-Loisirs. Han snakker om presidentsønnen Jean Sarkozy (23) som denne uka har laget politisk jordskjelv i Frankrike.

Familienavn betyr intet

PAPPAS GUTT: Fra DN Magasinet 171009

PAPPAS GUTT: Fra DN Magasinet 171009

– Det som teller for å lykkes i Frankrike, er ikke å være født inn i rett familie, men at man har arbeidet hardt, har vist hva man er god for, gjennom sine studier, gjennom sitt arbeid og gjennom sine verdier.
Det kunne vært utdrag fra en velholden fars konfirmasjonstale til sin sønn. Men dette er president Nicolas Sarkozys offentlige forsvar av sin sønns kandidatur til jobben som leder av EPAD – et statlig finansselskap som pappa Sarkozy ledet før han ble president. Han vet derfor godt hvor strategisk viktig denne posisjonen er.
Det handler om kontrollen på mange milliarder euros. EPAD er en av kronjuvelene i fransk økonomi. Det er EPAD som bestemmer hvem som får lov til å bygge og hvem som skal få lov til å flytte inn i La Défense som er Europas største finansdistrikt. Nå skal de ta opp kampen med City i London om også å bli det viktigste.
Her har er flere multinasjonale selskaper sine hovedkvarter på de 3,3 millioner kvadratmeterene med disponible kontorlokaler.
14 nye skyskrapere skal bygges de neste årene, ifølge EPADs nettsted. Planen er at mange av dem skal lyse opp Paris-himmelen før neste presidentvalg i 2012. Men det er et kontroversielt selskap. Mangelen på åpenhet i det EPAD er ofte kritisert. Det har vært flere rettslige høringer om fordelingen av kvadratmeter til de ulike selskapene. Riksrevisjonen ”La cour des comptes” har de siste årene også kommet med skarp kritikk av selskapets regnskapsføring.

Nepotisme i bananrepublikk

At nå presidentens 23-år gamle sønn trolig vil få ansvaret for et så komplekst marked møtes med en sjelden unison og kraftig kritikk.
– Vi er blitt en bananrepublikk, sier Marine le Pen i Front National.
– Nepotisme, sier partilederen i PS, Martine Aubry. Men både Marine Le Pen og Martine Aubry hopper elegant over det faktum at de begge er døtre av kjente rikspolitikere – henholdsvis Jean-Marie Le Pen og Jacques Delores.
– Boligmarkedet i Parisregionen er en gullgruve. Det handler om enorme penger og store interesser ligger bak, var reaksjonen fra sosialist-toppen Arnaud de Montebourg fra det største opposisjonspartiet PS. Og han la syrlig til:
– Hva slags meritter har han å vise til uten å være sin fars sønn?
Cv-en til Jean Sarkozy er riktig nok ikke spesielt imponerende. To år jusstudier ved Sorbonne og to år som politiker. Han er født og bor fortsatt i Neuilly-sur-Seine, den velstående forstaden til Paris hvor faren var ordfører i 19 år, fra 1983 til 2002.
Jean er uten tvil den av Nicolas Sarkozys tre sønner som har fulgt tettest i farens fotspor. Mens storebror Pierre driver med rap under pseudonymet Mosey og yngstemann Louis kun er 12 år gammel, ble Jean i 2007, i en alder av 21 år, valgt inn som representant for regjeringspartiet UMP i familiens Neuilly, også kjent som Sarkoland. Neuilly er landets rikeste kommune og det er også her finandistriktet La Défense ligger.

Populær og lyttende

Fransk presse nøler ikke med å kalle ham ”Kronprinsen”. Med sine lyse krøller og den lett henslengte, men korrekte stilen er han en yndling blant UMPs unge velgere. Og han snakker akkurat som faren. Stemoren Carla Bruni, som åpent har politiske sympatier for venstresiden, har overfor nyhetsmagasinet Le Point påpekt hans ”overraskende modenhet” og nøler ikke med å si at ”den unge mannen kommer til å gå langt”. Jean har også steget fort i gradene. I dag er han også politisk gruppeleder i fylkestinget i Hauts-de-Seine.
– Han er en populær politiker. Han er kjent for å lytte til folk, ha en åpen dør og sette seg inn i sakene han jobber med, sier en av de fylkeskommunale topplederne til Dagens Næringsliv. Hun ber om å få være anonym. Jean Sarkozy er et ømtålig tema i korridorene i disse dager.
– Det er høy gjennomsnittalder i dette fylkestinget. Han er friskt pust, sier hun.

Murrer i regjeringen

Men kandidaturet til styrelederjobben EPAD har fått det til å murre også internt i regjeringspartiet. Men ingen tør stå frem offentlig.
– Det er nesten så man ikke tror sin egne ører. Hvordan kan vi nå gi en lekse til utviklingsland, som Ghana for eksempel, der sønnen overtok presidentjobben etter faren, sier en minister i følge avisen Libération.
– Denne saken er katastrofal for oss, skal et sentralt parlamentsmedlem fra regjeringspartiet ha sagt til samme avis. Han tenker på at politikerforakten øker. Og neste år er det regionsvalg.
– Det er stadig færre som tør hviske presidenten noen gode råd i øret. Han aksepterer i mindre og mindre grad kritikk. Derfor er han nå kommet opp i denne situasjonen, sa den politiske journalisten Raphaëlle Bacqué i avisa Le Monde i den debatt på tv-kanalen France5 tirsdag. Hun har skrevet flere bøker om det indre livet i presidentpalasset og regjering.

Aktive presidentbarn

– Jeg skjønner ikke alle denne støyen, sier Pascal Perrineau, direktør ved forskingsinstituttet , CEVIPOF ved prestisjeskolen Sciences Po.
– At barna er med i politikken er ikke noe nytt for franske presidenter, sier Perrineau til Dagens Næringsliv og drar fram en rekke eksempler: Jacques Chirac brukte sin datter som kommunikasjonsrådgiver og Francois Mitterrands sønn var hans Afrika-rådgiver.
– Mange glemmer at Jean Sarkozy faktisk er folkevalgt. Men likevel, om han skulle få denne posisjonen i EPAD så vil han nok ikke få mye arbeidsro, sier Pascal Perrineau ved Sciences Po.
– Dette vil han fint mestre, sier hans støttespillere. For Jean Sarkozy er vant med press og rampelys. Noen knep har han nok lært fra tiden som teaterstudent. For han har ikke alltid vært overbevist at han skulle bli politiker som pappa. Sarkozy jrs teaterlærer Jean-Laurent Cochet var den samme oppdaget noen av Frankrikes mest kjente skuespillere som Gérard Depardieu, Daniel Auteuil og Isabelle Huppert.

Milliardærkone

Før politikerkarrieren fulgte Jean en jødisk utdannelse på en Talmud Torah-skole. I 2008 giftet han seg med en annen kjent Neuilly-borger, Jessica Sebaoun-Darty. De har vært kjærester siden de var 16 år. Jessica er arvingen til Frankrikes største elektronikk-kjede Darty.
– Han konverterte til jødedommen for å kunne få gifte seg med en jødiske milliard-arving, skrev den kjente satiriske tegneren Maurice Sinet i en kronikk. Tegnerer, kjent under signaturen Siné, fikk umiddelbart sparken fra den satiriske avisen Charlie Hebdo med beskyldninger om at han var antisemitt. Redaktøren som ga Siné sparken, Phillipe Val fikk senere toppjobb i NRK radios franske søsterkanalen, statlige France inter. Det skaper spekulasjoner om belønning for vennetjenester.
– Jeg hadde sagt det samme om han hadde konvertert til islam for å gifte seg med arabisk prinsesse, forsvarte Siné seg med over for radiokanalen Europe 1.


Scooter-trøbbel

Det er ikke bare denne uka at pappa Nicolas har kommet sin sønn til unnsetning. Under det som franske media kaller ”Scooter-affæren” var folk usikre på om han handlet som minister eller pappa. For i 2007 ble Vespa´en til Jean stjålet og faren, den gang innenriksminister, satte inn alle ressurser i jakten på kjeltringene. Da ble også DNA-tester benyttet. Ikke akkurat vanlig etter et moped-tyveri.
Året etter førte scooteren nok en gang Jean til retten. Denne gangen stod han tiltalt for å ha krasjet inn i en bil for deretter å stikke av etter å ha vist fingeren til sjåføren.
– Jeg trodde at loven var lik for alle. Vel, dette er vel beviset på at den ikke er det, sa M’hamed Bellouti da saken ble avvist i retten på grunn av manglende beviser.
– Tre advokater har sagt nei til å forsvare min klient fordi de var redde for konsekvenser for karrieren, hevdet Belloutis advokat Christophe Launay.

Kastet til ulvene

For Nicolas Sarkozy er kjent for å forsvare og hjelpe sine nærmeste – enten det er familier, venner eller gamle forretningsforbindelser.
– Det er alltid feil når man blir kastet til ulvene uten grunn, sa president Nicolas Sarkozy denne uka. Sønnen har riktig innrømmet at han har diskutert EPAD-vervet med faren ”slik man gjør med alle som står en nær”.
Jean Sarkozy har ikke svart på DNs gjentatte henvendelses om et intervju. Kun to ganger har han valgt å forsvare seg denne uka, direkte på regional-tv og i storavisen le Parisien:
– Å hete Sarkozy gjør tingene litt vanskeligere. Uansett hva jeg sier og gjør så blir jeg kritisert. Må jeg gå i eksil for å få lov til og gjøre det jeg vil, spør 23-åringen.

JEAN SARKOZY
*Født 1. september 1986 i Neuilly-sur-Seine
*Foreldrene Nicolas Sarkozy og Marie-Dominque Culiole skilte seg i 1996. Han vokste opp hos moren og så faren noen timer hver helg.
*Lokal folkevalgt og går andre året på jus.
*Drømmer om å bli parlamentsmedlem og borgermester i Neuilly i 2014.

LA DEFENSE

*3, 3 millioner kvadratmeter kontorer
*150.000 ansatte i 2500 selskap
*1600 mål styrer EPAD dag over. Området skal utvides til 7700 mål de neste fire årene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s