Haute cuisine

Svimlende høyt og til svimlende priser. ”Dinner in the sky” går sin seiersgang verden over. Siste stopp var Paris.
Se saken jeg laget for D2:

Fra D2

– Utfordrende, men utrolig morsomt, sier Michel Roth, kjøkkensjef på Hotel Ritz til D2.
– Menyen måtte planlegges godt. Det var ikke mye plass der oppe i lufta, sier Roth med en stjerne i Michelin-guiden.
Plattformen som heises opp i en kran er ni meter lang og selve kjøkkenet er ikke større enn 5 kvadratmeter. Det er akkurat stort nok til å installere en induksjonsplate til å steke litt kjøtt og grønnsaker på. Michel Roth og hans medhjelper tok seg av både matlaging og servering til sine 22 gjester rundt det svevende langbordet.
– Skal innrømme det var litt stress når man skal gjøre alt. Jeg prøvde ikke å se for mye ned. 50 meter er høyt oppe. Men for en utsikt!, sier Michelin-kokken.
Serveringen var minimalisert og det ble servert champagne til alle rettene for å unngå klussingen med for mange flasker vin.

Kulturministerens velsignelse

Det var ingen enkel affære å heise tilsammen 500 gjester 50 meter over den parisiske brosteinen. Først måtte man få sikkerhetsgodkjenning fra myndighetene. Deretter måtte kulturministeren gi sin velsignelse før arrangørene kunne installere seg i Jardin des Tuileries ved Louvre. Det er kulturdepartementet som eier denne parken. Maksimal vekt på plattingen er syv tonn. Under alle de 25 måltidene ble 22 gjester spent fast i ryggen (slik at ingen har tilgang til festepunktene) og deretter ”skrudd fast” til setene deres. I midten står kokken, medhjelperen, en fotograf og en sikkerhetsvakt. For å unngå at kranen må lande den flyvende restauranten mitt under i måltidet, ble gjestene innstendig oppfordret til å gå på do før de gikk om bord.
– Hver bordsetting varte jo bare en time, så under mine to lunsjer klarte folk å holde seg, ler Michel Roth.

Unescos verdensarvliste

Ideen til konseptet kommer fra det belgiske selskapet Dinner in the Sky, som allerede har eksportert sitt flygende bord til et trettitalls byer i verden, inkludert London, Barcelona, Budapest, Las Vegas og Dubai.
I løpet av fem dager i Paris laget 11 av Frankrikes fremste kokker mat til 550 gjester. Kulturpersonlighter, sportskjendiser og profiler fra restaurantverdenen sto på gjestlisten. Prosjektet var et ledd i planene om å få det franske kjøkkenet inn på Unescos verdensarvliste.
– Ved å heise anerkjente kokker så høyt opp i den parisiske himmelen ønsket vi å vise at det et skjer ambisiøse ting i landet vårt. Takket være dette spektakulære showet ville vi fortelle verden at fransk kjøkken aldri har gått bedre og det er en del av vår kultur, forklarer Bruno Hameurt og Sophie Brette. De står bak magasinet Cuisine Créative og organiserer ”Dinner in the sky” i Paris.
Kokkene i presidentpalasset Elysée tok seg av avslutningsmiddagen. Og for et svimlende måltid var det svimlende priser: En enkel cocktail kostet 7300 norske kroner, 8000 kroner per person for et måltid med en av Michelin- kokkene og 12000 kroner for middagene med kokkene fra Elysée-palasset.
– Det var dyrt, men det var ikke meg som bestemte prisen. Og deler av kuvert-prisen gikk til en forening for barn med sjeldne sykdommer, sier Michel Roth.
Men som en av gjestene uten pengebekymringer sa:
Blåhummer med sitronmelisse smaker ekstra godt når man sitter med føttene hengende i det blå.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s