Vant kampen om stjerneadressen

Fra DN 061010

I fire år var paradegaten Champs-Elysées for fin for Hennes & Mauritz.  Politikerne i Paris kjempet  hardt imot. Men natt til i går måtte de innse at kampen var tapt. Da innviet svenskene sitt overdådige flaggskip. Les reportasjen fra DN her:

– Det er dødslekkert med disse videoskjermene som beveger seg rundt i butikken, sier Karl-Johan Persson, H&Ms konsernsjef til DN. Han står og beundrer de 2800 kvadratmeterne over tre etasjer, med videoskjermer som forflytter seg som roboter i lokalet.

– Det kjennes deilig at vi har klart å åpne nå. Det gir pariserne noe nytt, sier Persson. Han sier at den eksklusive adressen midt mellom Concorde-plassen og  Triumfbuen  ikke er et forsøk på å gi H&M en luksus-look.
– H&M er H&M. Men det er gøy å prøve noe nytt, sier Persson.

400 millioner

Åpningen var lagt til starten av moteuken i Paris. Motedesignere og modeller møtte derfor tett opp på innvielsen av det nye  flaggskipet på Champs-Elysées.
I følge avisen Le Journal du Dimanche (JDD) skal H&Ms butikk i sandstein og svart metall ha kostet rundt 400 millioner norske kroner. I følge avisens kilder skal Karl-Johan Persson ha gitt en blanko-sjekk for en adresse på denne avenuen. Persson vil ikke kommentere summene. Men han har uansett råd til det. Etter at Karl-Johan Persson tok over som toppsjef 1. juli i fjor har aksjen klatret fra 393 kroner til et toppnivå på 453 kroner. Det er et kursløft på 15,3 prosent.

Byens farge og identitet

– Det er ikke en innredning  jeg har gjort, men arkitektur, sier den franske stjernearkitekten Jean Nouvel til DN. Han har bygd om det 60 meter lange og 80 meter dype galleriet om til tre plan.

– Jeg har laget en infrastruktur. Lokalet skal kunne brukes på mange måter, lett å forandre fra sesong til sesong. Dette er  et sted som gir frihet. Jeg håper det blir en attraksjon, sier Jean Nouvel, som i fjor fikk the Pritzer Prize, arkitektenes Nobelpris.  Bygget er fra 1970-tallet.
– Steinen denne bygningen er laget av er Paris-materiale,  har byens farge og identitet, sier Jean Nouvel.

Kamp med myndighetene
Men det har vært en lang vei å gå. Etter fire med prosedyrer,  byråkratiske komplikasjoner og rettsforhandlinger får nå H&M fotfeste på Champs-Elysées. Det var til slutt Frankrikes høyeste administrative domsstol som overprøvde vedtaket til Paris by.
Byens politiske ledelse mente at H&M var en fettflekk på avenuens glans og at gatens tilbud  begynte å bli for monotont. Byen ville ikke ha flere billigkjeder som Gap og Zara og nye motebutikker. Handelsmyndighetene har poengert at på verdens mest kjente avenue skal man kunne promenere og oppleve et varieret tilbud – ikke minst kinoer
– Champs-Elysées behøver ikke H&M. Det er H&M som behøver Champs-Elysées, sa handelsbyråden  Lyne Cohen-Solal  til avisen JDD før åpningen. Etter festen natt til i går har ikke sosialistpolitikeren vært tilgjengelig for en kommentar overfor DN.

Husleie-sjokk

Handelstandsforeningen Comité de Champs-Elysées er enig i at det er fare for miksen når det blir for mange klesbutikker.
– De drar opp husleiene. For de har bedre marginaler på skjorter enn hva andre har på  bøker, sier komitéens visedirektør, Edouard Lefèbvre til DN.
En rekke kafeer og butikker har også flyttet på grunn av den enorme husleien, som Planet Hollywood og the VIP Room nightclub. Selv paradegatens postkontor har stengt dørene etter at husleien gikk opp 15.000 euros pr måned til 108.000 euros.
Bydelens borgermester mener det er selve bildet av Frankrike som står på spill:
– Champs-Elysées er mytisk. Om turister bare finner samme butikker her som ellers i verden, er det færre som vil legge turen hit, sa François Lebel til avisen le Parisien.
Jean Nouvel bare rister på hodet:
– Champs-Elysées må være et levende og folkelig sted. H&M har derfor sin plass her, er arkitekten.
– Dette likner litt når Louis Vuitton ville ha søndgsåpent, litt lenger opp på avenuen. Da protesterte fransmennene vilt, men til slutt var det var det kundene som bestemte, sa den verdensberømte moteskribenten Suzy Menkes mellom klesreolene og med et champagneglass i hånden.

Fakta: Verdens fem dyreste shoppingstrøk

1  USA, New York 5th Avenue, 130 476 kr/m2, H&M på gatenummer 640.
2  Hong Kong, Hong Kong Causeway Bay 117 338 kr/m2,  Ikke noe H&M
3  Japan, Tokyo Ginza, 61 887 kr/m2, H&M på gatenummer 7-9-15!
4  Storbritannia, London New Bond Street, 58 255 kr/m2, Ikke noe H&M.
5  Frankrike, Paris Avenue des Champs Elysées 55 674 kr/m2, H&M på gatenummer 88
(Kilder: CUSHMAN & WAKEFIELD RESEARCH, MAIN STREETS
ACROSS THE WORLD 2010, H&M)

Fakta: Champs-Elysées
*Champs-Elysées er 1910 meter lang
*Tegnet av André Lenôtre, samme arkitekt som tegnet parken til Versaillesslottet
*Det bor bare noen titalls personer på avenuen.
*Flora Danica, avenuens danske restauranten får dansk statsstøtte for å kunne servere smørbrød med reker fra Grønland.
*Renault har hatt samme adresse på avenuen i 100 år.
*Rundt 25 millioner personer ser hvert år på paradegatens julebelysning.
(Kilde: Comité des Champs-Elysées)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s