Vennene svikter svindler-kjendisen

Fra DN 150610

«Mysteriet Kerviel» kalles retts- saken mot eks-traderen Jérôme Kerviel i Société Générale.
Fremdeles er det uklart hvordan han kunne satse flere titall milliarder når den interne bankalarmen hadde gått 74 ganger.
Les saken i DN her:

Jérôme Kerviel stilte igår opp i retten i mørk dress og hvitt slips. De svake blå firkantene på slipset matcher nesten de blå ringene under øyene. For etter en uke i retten har 33-åringen ingen grunn til å sove godt om natten. Forsvaret sliter. Flere av vitnene som skulle bekrefte Kerviels hovedpåstand om at hans overordnede visste hva som skjedde, har ikke møtt opp i retten.

Taushetens pris
– Det eksisterer to stående ordre: Snakk aldri om bankens disposisjoner. Still aldri spørsmål ved hvordan banken ledes. For å beholde jobben velger mange derfor å holde munn. Det er taushetens pris, sier Olivier Metzer i blitzregnet på vei inn i retten med sin klient.

Jérôme Kerviel har en av Frankrikes mest kjent advokater som sin forsvarer. Olivier Metzer siste sak var å forsvare tidligere statsminister Dominique de Villepin i den såkalte Clearstream-saken. Der klarte han å ydmyke motparten, president Nicolas Sarkozy. Men skal Olivier Metzer vinne denne saken, må vitnene stille opp.

For før helgen møtte kun tre av ni innkalte vitner opp i Justispalasset i Paris. Og ekskolleger som skulle være forsvarets vitner velger i stedet å lange ut mot Kerviels handlinger fra vitneboksen.
– Han satt hele banken i fare, sa Salim Nemuchi i retten.

De jobbet sammen i «Delta One» som var navnet på traderavdelingen i sjette etasje i Société Générale. Der arbeidet Jérôme Kerviel frem til 18. januar 2008. Lønnsomheten lå på vanvittige 40 prosent. 100 euro inn – 140 euro ut. Derivathandelen sto for halve gevinsten til Société Générale. Men bortsett fra Salim Nemuchi, har de fleste som jobbet sammen med Kerviel på «Delta One» gjemt seg godt.

– Noen kan ikke komme fordi de er på jobbjakt, andre fordi de ikke ønsker å bli pint av forsvaret til Kerviel. Det forstår vi godt, sa Société Génerales advokat, Jean Veil, til radiostasjonen RTL.
Veil har karakterisert Jérôme Kerviel som en terrorist. Hans taktikk er å vise at Kerviel var en middelmådig trader, en svindler og en løgner som handlet helt på egen hånd.

Tårer og røde øyne
– Ingen i hierarkiet visste om hva Kerviel foretok seg. Det er min overbevisning. Jeg har sett nok av tårer og røde øyne i denne saken. Jeg tror ikke de later som. For meg er Kerviel en kriminell, sa Christophe Mianné.
Han er den eneste av Kerviels nærmeste overordnede som fremdeles jobber i banken og husker godt Kerviels reaksjon da han ble konfrontert med de gigantiske tapene i januar 2008:
– Han ville absolutt ikke hjelpe banken, selv om han godt visste at vi ville finne ut hva som hadde skjedd. Hans oppførsel var uforståelig, forklarte Mianné.
Han mener Kerviel fornektet virkeligheten, sannheten og tapene og dekket til sine posisjoner.
Men ifølge en intern granskning i Société Générale skal «back-office» ha sendt ut 74 alarmer om Kerviels aktiviteter de tre årene han jobbet som trader.

Løgner og kriminell
33 år gamle Kerviel er tiltalt for økonomisk utroskap, forfalskning og for å ha fôret bankens datasystemer med uriktig informasjon. Han anklages for å ha spekulert bort 4,9 milliarder euro, 39 milliarder kroner etter dagens kurs.
– Jeg tror ikke dette individet riktig visste hva han gjorde, forklarte Kerviels investeringssjef Jean-Pierre Mustier overfor DN etter en pressekonferanse der katastrofen ble offentliggjort vinteren 2008.
Nå to og halvt år senere måtte den nå avskjedigede Mustier møte sin tidligere ansatte i retten.
– Han kommer til å dø som den traderen som har tapt mest penger i verden. Posisjoner på 50 milliarder kroner. Det er helt ufattelig. Det er umenneskelig, sa den tidligere sjefen for investeringer i Société Générale. Han var en av bankens kronprinser, men Kerviel-skandalen ødela for hans vei mot toppen i Société Générale. Ifjor sommer sluttet han.
– Du har løyet for meg hele tiden, sa han med blikket vendt mot Kerviel.

Advarte banken
En rekke av Kerviels venner og fiender er innkalt som vitner denne uken. Men det er ennå usikkert hvem som møter opp. Men to som helt sikkert kommer til retten i dag er Michael Zollweg og Daniel Kuhlmann. De er ansvarlige for overvåkningen av den tyske derivatbørsen Eurex og hevder at de en rekke ganger i 2007 advarte Société Générale mot de unormale disponeringene til Jérôme Kerviel. Ifølge tyskerne ville ikke Société Générale høre på advarslene.
Den franske storbanken har tidligere avvist disse påstandene.
– Eurex er ikke et uavhengig vitne. Et kommersielt selskap, som spiller en hovedrolle i en sak, har selv noe å forsvare, skrev banken i en erklæring mens etterforskningen pågikk.
Igår fikk Jérôme Kerviel litt støtte av en tidligere kollega og venninne.
– Det eksisterte flere databaser der alle overordnede i sanntid kunne følge med i operasjonene, sa Valérie Rolland. Hun jobbet sammen Kerviel på overvåkningsavdelingen «middel office» før han ble trader.
– Jeg forstår ikke hvordan det skulle være mulig å skjule det han er anklaget for. Alle endringer kan man finne tilbake til, sa Rolland om mannen som skulle ha vært forlover i hennes bryllup.
– Jérôme var en helt normal fyr, ikke en som spiller høyt. En venn, sa hun før tårene tok overhånd.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s