Franskmenn må jobbe lenger

Fra DN 170610

Frankrikes regjering vil heve pensjonsalderen i landet fra 60 til 62 år.
-Trekk forslaget tilbake, eller skriv det om, krever fagforeningene, selv om det er de aller rikeste som vil sørge for balanse i pensjonsregnskapet.
Les saken i Dagens Næringsliv:

«Pensjon – alle kampers mor », var tittelen på venstresidens avis Libération. Pensjonsreformen kommer til å prege det politiske livet frem til presidentvalget i 2012. For sosialistene tviholder fortsatt på 60 års pensjonsalder og vil gjeninnføre den aldersgrensen hvis de vinner valget.
Det var derfor stram mediekontroll da regjeringen i går  lanserte sin store pensjonsreform med følgende hovedbudskap : Franskmenn må jobbe to år lengre før de kan gå av med pensjon.

Tirsdag kveld satt president Nicolas Sarkozy i intense møter med statsministeren og arbeidsministeren for å gi et signal om at landets politiske ledelse jobber med reformen til siste minutt. De frykter så store protester at presidentpalasset selv har styrt hvem som skal snakke i de ulike mediene.  Ministrene spres til radio- og tv-kanalene ut fra hvilken profil som kler dem best. Her må budskapet være klart for at den omfattende reformen skal kunne bli forstått av folket. Også sjefredaktørene for de største mediehusene er blitt kalt inn til presidenten for å bli forklart viktigheten i at denne reformen blir gjennomført.

Noe må gjøres
– Landet befinner seg i en alvorlig periode, så noe må vi jo gjøre, sier Daiha Gupta (51). Han er av indisk opprinnelse og er eier av en klassisk aviskiosk på Place de la Republique – akkurat her hvor alle de store demonstrasjonene mot regjeringen tradisjonelt starter. Det er allerede varslet ny demonstrasjon den 24. juni. Sist gang var det en million ute i gatene.
– Jeg synes det er bra å jobbe to år til. Vi har jo 35 timers uke,  så vi har det jo ikke så verst, sier aviskioskeieren.
Dagens aviskunder er som franskmenn flest, splittet i synet på reformen :
– Det er hard reform synes jeg. Vi mister nå nok en rettighet. Samfunnet tar liksom et steg tilbake. Man burde innføre en skatt for alle landets superrike i stedet for å gjøre det verre for dem som jobber hardt, mener, sier Cynthia Guhiloume (44)
Francois Proust (66) står med den blodferske utgaven av Le Monde for å lese om detaljene i reformen.
– Jeg hører hjemme på venstresiden, men synes det er en bra reform selv om det er Nicolas Sarkozy som står bak. Jeg tror de fleste ser at noe må forandres.
Det viktigste er hvor lenge man må betale for å få full opptjening. Ikke hvor lenge man jobber, mener Francois Proust, som selv er i full jobb.

En hellig alder
En pensjonsalderen på 60 år var et av de første valgløftene sosialistenes president Francois Mitterrand innfridde i 1983 . Siden den gang har tallet vært hellig og har vært regnet som et som et av landets største sosiale fremskritt. Men siden Nicolas Sarkozy kom til makten for tre år siden har striden rundt pensjonsordningene vært et nøkkelspørsmål i den sosiale konflikten i Frankrike.
– Det er uunngåelig at vi må arbeide lenger. Det finnes ingen magisk løsning.  Men dette er det mest effektive – både sosialt og økonomisk, sa arbeidsminister Éric Woerth på en pressekonferanse i går. Den nye pensjonsalderen skal innføres gradvis i perioden fram til år 2018.
– En urettferdig reform, sier Jean-Marc Ayrault, parlamentarisk leder for sosialistpartiet. Overfor radiostasjonen RTL hevder han at det er arbeiderne som går tapene ut av denne reformen.

– De som starter å jobbe i ung alder og som har harde jobber blir spesielt rammet. I tillegg  snakker regjeringen med  to tunger. De argumenterer både med befolkningens sammensetning og med finanskrisen  for å begrunne sine valg, sier sosialistlederen.

Også høyreekstreme Marine Le Pen i Front Nationale har en sjelden omfavnelse av sosialistpartiets kritikk.
– Det er seniorene, som allerede i dag er delvis ekskludert fra arbeidsmarkedet, som vil bli straffet hardt, sier hun.

Angriper spesialordningene
For mange franskmenn har livet vært korte uker, lange ferier og pensjon fra fylte 55. Men i regjeringens forslag spares ingen. Det som kommer til å lamme Frankrike på grunn av trolig store streiker de neste månedene er at presidenten samtidig angriper alle spesialordninger. Den franske statssjefen vil også fjerne mulighetene for enkelte grupper av offentlig ansatte å gå av med pensjon allerede ved 50 års alder, som lokomotivførere. Togkonduktører har inntil nå kunne gå av når de 55 år. Også politi og brannmenn har kunne gå av med pensjon lenge før alle andre. Men i regjeringens forslag vil også disse yrkesgruppene måtte jobbe to år lengre.
Gullalderen for funksjonærer i statsadministrasjonen er også over. De må nå begynne å betale samme beløp til pensjonskassen som man må i privat sektor. I dag har det vært nesten tre prosent forskjell i hva man måtte bidra med skatter og avgifter. Beløpet vil for alle bli satt på 10,85 prosent. I tillegg vil det bli slutt på ordningen med at kvinnelige funksjonærer med minst tre barn kan søke om å gå av med pensjon etter 15 år i jobben.
Hovedregelen for folk flest er i dag 40 års opptjening for å få full pensjon. Men fra 2020 vil kravet være 41, 5 år.
– Et statlig ran.  Reformen viser at det nesten vil bli umulig å få full pensjon på grunn av antall opptjeningsår,  skriver det kommunistiske trotskist-partiet Lutte Ouvrière.

Nye skatter for rikeste
Den franske pensjonskassen  går i år med et underskudd på 32,3 milliarder euro. I 2020 vil det være oppe i 45 milliarder. Regjeringen  mener at reformen vil føre til en balanse i pensjonsregnskapene allerede i 2018.  Og de aller rikeste slipper heller ikke unna. For inntektene skal også komme inn gjennom høyere skatt på kapital og på aksjeutbytte. Regjeringen vil også skatte fortjenesten av bolig- og eiendomssalg enda hardere. Disse skatte- og avgiftsøkningene vil i 2018 alene bidra med 4,4 milliarder euro årlig.
– Et kosmetisk bidrag fra de rikeste, skriver partiet De Grønne i en uttalelse.  Partiet mener man det er dem som tjener minst som blir mest berørt. – De får en dobbel straff; de må jobbe lengre og får lengre opptjeningstid.
Arbeidsministeren skal møte partene i arbeidslivet før reformen legges frem på et regjeringsmøtet neste onsdag. Allerede rett etter sommerferien, i september, vil den debatteres i nasjonalforsamlingen.
Nicolas Sarkozy vil gi så lite tid som mulig til de klassiske massedemonstrasjoner som har klart å stoppe mang en fransk reform.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Franskmenn må jobbe lenger

  1. «Lutte ouvrière» er vel et politisk parti og ikke en fagforening? Du tenker kanskje på CGT?

  2. Lutte ouvrière ble desverre blandet sammen med Force ouvrière. Sistnevnte er som kjent en fagforening som springer ut av CGT… og FO hadde sin store demo tirsdag denne uka. Takk for innspillet. Rettet i teksten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s