Ansikt til ansikt med sitt mareritt

Fra DN 250610

– Hvem er du, Monsieur Kerviel, insisterer rettens dommer. I dag er det siste dag av rettssaken mot ekstraderen Jérôme Kerviel, men dommerens spørsmål står fremdeles ubesvart. Les saken fra DN:

Men den tidligere konsernsjefen i Société Générale Daniel Bouton mener han har svaret:  – Kerviel var en juksetrader.
For første gang siden saken eksploderte i januar 2008 sto Daniel Bouton  ansikt til ansikt med sin tidligere ansatte. I retten i Paris var Bouton nådeløs mot  33-åringen som er tiltalt for økonomisk utroskap, forfalskning og for å ha foret bankens datasystemer med uriktig informasjon. Han anklages for å ha spekulert bort 4,9 milliarder euro, 39 milliarder kroner etter dagens kurs.


En eksepsjonell løgner
– Den første feilen vi gjorde var å ansette Jérôme Kerviel. Hans psykologiske profil passet overhodet ikke til denne jobben. Men jeg er ikke sikker på at det eksisterer et kontrollsystem som kunne ha motstått den eksepsjonelle kvaliteten på hans løgner, sa Bouton i retten.

Jérôme Kerviel som hadde tatt på seg hvit skjorte og sort dress og som ville passet like godt i en begravelse, beveget knapt på øyelokk da de sterke ordene ble brukt om ham.
Selv om Daniel Bouton måtte trekke seg som konsernsjef etter 11 år, som følge av traderskandalen, oppført hans seg som bankens advokat i retten. For hans budskap var også å overbevise klientene om at  jobben som bankier ikke består i av å spekulere.
– Vi bruker ikke posisjoner til spekulasjoner i markedets opp- og nedturer, hevdet han.

Spilte på følelser
Men mest av alt spilte Daniel Bouton på følelser i retten:
– Jeg drømmer ofte om at før slutten på rettsaken så skal Jérôme Kerviel si til sine 150.000 tidligere kolleger: ”Ja, jeg har løyet. Jeg innrømmer at ikke en eneste gang har noen i banken presset meg til å gjøre risikable posisjoner”. Jeg skulle ønske Kerviel kunne prøve å være ærlig i 30 sekunder ved å svare på hva han ville oppnå?

For Daniel Bouton er det uforklarlig  hvordan Kerviel rett før han ble avslørt ”med venstrehånden kunne sende sms til en meglervenn hvor han skrev. ”Jeg er i ferd med å bli tatt”, mens han med høyrehånden økte en posisjon som han visste kunne være potensielt dødelig for banken. – Hvorfor, spurte Bouton nok en gang.

Han hevdet at Frankrikes nest største bank bare var et par skritt unna fra å være på konkursens rand.

Fikk en depresjon
I retten forklarte den tidligere konsernsjefen om hvordan han opplevde å få skandelen servert på sitt kontor i 35. etasje i finansdistriktet La Defense rett utenfor Paris.
– 50 milliarder hadde han satset, det er enormt. Det var som om ti etasjer falt bort under beina mine, sa Daniel Bouton.
Lavmælt la han til at saken hadde gitt ham en depresjon som førte til en kortere sykehusinnleggelse.
Den tidligere banktoppen innrømmet at det har sviktet i bankens kontrollsystem.
– Men Jérôme Kerviel lurte systemet ved hjelp av sin oppfinnsomhet, sa Bouton.
Forsvareren til ekstraderen, stjerneadvokaten Olivier Metzner, klarte ikke å avvæpne den tidligere konsernsjefen i forhold til sakens sentrale spørsmål: Lukket Kervels sjefer øynene så lenge banken tjente penger på dette. Forsvaret  har hatt en dårlig uke i retten. Ingen har støttet Kerviel i det han repeterer som en automat hver gang han blir bedt om å kommenteres vitners påstander:

– Jeg erkjenner at jeg har gjort feil, men jeg ble oppmuntret til å gjøre dette av mine overordnede.
Og som punktum på sitt angrep mot Jérôme Kerviel krevde advokaten til Société Générale Jean Veil, at den svindelsiktede ekstraderen tilbakebetaler banken beløpet den har tapt på hans pengelek: 4, 9 milliarder euro.
Det kan bli en tøft for Kerviel som i dag har en månedslønn på 2300 euro i jobben som datakonsulent og som ikke engang er kreditvurdert til å skrive ut en sjekk på 10 euro.

DETTE ER SAKEN
*24. januar 2008 ble det kjent at den 33 år gamle traderen Jérôme Kerviel hadde spekulert bort 4,9 milliarder euro (39 milliarder kroner) av pengene til den franske banken Société Générale
*Flere eksperter tvilte på bankens forklaring om at Kerviel alene sto bak svindelen. Han hevder selv alt var autorisert av banken, noe banken bestrider.
*Den omstridte toppsjefen Daniel Bouton (58) fortsatte i jobben, selv om president Nicolas Sarkozy mente han burde gå av. Først tre måneder etter svindelskandalen trakk Bouton seg som administrerende direktør, men beholdt vervet som styreleder.
* Société Générale er Frankrikes nest største bank, grunnlagt under Napoleon III i 1864.
*Kerviel risikerer fem års fengsel og en bot på 3 millioner kroner dersom han blir funnet skyldig. Retten skal ta stilling til om han alene var ansvarlig for tapet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s