Mobilforbud i fransk skole

Den franske regjeringen vil forby elevene å bruke mobiltelefoner i skolen.  – Helserisikoen er for stor, mener de folkevalgte. Beslutningen passer mange – men av helt andre grunner. Les saken fra Utdanningsnytt.

– Våre helsemyndigheter har finkjemmet 2500 franske og internasjonale studier. Det er blitt gjort ekstremt nøye og alle forskningsprosjekter som ikke er seriøse er luket ut.  Konklusjonen er at 11 prosent av studiene peker på at helserisikoen ved stråling fra mobiltelefoner ikke er ubetydelig, sier den franske miljøministeren Chantal Jouanno til Utdanningsnytt.

Derfor vedtok det franske senatet i fjor høst et lovforslag som forbyr bruk av mobiltelefoner i grunnskolen. I videregående anses elevene å ha tykt nok skjellett i hjernen til å tåle mobilstråling.

Loven, som ble vedtatt med overveldende flertall i Senatet, må bekreftes av nasjonalforsamlingen i løpet av våren. Men den vil bli vedtatt tror miljøministeren – selv om hennes kollega, utdanningsministeren Luc Chatel, ikke helt ser hvordan forbudet skal kunne følges opp i praksis. Tre av fire franske ungdommer (mellom 12 og 17 år) har nemlig en mobiltelefon. Léonore Chirol, ungdomskoleelev ved College Jules Ferry i Paris, er en av dem:
– Jeg kommer bare til å gå inn toalettet, eller gjemme meg et sted der jeg kan ringe i skjul,  sier 14-åringen. På en vanlig dag bruker hun mobilen sin kanskje tretti-førti ganger, både for å ringe og sende sms.

– Dette er et helseproblem. Skolen er et sted der barn tilbringer en stor del av sin våkne tid. Men dersom elevene tvinges til å ringe i skjul blir i det minste omgivelsene mindre utsatt for stråling, sier miljøministeren og fingrer med sine sorte Blackberry. Chantal Jouannos handsfree har satt seg fast lange nede i veska som står under det gullforgylte skivebordet fra 1700-tallet i andre etasje i bypalasset Hôtel de Roquelaure, der hun har sine kontorer. Ministeren sier at regjeringen er i forhandlinger med landets tre største mobiloperatører om at det skal tilbys minst en telefonmodell som kun virker handsfree. Det vil være et alternativ for foreldre som ikke ønsker å eksponere barna for unødvendig strålingsfare. Men forhandlingene går tregt, innrømmer hun.  Og selve loven får ikke bare entusiastiske reaksjoner:

– Jeg er ikke sikker på at et forbud er den riktige veien å gå, sier læreren Marie-Madeleine Cloup Speer – og ser for seg at de nå må drive klappjakt etter elever med mobil på lomma. Men selv om engelsklæreren ved ungdomskolen Jules Ferry er skeptisk til å bruke loven mot mobilbruk, råder hun likevel elevene sine til ikke å ha telefonen i lomma eller på nattbordet mens de sover.
Skolen ligger i nærheten av kabareten Moulin Rouge. Under flere av leilighetsvinduene i kvartalet henger oransje banner: ”Non à l’antenne», –  Nei til antenne. Bannerne er en protest mot operatøren Oranges installering av GSM-sendere på hustak i området. I Frankrike har strålingsfaren mobilisert mange organisasjoner og engstelige borgere. At en lov nå forbyr mobiltelefoner i skolen er en seier for aktivisten Etienne Cendrier. Han driver foreningen Robin des Toits – hustakenes Robin Hood.
– Loven er et første skritt, men det er fremdeles ikke en seier, sier han til Utdanningsnytt. En av Frankrikes største mobiloperatører ble nylig tvunget til å demontere en GSM-sender på et hustak. Beboere i nabolaget fikk en domstol til å legge bevisbyrden for strålingsfare på operatøren – og ikke omvendt.

På ungdomsskolen Saint-Louis, der 14-år gamle Barthes Maupas går, får man foreløpig bruke mobil som man vil. Der har lærerne organisert flere debattmøter om temaet. Siden da er Barthes Maupas overbevist om at det ikke bare er hans helse som står på spill:
– Dersom loven går gjennom, blir det lettere for rektor å beslaglegge mobiler. I dag risikerer man at foreldre skaper bråk og ønsker å saksøke skolen om vi kommer hjem uten telefonen, sier 14-åringen.
Det bekrefter matematikklærer Philippe Gérard. Han underviser på en ungdomsskole nær byen Amiens. På skolen hans har man allerede – uten støtte i loven – forbudt elevene å bruke mobiltelefoner, både i pauser og i klassen.
– Vårt forbud er en måte å takle problemet med elever som filmer eller fotograferer hverandre eller læreren. Det kan være elever som blir mobbet, jenter som går på toalettet eller en lærer i en stresset situasjon. Bildene legges ut på internett. Går loven igjennom får vårt forbud mer tyngde, sier mattelæreren.

Han er ikke så bekymret om en elev sitter og smugkikker på en tekstmelding i løpet av timen.

– Der forsøker jeg å være fleksibel, sier Philippe Gérard.

Også på ungdomskolen Jules Ferry er mobilbruk forbudt i følge skolens interne regelverk. Men nesten ingen følger forbudet, mener 12-åringen Lola Maupas, Barthes lillesøster. Ikke minst skyldes det at det kun er en håndfull voksne som skal passe på de 1500 elevene i frikvarterene. Men det er også mangel på gode forbilder, mener eleven:

– Flere av mine lærere både smser og snakker i telefonen i klassen. Så hvorfor skulle jeg ikke bruke telefonen min, spør Lola Maupas.

Føre var prinsippet

**Føre var-prinsippet brukes som argument for det franske mobilforbudet.

**Dette er et av de grunnleggende prinsippene fastsatt i Rio-erklæringen om miljø og utvikling. Det betyr at mangelen på vitenskapelige bevis ikke er grunn nok til å utsette kostnadseffektive tiltak for å hindre miljøødeleggelser.

**I Frankrike ble føre var-prinsippet skrevet inn i grunnloven i 2005.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s