Oh-là-là – det er streik !

Fra DN 080810. Alle fotos. Nikolai Jakobsen

Nærmere 3 millioner franskmenn gikk i  går i gatene for å demonstrere mot  regjeringens pensjonsreform . Eller var det 1, 1 millioner? Antall demonstranter er fagbevegelsens viktigste våpen i maktkampen med regjeringen. Les saken i Dagens Næringsliv her:

Det er tall det dreier seg om når franskmenn går på barrikadene. Men fagbevegelsen og politiet har ikke gått på samme tellekurs. Innenriksdepartementet hevder det kun var rundt 1,1 millioner demonstranter.

– Politiet er statsfunksjonærer. De blir bedt om å oppgi lavere tall, hevder sikkerhetsansvarlig for dagens streik, Jacques Durin i fagorganisasjonen CGT. Men han vil ikke la Dagens Næringsliv være med på tellingen.

– Vi kan ikke avsløre hvor vi står. Og vi ønsker ikke noe oppmerksomhet rundt vår jobb, sier han.

Men telle-jobben er viktig.  Franske streiker er en styrkeprøve, og tallene brukes for alt det de er verdt. Fagbevegelsen har i en uke varslet om at det vil komme minst 2 millioner demonstranter. Allerede i den franske fellesferien sendte fagbevegelsen ut vervepatruljer til de franske badebyene for å mobilisere til gårsdagens massedemonstrasjon.

– Politiet er statsfunksjonærer. De blir bedt om å oppgi lavere tall, hevder sikkerhetsansvarlig for dagens streik, Jacques Durin i fagorganisasjonen CGT. Men han vil ikke la Dagens Næringsliv være med på tellingen.

– Vi kan ikke avsløre hvor vi står. Og vi ønsker ikke noe oppmerksomhet rundt vår jobb, sier han.

Men telle-jobben er viktig.  Franske streiker er en styrkeprøve, og tallene brukes for alt det de er verdt. Fagbevegelsen har i en uke varslet om at det vil komme minst 2 millioner demonstranter. Allerede i den franske fellesferien sendte fagbevegelsen ut vervepatruljer til de franske badebyene for å mobilisere til gårsdagens massedemonstrasjon.

Tallreligiøsitet

– Vi står på samme sted og teller alle som går forbi i 30 minutter. Det tallet ganger vi med lengden på demonstrasjonen. I tillegg teller vi folk som går ut av demonstrasjonstoget en stund for å se på, sier Jacques Durin. Deretter møtes tellekorpset til de ulike fagforeningene for å bli enige om tallet. Resultatet blir alltid første setning alle franske artikler om en stor demonstrasjon.

– Det er en religiøsitet rundt disse tallene. Det å forhåndsvarsle 2 millioner demonstranter er ganske sterkt. Men det som er viktig denne gang er om de klarer å mobilisere privat sektor. Det vil være det beste kortet til fagbevegelsen, sier Pascal Perrineau direktør ved forskningsinstituttet CEVIPF ved Science Po.

To tredeler av franske velgere støtter fagbevegelsens protester, viser meningsmålinger. Men et like stort antall tror ikke streikene vil bety noe fra eller til.

– Målet  er likevel er å vise styrke slik at de kan fortsette forhandlingene, sier Pascal Perrineau til DN.

Streike-mat på Republikkplassen

Alle store demonstrasjoner i Paris starter på Place de la République. De første som er på plass er pølseselgerne. Merguez-pølser med stekt løk puttet inn i en tjukk baguette er streikemat nummer 1.

– Jeg får hele min inntekt fra pølsesalg under demonstrasjoner. Det sier mye om hvor glade franskmenn er i å demonstrere, sier Daniel Bertho.

I pølseosen har topper fra venstresidens politiske partier og fagforeningene sine medietreff ute blant demonstrantene.

– Vi vil forsvare retten til å gå av når de er 60 år, men samtidig gi folk valget om de selv vil jobbe lenger. Det gjelder også om man har 41 års opptjeningstid, sa sosialistpartiets leder Martine Aubry foran standen til sitt parti. At ikke partilederen tviholder på en 60-årsgrense har provosert fagforeningene. Men som en del av mediespillet klarte sikkerhetsvakter med walkie talkie å få til et ”tilfeldig” møte mellom Aubry og streikegeneralen Bernhard Thibault fra organisasjonen CGT, rett før kortesjen startet.

Fra Republikkplassen beveger demonstrasjonen seg i sakte marsj via Bastilleplassen og ender på Place de Nation der festen fortsetter til politi med skjold og køller rydder plassen ved åtte tiden på kvelden. Konfrontasjonen mellom de mest hardbarkede demonstrantene og politiet er alltid toppsaken på kveldsnyhetene. Folk er utkledd, ballonger, flagg og nytt av året: vuvuzelaer, som ble kjent under fotball-vm i Sør-Afrika

– Det er første gang det selges her. Vi må gjøre denne demonstrasjonen til noe som ligner et fotball vm – mer lyd, sier vuvuzela-selgeren Vincent Reynolds.

For en fransk protestdag er en nøye regissert forestilling.

– Demonstrasjonenes koreografi ligner mye på karneval, der man bære masker med Sarkozy eller likkister. På samme måte som et karneval handler det om å vende opp og ned på samfunnet og å vise at man ikke er redd for makten, sier Raymond Sarti til DN. Han er leder for den franske scenografi-foreningen.

Solkongen redd mobben

Helt siden revolusjonen i 1789 så har franskmenn ønsket å styrte den sittende makten. Det  er en del av den franske kulturen at man skal opp på barrikadene. Solkongen Ludvig den 14. var så engstelig for  den franske mobben at han allerede som barn bestemte seg for at ville flytte ut av Paris når han blir voksen. Han installerte seg som kjent i Versailles.

– Demonstrasjonene  har en sterk symbolikk for franskmennene, sier statsviteren Pascal Perrineau.

For å forstå hvor mange streiker det er, så er det bare det bare å slå opp i avisen le Parisen: Der det daglig et Paris-kart som viser hvor det er vei-arbeid og hvor det er demonstrasjoner.

– Det virker som om dette blir råer enn vi er vant med å se i Norge, sier den norske studenten Kjersti Rekdal Skåre. Fransklæreren  Thierry Heil har tatt med seg sine 20 norske studenter fra Gateway College ut i gatene for å lære om fransk kultur. Streik er et av punktene på pensumplanen.

– Det er morsomt å få sett dette skikkelig. Det er jo så stort, sier studenten Trude Stokke.

Lav fagorganisering

Kun åtte prosent av franskmennene er fagorganiserte. Det er blant det laveste i Europa. I Norge er tallet 50 prosent.

– Er du aktiv medlem av en fagorganisasjon, så blir du ofte en lederfigur blant de ansatte på arbeidsplassen din. Derfor klarer de å dra med seg de uorganiserte når det er snakk om mobilisering. Å være organisert er et klart politisk valg, og tar opp i seg en kultur sterkt knyttet til mobilisering, sier Idar Helle ved Forum for samtidshistorie ved Universitetet i Oslo. Han har forsket på fransk fagbevegelse.

Men tross massemobilisering er den formelle makten til fagbevegelsen i Frankrike ofte svært begrenset.

– Derfor må de ut på gatene.  Politikk utøves gjennom konfrontasjon. Høyresiden kjører frem sine saker og så reagerer fagbevegelsen. Det er en maktkamp.

– Hvem vil vinne denne gang?

– Antakelig vil pensjonsreformen gå i gjennom, uten større endringer. Samtidig er det klart at regjeringen frykter at det skal bli store demonstrasjoner, for da kan det komme krav ut av dette som truer selve fundamentet for reformen. Er demonstrasjonene store nok, så blir det fort satt nye datoer for mobilisering. Lammes offentlig sektor over lenge tid, blir det et kjempeproblem. Det så vi i 1995 da streiker klarte å stoppe endringer av både pensjons- og trygdesystemet og en oppsplitting av jernbaneselskapet SNCF, sier Idar Helle til DN.

En eksepsjonell dag

Lederen for landets største fagorganisasjon CGT, Bernhard Thibault kalte gårdagens for en ”eksepsjonell dag”.

– Dette er trolig den viktigste sosiale merkeringen på mange år. Blir vi ikke hørt, vil det komme nye mobiliseringer – og intet virkemiddel vil bli avvist, truet han ved starten av gårsdagens demonstrasjon i Paris.

Men Frankrikes president Nicolas Sarkozy er fast bestemt på å gjennomføre reformene, som vil heve pensjonsalderen fra 60 til 62 år.

– Hvis vi ikke gjør noe vil underskuddet i pensjonssystemet være 20 milliarder euro i år, 45 milliarder i 2020 og 70 milliarder i 2030, sier François Cope, parlamentarisk gruppeleder for regjeringspartitet UMP, til avisen Le Figaro. Han poengterer at de fleste andre europeiske land har høyere pensjonsalder, og at flere er i ferd med å heve den. Men statsminister Francois Fillon lovet en time før demonstrasjonene startet å komme med noen endringsforslag i pensjonsreformen mot slutten av uken.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s