Milliardær avslørt av lydopptak

Fra DN 230610

Hemmelige lydopptak hjemme hos Frankrikes rikeste kvinne, avslører at Liliane Bettencourt gjemmer milliarder i skatteparadis. Samtidig trekkes arbeidsministerens kone inn i såpeoperaen om kosmetikk-dronningens liv. Eva Joly krever ministerens avgang. Les saken i fra DN her:

– Jeg er moralsk opprørt. Det er ikke spesielt hyggelig. Men jeg har gjennom livet blitt overrasket så mange ganger at dette preller av. Men å bli spionert på hjemme seg selv er ikke helt vanlig da, medgir Liliane Bettencourt i et intervju med Le Monde i forbindelse med at en rekke hemmelige lydopptak fra møter hjemme hos henne er blitt offentliggjort.

I opptakene publisert på nyhetsnettstedet Mediapart.fr avsløres det at Frankrikes rikeste kvinne har skjulte konti i flere skatteparadis. Bare i Sveits skal arvingen til L’Oreal-imperiet ha gjemt unna 80 millioner euro, tilsvarende 633 millioner norske kroner.

Konti på flyttefot
”Vi må ordne opp i deres kontoer i Sveits. Vi kan ikke risikere å bli tatt før jul,” sier forvalteren av den enorme formuen til Bettencourt, Patrick de Maistre i et av lydopptakene. Opptaket stammer fra oktober 2009 og møtet mellom Bettencourt og forvalteren dreier seg om den nye skatteavalen mellom Sveits og Frankrike  som etter planen skulle ha vært på plass 1. januar 2010 og som skal gi franske skattemyndigheter tilgang til sveitiske konti.
”Jeg holder på å ta meg av dette ved å opprette en konto i Singapore. Der kan de (skattemyndighetene) ikke kreve noen ting”, sier Patrick de Maistre i opptaket. Tre uker senere bekrefter forvalteren at han har reist til den sveitsiske byen Vevey for å ordne opp i den største kontoen og forteller den 87 år gamle enken at han vurderer  åpne nye konti også i Hong Kong eller Uruguay.
”På den måten trenger De ikke å bekymre Dem”, sier forvalteren til Bettencourt.

Kjøpte øy av keiserfamilie
I opptakene blir det også avslørt at Liliane Bettencourt i 1998 kjøpte øya Arros i Seychellene av den tidligere iranske keiserfamilien. Denne øya i det indiske hav har hun heller ikke oppgitt til de franske skattemyndighetene.
– Det er en fantastisk og sjelden øy, en de få på Seychellene som er helt flat, forteller en tidligere gjest til avisen Le Journal du Dimanche (JDD). Liliane Bettencourt drar ofte til idylliske Arros. For 87-åringen elsker å svømme og holder seg i form ved daglig å ta en svømmetur med flytering under oppsyn av en egen svømmetrener.
Avsløringene i lydopptakene har ført til at milliardæren nå vil gi franske skattemyndigheter fullt innsyn i hennes utenlandske konti, eiendommer og investeringer, i følge en uttalelse hun mandag kveld sendte til nyhetsbyrået AFP.

Krever minister-avgang
I flere av lydopptakene blir dagens arbeidsminister Eric Woerth trukket inn. For hans kone Florence har siden 2007 vært ansatt hos Liliane Bettencourt for å forvalte deler av formuen til kosmetikkdronningen. På den tiden var Eric Woerth budsjettminister og i flere av opptakene blir ministerens navn nevnt, hvor viktig det er  kjenne ham og hvor lurt det var å ansette hans kone.
Eric Woerth, som i disse dager kun skulle ha jobbet med å sørge for å få vedtatt landets nye pensjonsreform, er under et enormt press etter kraftige angrep fra opposisjonen.
Den første til å kreve hans avgang var EU-politikeren Eva Joly fra det Europeiske Miljøpartiet.  Som tidligere korrupsjonsjeger mener hun saken avslører en ”utrolig interessekonflikt”.

Flere sosialisttopper fulgte opp:
– Det er ekstremt vanskelig for Eric Woerth å fortsette som minister når hans regjering har gjort kampen mot skatteparadis til en prioritert sak, sier parlamentsmedlemmet Arnaud Montebourg til Le Monde.

Minister-kone trekker seg
Arbeidsminister karakteriserer alle påstandene som et forsøk på å destabilisere ham.
– Påstandene er skandaløse, sjokkerende og de fornærmer meg. Det har ikke vært noen sammenblanding av hva min kone gjør og hva jeg gjorde som budsjettminister, sier Eric Woerth til tv-kanalen LCI.
Til påstanden at han skulle ha bidratt til å dekke til en skattesvindel, sier han:
– Ser jeg ut som en som skjuler  skattesvindel. Jeg var den første budsjettministeren som slo hardt ned på denne type svindel, hevder Eric Woerth .
Men tross den massive motoffensiven i alle kanaler, så bekreftet ministeren mandag at hans kone de nærmeste dagene vil trekke seg fra jobben i Bettencourts investeringsselskap Clymène.
På lydopptakene kan man også høre en seanse hvor Liliane Bettencourt blir bedt om å signere sjekker til flere ministre, deriblant til Eric Woerth og til president Nicolas Sarkozy.
”Vi trenger venner”, sier forvalteren Patrick de Maistre i opptaket, hvor det også kommer fram at han regelmessig treffer en av presidentens nærmeste rådgivere.

– Helt lovlige donasjoner til et politiske parti. Ingen av dem var på over 7500 euro som er grensen for politiske donasjoner, sier Pascal Wilhelm, advokaten til Bettencourts forvalter. Overfor avisen JDD hever han at Liliane Bettencourt aldri har lagt skjul på disse donasjonene til regjeringsparitet UMP.

Min datters lek
– Disse lydopptakene er en del av leken til min datter, hevder Liliane Bettencourt i intervjuet med Le Monde.
For 87-åringens datter Francoise Bettencourt-Meyers, som er  enearving til formuen på nærmere 150 milliarder, har i to år kjempet for å få moren umyndiggjort etter at hun ga fotografvennen François-Marie Banier (62) kontanter, eiendommer og malerier for rundt åtte milliarder kroner.
I rettsaken som starter 1. juli står Barnier tiltalt for å ha lurt Bettencourt til å gi ham disse enorme gavene. Både mor og datter er storaksjonærer i det gigantiske L’Oreal-imperiet, men har ikke vært på talefot de siste årene. Liliane Bettencourt mener datteren har organisert de hemmelig optakene for å sverte henne.
– Mitt forhold til min datter er et vanskelig tema for meg. Det er trist det som skjer, sier hun til Le Monde.

Alle anklagene de siste dagene har ført til en rekke anmeldelser for ærekrenkelser og brudd på privatlivets fred. Florence Woerth anmelder blant annet Eva Joly for påstandene om at hun skulle ha bidratt til skatteflukt. Denne anmeldelsen ble i går offentliggjort av hennes ministermann i et intervju på tv-kanalen BFM. I tillegg anmelder advokater hverandre, og Liliane Bettencourt og fotografvennen anmelder den tidligere hovmesteren Pascal B som står bak de hemmelige opptakene.  Pascal B sitter nå i varetekt. Saken har ført til så mange anmeldelser at for få oversikten valgte nyhetsmagasinet Nouvel Obs å skrive artikkelen: Hvem har anmeldt hvem.

Fakta:
*Liliane Bettencourt (87) er datter av Euguene Schueller, som grunnla L’Oréal i 1909.
*Hun sitter i dag på 27,5 prosent av aksjene i selskapet.
*Med en formue på 150 milliarder norske kroner er hun rangert som den nest rikeste personen i Frankrike, og er en av verdens rikeste kvinner.
*Hun bor i et Hôtel Particulier – et bypalass – i forstaden Neuilly-sur-Seine, hvor president Nicolas Sarkozy var borgermester i 20 år.

LOréal
* Solgte for totalt 17,5 milliarder euro i 2009.
* Har 23 internasjonale merkevarer
 (bl a Armani, Diesel, Cacharel og BioTerm)
* Finnes i 130 land.
* Har rundt 67.700 ansatte.
Kilde: loreal-finance.com

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s