Tristesse i Paris-natten

DN Magasinet 130310. Fotos: Linus Sundahl-Djerf

Røykeforbud, gretne naboer og ivrig politi holder på å knekke Paris’ bar- og klubbeiere. En voksende protest- bølge får nå hjelp av byens borgermester. Les saken fra Dagens Næringsliv:

På Troll Café noen kvartaler bortenfor Bastille-plassen i Paris henger oppslaget bar-eiere hater å henge opp: ”På grunn av naboklager ber vi dere om å senke støynivået når dere tar dere en røyk ute.”
Troll Café er et populært treffsted for blues- og ølglade parisrere. Men bønnen fra bareieren hjelper lite når blå toner, røykesug og alkoholinntaket øker utover kvelden. Han vet hva han har i vente: Telefoner eller brev fra gretne naboer og et nattlig besøk av et ivrig politi. Det holder på å knekke bar- og klubbeiere over hele Paris.

– Men nå er nattelivet endelig blitt politikk. Fram til i dag har ikke politikerne turt å ta tak i disse spørsmålene sier Eric Labbé til Dagens Næringsliv.
Han sitter i ledelsen for Technopol – en lobbygruppe som arbeider for at parisere skal danse mer. Sammen med kolleger fra nattelivet i Paris står han bak protestlisten ”Når natten dør i stillhet”. På noen uker fikk den nærmere 15000 underskrifter.
De siste dagene har Eric Labbé sittet i møter med Parisregionens politiske ledere. Neste måned er det regionalvalg, og hovedstadens natteliv er blitt valgkampsak. Sammen med konsertarrangører og bareiere treffer han i disse dager alle de politiske partiene for å finne en løsning på hvordan man skal få fart på nattelivet i lysets by.
– Paris kan ikke bare være en museumsby, sier Eric Labbé.

Knust som partyby

Paris er verdens fremste reisemål med over 29 millioner årlige besøkende. Men som partyby er den franske hovedstadens knust av byer som London, Berlin, Amsterdam og Barcelona, i følge en studie utført av den økonomiske elitehøyskolen, L’École de Guerre Economique (EGE). Paris får bunnkarakterer både når det gjelder variasjon, synliglighet, service, følesen av sikkerhet og diskriminering av minoriter i forhold til å komme inn på klubbene.
De fleste som i dag besøker Paris er i gruppen ”fire-dagers-turisme”. På så korte ferieturer spiller dermed nattelivet en stor rolle. Men i følge studien til EGE er det ikke gjort noen undersøkelser om hvor viktig nattelivet er for den parisiske økonomien. Det man vet er at omsettingen på barer og klubber ble doblet i årene 1990 til 2000 da storbyturismen eksploderte. Men nå sliter klubbene.

Boboer med makt

– Borgerklassen, sier Eric Labbé og nesten fnyser av ordet. Han tenker på den nye parisiske middelklassen. Bobo´ene kalles de her –boheme-bourgoise.
– De har nå flyttet til områder som tradisjonelt har hatt mye uteliv. Problemet er at de tar fram mobilen og ringer politiet ved den minste støy. Det har gått for langt. Folk klarer ikke leve sammen lenger. Alt blir til klager, sier Eric Labbé.
Flere bar-eiere bekrefter overfor DN at politiet stenger barer som er åpne noen minutter for lenge, eller har fått klager fra naboer fordi man røyker utenfor med et glass i hånden. DN har også snakket med flere irrterte naboer. Men de ønsker å være like anonyme overfor media som de er overfor klubbene de klager på. Ofte går naboene sammen om å klage, slik at ingen blir utpekt som klager.
– Nattesøvn er viktigere en natteliv, sier en tobarnefar bosatt i at bargate ikke langt unna Bastille-plassen.

Sovende paragrafer

Utelivsbransjen hevder at politiet har funnet fram noen sovende lovparagrafer for å få utsteder stengt. En av disse bestemmelsene stammer fra Napoleons straffelov og sier at det et forbudt å danse på steder som har lisens for å drive bar eller en konserthall. Flere kjente utsteder har fått lisensen inndratt midlertidig på grunn at de i følge politiet ikke har fulgt de såkalte dansereglene. Det gjelder blant den populære klubben for tecknoglade, Batofar som holder på en båt på Seinen.
– Utelivsbransjen svartmaler situasjonen, sier turistmyndighetene i byen rådhus.
– Politiet gjør bare jobben sin, sier Laurent Queige DN. Han er ansvarlig for byens samarbeid med nattens konger. Men politikeren fra sosialistpartiet ser at naboklagene har eksplodert etter at boligmønstret har endret seg.
– Men parisere er ikke verre enn andre folkeslag. Dette er noe alle storbyer sliter med, hevder talsmannen for Paris by.
– Vi få kommunale meglere som kan løse konfliktene mellom naboer og bareiere uten at politiet blandes inn, krever Eric Labbé.
– Det har vi nå akkurat vedtatt, sier Laurent Queige. Til sommeren starter vi et prøveprosjekt med meglere, sier han gjennom DN.

Eliten får danse i fred

Eliten er på plass på det hippeste av det hippeste: Le Montana. Sorte vegger, diskré belysning ved hjelp av store røde store stearinlys gir en eksklusiv og beskyttet stemning. Klubben ligger i Saint German- kvartalet, vegg i vegg med stamstedet til Jean-Paul Sarte og andre bohemer: Café de Flore. Le Montana var en legendarisk klubb på 60-tallet og ble gjenåpnet våren 2009. Hit kommer den kreative eliten i Paris; bohemer, designere, skuespillere, supermodeller og rockestjerner.
Dette er en typisk klubb som studien til École de Guerre Economique mener bidrar til å gjøre det parisiske nattelivet lite tilgjengelig og oversiktelig for folk flest. På Le Montana er det ikke mangel på folk i køen. Men her er det kun de vakreste, mest kjente og best kledde som kommer inn. Her må man være viktig eller være sammen med noen som er viktig for å komme inne. Her klager ikke naboen, for her drømmer alle om å komme seg inn en dag. Klubben drives av den kjente grafitti-kunstneren André Saraiva og mote-redaktøren Olivier Zahm. De ønsker ikke å blande seg inn debatten om nattlivet i Paris, får DN vite av deres assistent. De har suksess nok med sine lukkede klubb-kvelder.

Drahjelp fra rådhuset

Men ikke alle av byens 200 nattklubber har denne suksessen. Paris by innrømmer at nattelivet trenger drahjelp. Derfor har myndighetene lansert sitt eget nettsted parisbynight.fr. Laurent Queige i Rådhuset sier at dette er det første ikke-kommersielle nettsted av denne typen i Europa. På nettstedet listes alle steder opp etter type klubb og musikk. Turistmyndighetene ønsker å vise at det også skjer mye i Paris.

– Nettstedet er for oss bare en liten start, sier fest-arangøren Eric Labbé.
– For at nattlivet igjen skal blomstre krever vi egne toleransesoner i noen sentrale by-områder. I tillegg her vi bedt myndighetene øremerke steder i utkanten av Paris hvor vi kan arrangere fester uten at vi forstyrrer naboer. Men det haster. Jeg frykter at før myndighetene våkner har de mest kreative utelivsarrangørene gått i eksil i andre hovedsteder som Berlin og London, sier Eric Labbé.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s