Dømt til 170.000 år med gjeld

Fra DN 061010

Fengsel og livstidsgjeld. Ekstraderen Jérôme Kerviel er dømt til å betale tilbake tapet han påførte Société Générale: 4,9 milliarder euro. Det vil det ta ham nesten 170.000 år å gjøre. Han anket på stedet. Les saken fra DN:
– Ingen bevis tyder på at Société Générale hadde grunn til å kjenne til de svindleraktige aktivitetene til Jérôme Kerviel. Han misbrukte sin posisjon ved å foreta gigantspekulasjoner uten bankens kunnskap, konstanterte dommeren Dominique Pauthe.
Dermed falt hele forsvaret til Kerviel. Han har insitert på at banksjefene visste hva han gjorde, og at han bare var del av en stor «bankorgie».
– Banksjefene lukket øynene for brudd på reglene så de tjente penger på det. Dette var noe visste om – og gjorde, sa Kerviel under rettssaken.
– Han må nå betale for et helt system. Han er bare et produkt av banken, var advokaten Olivier Metzner første kommentar etter at dommen hadde falt. Advokaten la til at dommen er totalt uforstandig når banken slipper unna alt ansvar.
Men dommeren mente Kerviel må ha vært både ”permanent kaldblodig” og hatt en ”bedragersk oppførsel”.

Kjemper for sin fremtid

Et enormt presseombud og nysgjerrige parisere ventet på Jérôme Kerviel da han i går ankom retten litt før klokken ti i går. Kerviel kommer gravalvorlig med brune ringer under øynene, i mørk dress med hvit skjorte. Han kjemper for sin fremtid. Société Générale for sitt rykte.
49 minutter senere blir 33-åringen dømt for økonomisk utroskap, forfalskning og for å ha foret bankens datasystemer med uriktig informasjon. Det er bevist at han har spekulert bort 4,9 milliarder euro, 39 milliarder kroner etter dagens kurs. Til sammen hadde han satset svimlende 50 milliarder euro (400 millioner norske kroner) på risikable plasseringer.
Kerviel ble dømt til en straff på fem års fengsel, men to av årene ble gjort betinget. I tillegg må han betale tilbake hele tapet til banken: 4.915.610.154 euro. Med Kerviels månedslønn på 2300 euro i sin nye jobb som datakonsulent, vil det ta ham rundt 170.000 år. Beløpet er like stort som nasjonalproduktet til Burkina Faso – eller en tredjedel av formuen til Frankrikes rikeste dame, Liliane Bettencourt.

Sofistikerte løgner

– Det er nå påvist at Jérôme Kerviel oppførsel og hans sofistikerte løgner gjorde det umulig for banken å finne ut hva han holdt på med. Man må kunne vite at man har ansatte man kan stole på, og som ikke går hjem hver kveld full av løgner, sa Jean Veil, advokaten til Société Générale.
Dommeren tok heller ikke hensyn til de ”tunge” vitnene fra tyske derivatbørsen Eurex. De er ansvarlige for overvåkingen av transaksjoner og hevder at de en rekke ganger i 2007 advarte Société Générale mot de unormale disponeringene til Jérôme Kerviel. Men i følge tyskerne ville ikke Société Générale høre på advarslene.
Den franske storbanken har tidligere avvist disse påstandene.
– Eurex er ikke et uavhengig vitne. Det er et kommersielt selskap som selv har noe å forsvare, hevdet banken. Det trodde dommeren på.

Anket på stedet

Under rettsaken sa den tidligere konsernsjefen Daniel Bouton:
– Jeg drømmer ofte om at før slutten på rettsaken så skal Jérôme Kerviel si til sine 150.000 tidligere kolleger: ”Ja, jeg har løyet. Jeg innrømmer at ikke en eneste gang har noen i banken presset meg til å gjøre risikable posisjoner”. Jeg skulle ønske Kerviel kunne prøve å være ærlig i 30 sekunder ved å svare på hva han ville oppnå?
Den unnskyldningen får han aldri. For Kerviel anket på stedet.

DETTE ER SAKEN
*24. januar 2008 ble det kjent at den 33 år gamle traderen Jérôme Kerviel hadde spekulert bort 4,9 milliarder euro (39 milliarder kroner) av pengene til den franske banken Société Générale
*Flere eksperter tvilte på bankens forklaring om at Kerviel alene sto bak svindelen. Han hevder selv alt var autorisert av banken, noe banken bestrider.
*Den omstridte toppsjefen Daniel Bouton (58) fortsatte i jobben, selv om president Nicolas Sarkozy mente han burde gå av. Først tre måneder etter svindelskandalen trakk Bouton seg som administrerende direktør, men beholdt vervet som styreleder.
* Société Générale er Frankrikes nest største bank, grunnlagt under Napoleon III i 1864.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s