Kone-bry

Fra DN Lørdag 080510

**En fransk halal-slakter med fire kvinner og 12 barn skaper storm rundt et stort, men skjult problem: Polygami.

**Opptil 100 000 barn lever i franske familier som praktiserer flerkoneri.

Iført det heldekkende, muslimske plagget niqab, satt 31-åringen i den vestfranske byen Nantes bak rattet på familiebilen.  Hun blir stoppet av politiet som bøtelegger henne fordi politiet mener klesplagget truer trafikksikkerheten på grunn av niqab-modellen der kun øynene er synlige.

Slik startet den surrealistiske historien som har fått polygami-debatten fram på franske førstesider. For myndighetene hevder nemlig at kvinnen skal være én av fire koner til halal-slakteren Lies Hebbadj.

Kun elskerinner

Innenriksministeren Brice Hortefeux bruker saken for alt det den er verdt: Fire koner og 12 barn. Alle de fire kvinnene har oppgitt at de er aleneforsørgere. Flerkoneri og barnetrygd-svindel. Det er nok til å kunne frata den 35 år gamle mannen hans franske statsborgerskap, tordner innenriksministeren i alle kanaler. Men dokumentasjonen på påstandene har ministeren ikke.

Den muslimske slakteren som født i Algerie, men har hatt fransk pass siden 1999, svarer med å gjøre narr av sitt nye hjemlands ekteskapelige skikker:

– Så vidt jeg vet er elskerinner ikke er forbudt i Frankrike, ikke i islam heller. Kanskje i kristendommen, men ikke i Frankrike, sier Lies Hebbadj småflirende til hele mediefrankrike foran sin slakterbutikk i en forstad til Nantes. Og 35-åringen legger til:

– Hvis du kan miste statsborgerskapet ditt fordi du har elskerinner, så er det mange franskmenn som ikke lenger kan være franske.

Politisk heksejakt

Statsadvokaten i Nantes, Xavier Ronsin sier at dersom Lies Hebbadj snakker sant, så kan han ikke straffes. Hebbadjs advokat Franck Boëzec, sier til DN at hans klient uansett ikke kan bli fratatt sitt franske statsborgerskap fordi han har hatt det i over 10 år.
Det gjelder også om Lies Hebbadj skulle ha hatt religiøse vielsesseremonier med de tre andre niqab-kledde elskerinnene i et annet land.

– Slike pakter regnes ikke som ekteskap i Frankrike og dermed berøres de ikke av fransk lov, bekrefter Rabah Hached, jurist og spesialist på immigrasjonssaker. Overfor nyhetsbyrået AP hevder juristen at de tre andre kvinnene dermed er i sin fulle rett til å motta trygd som alenemødre.

Den politiske opposisjonen, store deler av media og muslimske ledere beskylder regjeringen for å bruke denne saken til å stigmatisere muslimer og piske opp en stygg heksejakt i debatten rundt et framtidig forbud mot niqab og burka på offentlige steder. Regjeringen legger fram et lovforslag om dette 19. mai. Men saken har også startet debatten om et reelt, fransk problem: Flerkoneri.

Opptil 20.000 familier

For polygami er utbredt, i følge en rapport som tenketanken Institutt Montaigne nylig publiserte. I følge myndighetenes beregninger kan det dreie seg om opptil 20.000 familier, står det i rapporten.
– I hver familie er det minst et dusin medlemmer, skriver forfatteren av rapporten, Sonia Imloul.
Menneskerettighetsorganisasjonen CNCDH, hevdet for tre år siden at til sammen 180 0000 franskmenn levde i familier som praktiserte flergifte.

– Min far hadde tre koner. Jeg tok ingen skade av det, men en av konene ble gal. Det finnes ingen lykkelige polygame forhold, sier sosialarbeideren Jean-Marie Ballo til DN. Han hadde også en bestefar med flere koner. Ballo er vokst opp i Mali, men bor og jobber i Parisforstaden Les Ulis der han driver organisasjonen Nouveaux Pas, eller Nye Skritt. Han sier at organisasjonen har klart å ”bryte opp” opp 12 polygame familier, som til sammen inkluderte 26 koner og 145 barn.

Ingen kone-kontroll

– Har man flere koner er det lett å misbruke trygdesystemet. Mange menn livnærer seg på denne måten, hevder Jean-Marie Ballo.

Hjelpeorganisasjoner har også mange historier om at samme pass og oppholdspapirer brukes på flere koner. Koner er blitt byttet ut og sendt ut og inn av landet uten myndighetskontroll. Noen har derfor ikke papirer i det hele tatt. Og sykehus har varslet om historier der samme sykeforsikring er blitt benyttet av flere av familiefarens koner. Dermed blir sykehistorien til forskjellige kvinner registrert i samme sykejournal.

– Det utgjør en klar helserisiko, sier sosialarbeideren Jean-Marie Ballo.

Det var først i 1993 at polygami ble totalforbudt på fransk jord. Fram til da var polygami akseptert hos innvandrere som kom fra de rundt 50 landene hvor flerkoneri var juridisk anerkjent.

Flere lover og retningslinjer de siste senere årene har forsøkt å tvinge disse familiene ut av det polygame livet. Det viktigste våpenet har vært å ikke fornye oppholdstillatelsen til menn og kvinner som lever i polygame forhold.

Mer vold, mindre plass

Barnas ve og vel er det viktigste argumentet for motstanderne av flerkoneri:

– De vokser opp i familier med flere konflikter, mer vold og trangboddhet. Dermed blir det for eksempel vanskelig for barna å få gjort lekser på skikkelig måte, sier  Jean-Marie Ballo.

– Her om dagen møtte jeg barn som måtte stå opp klokken tre om morgenen for at alle skulle rekke å dusje før det var på tide å gå til skolen,

Penger og utdanning er virkemidlene for å motivere kvinnene til å frigjøre seg fra en mann med flere koner. For eksempel får kvinner som flytter fra mennene sine hjelp til å åpne en egen bankkonto der de mottar sosialbidraget direkte. I tillegg tilbys kvinnene språkutdanning og sosialbolig.

– Ikke alle ønsker å flytte bort fra sine ektemenn. Det gjelder  særlig de eldre kvinnene. Presset fra familien som er igjen i Afrika er stort, sier Jean-Marie Ballo.
Mange steder blir ekteskapet ikke sett på som en union mellom to individer, men som et bånd mellom to familier. Derfor blir en skilsmisse ofte for komplisert for mange.

– Likevel er ikke polygami forenelig med en vestlig livsstil, mener sosialarbeider Jean-Marie Ballo og legger til:

– Men det dessverre alltid folk i dette livet som forsvarer helvete.

Undersak: Fransk kjærlighet i flertall:

**Helt siden 1960-tallet, har matikonet Paul Bocuse hatt tre Michelin-stjerner. Like lenge har han bodd sammen med tre kvinner. Et ”rotasjonssystem” gjør at Paul Bocuse klarer å treffe alle tre minst gang om dagen.  – Jeg har vært  trofast i til sammen 110 år – med tre kvinner, sier den kjente gourmetkokken.

**President François Mitterrand pendlet mellom to familier fram til sin død. Det var først i presidentens begravelse at kvinnene og barna fra de ulike familiene møttes.

**Flere kjente franske kvinner som skuespilleren Jeanne Moreau, presidentens kone Carla Bruni og forfatteren Catherine Millet har fortalt hvor hardt de har hatt det med den tradisjonelle, monogame familien som en livsstil.

– Jeg er monogam og til, men jeg foretrekker polygami, sa Carla Bruni til avisen Le Figaro, før hun ble presidentfrue.

**Polygami i Frankrike
1945: Det blir forbudt å inngå polygame forhold på fransk jord.

1993: Alle innvandrere må rette seg etter det franske forbudet mot polygami. Ellers så får de ikke forlenget oppholdstillatelse.

2001: Kvinner som forlater en polygam familie får prioritet i forhold til å få en kommunal sosialbolig.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s