Makthundene viser tenner

Fra D2 180610

I Paris viser makten tenner. I det minste når den franske republikkens firbente venner stilles ut i en egen Hall of Fame. Les saken fra D2 her:

– Magnifique! Han ligner litt på meg. Jeg har jo hatt Alphonse siden han var bitteliten. Og han er en meget sympatisk hund, sier Frankrikes kulturminister Frédéric Mitterrand til D2.
Han står og beundrer det gigantiske portrettet av sin kjære labrador . Det er en av kjendishundene som stilles ut på jaktmuseet midt i Paris, ”Musée de la Chasse et de la Nature”. Blant hundeierne finner du en president, en rekke ministre, finans- og mediekjendiser. ”Deres hunder” heter utstillingen. De hårete stjernene blir presentert med den dominerende holdningen som vanligvis er forbeholdt mektige menn.
Kulturministeren kjenner igjen mange av hundene.
– Se der ja, der vi jo Moujik IV, sier han og peker på den lille bulldogen til den avdøde motekongen Yves Saint Laurent.
– En utrolig morsom utstilling, sier Frédéric Mitterrand iført en tweedjakke som passer godt inn i jaktmuseets omgivelser.

Menneskelige politikere
Fotografen Antoine Schneck ville ikke ha søte hundebilder.
Så da den firebente var godt plassert i fotostudioet, lagde fotografen en brå lyd, og så knipset han. Resulate

Kulturminister Frederic Mitterrands hund stilles ut. Foto: Anuliina Savolainen

t ble hunder med store øyne, fulle av overraskelse.

– Jeg ønsker å vise dyrets psykologi, sier fotografen Antoine Schneck til D2. Ideen er å gi de besøkende et mindreverdighetskompleks når man ser på disse enorme hundehodene. Størrelsen på bildet er én ganger én meter, bakgrunnen er sort. 68 makthunder stilles ut.
– Den eneste hunden som ikke ser deg rett inn i øynene er Paddy de Rotchild, sier Schneck. Denne hunden tilhører Frankrikes kjente artistokratiske bank-familie og fotografen syntes hundens hovmodige og overlegne blikk var talende for mystikken rundt denne familien.

I det franske presidentpalasset Elysée og i ministerkontorene er det ikke uvanlig å se en hund eller to løpe rundt. Slik har det vært innen den politiske eliten siden Solkongens tid.
– Dagens ministre bruker hundene som et kommunikasjonsverktøy for å motvirke noe av den brutaliteten som ligger i deres politiske funksjon. Det å leke med en hund gjør dem mer menneskelig, sier utstillingens konservator, Raphael Abrille.

Fra D2 180610

Hver president, sin labrador
Og i et land hvor folk opplever at det er en enorm distanse mellom dem og politikerne, har landets politiske elite også nå begynt å gi hundeintervjuer. Lederen for regjeringspartiet UMP, Xavier Bertrand stilte nylig opp i et intervju med sin hund Alice (en King Charles spaniel) i det nye franske tidsskiftet Doggy Célébrités – hundekjendiser.
Om hunden er mennesket beste vennen, så er labradoren politikerens beste venn. For labradoren er overrepresentert i denne fotoustilling. Franske kulturministre har en forkjærlighet for denne hunderasen. Også labradorene til to av forgjengerene til Frédéric Mitterrand har stilt opp til fotografering. Det har også Beauly, labradoren til den tidligere presidenten Valéry Giscard d´Estaing. Alle franske presidenter siden tidlig på 1970-tallet har hatt en labrador. Den trofaste Baltique gikk alltid i tur med François Mitterrand i 1980-årene. Jacques Chirac hadde labradoren Maskou da overtok makten i 1995 – en kjendishund som havnet i avispaltene da den ble anklaget for å spise opp endene i presidentpalassets hage. Under presidentvalgkampen ble sosialisten Mitterrand angrepet av konservative Chirac for å øke skatten på hundemat.

Presidensielt hunde-nei

Men hundeglade Chirac er likevel ikke med i utstillingen.
– Han sa nei fordi utstillingen skulle vises fram på et jaktmuseum. Det var Chirac som gjorde slutt på den tradisjonelle presidentjakten, og han vil ikke bli knyttet til noe som har med jakt å gjøre, sier fotografen. Forklaringen er også at Chiracs siste kjendis-hund Sumo (en bichon), nylig har fått en ny familie. For etter at familien flyttet ut av presidentpalasset ble Sumo deprimert og begynte å bite sin herre, ekspresidenten Jacques Chirac.
Heller ikke hundene til dagens presidentpar er med på utstillingen. Men Clara Sarkozy (en labrador) og Dumbledor Bruni (en chihuahua) er er likevel blitt mediekjendiser etter flere tv-opptredener.
– De sa ikke direkte nei, men det var viktig at fotograferingen kunne gjøres på en enkel måte. Og vi fant ikke noe tid, forklarerer fotografen.
Antoine Schneck holder seg i dyrenes verden. Nå er han i gang med en portrettserie av hester. Det er ingen forskjell på å ta bilder av mennesker og dyr, mener han.
– De er begge objekter. Det er i begge tilfeller et møte mellom meg og objektet. Også med hundene er det et virkelig møte, de gir oss noe av sin sjel gjennom kontakten med øynene, sier Antoine Schneck.

70 kjendishunder stilles ut. Foto: Anuliina Savolainen

Utstillingen
*Varer frem til 26 september
*Musée de la Chasse et de la Nature
Hôtel de Mongelas, 62, rue des Archives 75003 Paris
*Mer på www.chassenature.org og www.schneck.fr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s