Riddere av Sarkos bord

Fra DN Magasinet 110910

**Den franske Æreslegionen skaper politisk krise. En ridderutnevnelse kan koste arbeidsministeren jobben etter at han ble tatt i løgn.
**En rekke riddere sender også sine medaljer i retur i protest mot politikken til legionens Stormester, president Nicolas Sarkozy.
Les saken jeg skrev for DN Magasinet:

Alle venter på spørsmålet. En time ute i pressekonferansen der arbeidsminister Eric Woerth møter økonomi- og finansjournalister kommer det fra avisen Libérations journalist: ”Eksisterer det et støttebrev der De anbefaler at formuesforvalteren til Liliane Bettencourt får Æreslegionen? Ja eller nei?”
Ministerens svar kommer som en overraskelse. 208 år etter at Napoléon Bonaparte opprettet Frankrikes ypperste militære og sivile hedersorden, Æreslegionen, er den i sentrum av årets politiske såpeopera.

Medalje-takk etter milliongaver

Før denne pressekonferansen i det internasjonale pressesenteret i Grand Palais har statsråd Eric Woerth insistert:
– Jeg lyver aldri. Verken til politiet eller overfor det franske folk. Jeg er en ærlig mann. Jeg har ikke hatt noe å gjøre med at Patrice de Maistre fikk Æreslegionen, sa den hardt pressede arbeidsministeren under regjeringspartiet UMPs ungdomssamling sist uke. Patrice de Maistre er formuesforvalteren til Frankrikes rikeste dame, Liliane Bettencourt. Politiet etterforsker om UMP og Nicolas Sarkozy har mottatt ulovlige valgkampbidrag. De skal ha blitt overrakt i brune konvolutter hjemme hos den i dag 87 år gamle L´Oréal-arvingen.
Eric Woerth, som den gang både var partiets daværende kasserer og landets budsjettminister, anklages for å ha mottatt pengene av formuesforvalteren, som også hadde ansatt ministerens kone i arbeidet med å forvalte kosmetikkdronningens enorme formue. Det er her Æreslegionen kommer inn. For ble Patrice de Maistre utnevnt ridder av Æreslegionen i 2008 som en takk for de påståtte, ulovlige millionbidragene til Nicolas Sarkozys presidentvalgkamp?
– Klart det, slår sosialistens Ségéolene Royal fast i et intervju med radiokanalen Europe1. På direkte spørsmål om ministeren lyver, svarer hun:
– Ja, det tror jeg han gjør. Æreslegionen skal brukes til å gi honnør til dem som virkelig jobber for landets beste, ikke til å belønne milliardærer som gir partistøtte, la hun til.

Fra DN Magasinet 110910

Krever ministerens avgang

Noen timer senere kom avsløringen at det franske økokrim hadde funnet et støttebrev der Eric Woerth mener Bettencourts formuesforvalter vil være en verdig ridder. På presskonferansen med økonomijournalistene la ministeren kortene på bordet:
– Jeg gjorde bare som alle andre folkevalgte gjør hele tiden. Jeg sendte en anbefaling. Det er en ubetydelig hendelse, var Woerths forsvar. Han skulle egentlig snakke om årets store politiske sak han er ansvarlig for: Pensjonsreformen. Men reformen som over en million (OBS: sjekke tall neste uke) gikk ut i gatene for protestere mot tirsdag, ble like mye en protestaksjon mot en svekket minister som er tatt på fersken i å lyve.
– Eric Woerth må gå av. Han er avslørt som en løgner. Han kan ikke lenge sitte i regjeringen. Nå tror ingen lenger på det han sier om pensjonsreformen, skriver sosialisttoppen Claude Bartolone på sin blogg.

Belønnet for presidensiell skilsmisse

Da er det bedre å si det som det er. Som skilsmissedommeren Nicole Choubrac.
– Jeg tror presidenten satt pris på at jeg ikke snakket. Og Gud skal vite det ikke manglet på journalister som prøvde, sa hun til avisen Le Parisien da hun ble ridder etter at hun effektivt og diskré sørget for at presidenten fikk skilsmisse fra sine forrige kone Cécilia i oktober 2007.
Det skapte også reaksjoner da reklamemannen Jacques Séguela steg i legions-gradene fra ridder til offiser. Séguela er mannen som Sarkozy kan takke for at han traff sin nåværende kone Carla Bruni. Det skjedde på en middag hjemme hos reklamemannen. Og det kan lønne å kjenne Stormesteren. 18 av 56 som deltok på seiersmiddagen på eksklusive Le Fouquet´s på Champs-Elysée da Nicolas Sarkozy vant valget i 2007, er siden blitt tatt opp i Æreslegionen, i følge en oversikt av journaliststudentene ved skolen CRJ.
– Og ennå gjenstår to år av presidentperioden, ironiserer Sarkozy-kritiske bloggere.
Overfor DN sier sosiologen og rikssynseren Michel Wieviorka at vi nå se ser et sykdomstegn og et symbol på at det er en krise i republikken.
– Vi har fått en følelse av at vi har et korrupt system når inntrykket er at Æreslegionen gis til folk som kjenner de rette menneskene og til personer som har bidratt økonomisk til det regjerende partiet. Sant eller usant – det gir uansett et bilde av et politisk system som fungerer på en merkelig måte. Æreslegionen er blitt et offer for en politisk instrumentalisering, sier Michel Wieviorka, grunnlegger av det
sosiologiske analysesenteret CADIS.
– For en meningsløs overdrivelse. Å trekke inn ordet korrupsjon er helt utrolig. Vi har prosedurer som respekteres på alle nivå, svarte rådsmedlem og kommandør i Æreslegionen, Bruno Genevois da han møtte Michel Wieviorka i en debatt på fransk tv.

Ridder-journalist sparket

Journalistskolen CRJ publiserer også jevnlig lister over alle journalister som får Æreslegionen. De fleste sier ja. Unntaket er Le Monde-journalisten Francoise Fressoz og politisk redaktør i radiokanalen France Info, Marie-Eve Malouines.
– I strid med ordenes regler så jeg til min store overraskelse at jeg sto på listen over dem som skulle bli ridder. Man skal bli spurt først, sa Fressoz til nyhetsbyrået AFP. Hun nektet å ta i mot medaljen.
– Jeg kan ikke se at det å være journalist gjør at man fortjener en slik utmerkelse, la hun til.
I den satiriske ukeavisen Le Canard Enchaîné er det forbudt for medarbeider å ta i mot Æreslegionen. I 1933 fikk en journalist sparken for å ha takket ja til medaljen.

Stormester og president

Den franske Æreslegionen ble opprettet i 1802 for å erstatte alle kongelige ordener og æresbevisninger som ble fjernet etter revolusjonen i 1789. Den utdeles fortsatt av den franske stat og det er Frankrikes president som er ordenens Stormester. Noen av det første han gjør på innvielsesdagen er å signere et dokument som gir ham denne statusen. Det er hovedsaklig ministre som forslår verdige mottakere av medaljen. Deretter blir forslagene behandlet i Æreslegionens hovedkvarter og til slutt er det presidenten selv som signerer listen over de utvalgte. Nicolas Sarkozy har også innført en ny ordning som gjør at alle kan forslå navn på potensielle riddere, men hvert forslag må følges opp med 50 underskrifter for å bli vurdert.
Ridder, offiser, storoffiser, kommandør eller mottakere av Storkorset. Det er mange klasser, det kommer an på hva du har gjort. Rundt 93.000 går med et lite rødt jakke-merke i stoff, som et bevis på hederen. Mange Hollywood-stjerner har fått medaljen festet på brystet av presidenten selv. I fjor ble skuespilleren og regissøren Clint Eastwood utnevnt til kommandør. Ellers må man oftest klatre oppover i gradene.

Medaljer på norske bryst

Kongen Harald er i dag den eneste nordmannen som har fått storkorset. Ellers er både kokke-kjendis Eyvind Hellstrøm og skuespiller Wenche Foss blitt slått til riddere, mens midtøstenutsending Terje Rød-Larsen er offiser i den franske Æreslegionen. Rød-Larsen fikk prisen av tidligere president Jacques Chirac, ikke minst for hans innsats som FNs spesialutsending til Libanon – et land som står Chirac nær.
– Våre libanesiske venner er takknemlige. Terje er en kjær venn, sa Chirac og omfavnet Rød-Larsen. Ekspresidenten bor i dag gratis i leiligheten til barna til Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri. Den tidligere presidenten ville ikke kommentere den forbindelsen da medaljen ble festet på brystet under en privat seremoni på Chiracs kontor.

Det er mange mørke flekker på Æreslegionens historie. Panamas diktator Daniel Nortega, som i dag sitter et i fransk fengsel for hvitvasking av narkopenger, fikk denne hedersutnevnelsen i 1987. Det samme fikk den sentralafrikanske keiseren og diktatoren Jean-Bedel Bokassa og Romanias president Nicolae Ceausecu. Gabons nye president ble storoffiser i Æreslegionen i februar i år. Medaljen var det Nicolas Sarkozy selv som ga ham under ga ham under et diskré Afrika-besøk.
– På hvilken måte har den nyutnevnte diktatoren Ali Bongo bidratt å hedre Frankrike på, skrev Gabons ledende opposisjonspolitikeren Bruno Ben Moubamba på sin blogg etter utnevnelsen. – Ingen kommentar, er svaret fra den franske presidentpalasset, i følge nyhetsmagasinet Le Nouvel Observateur.

Fransk ridder-opprør

I dag gjør mange ridder opprør. Flere har de siste ukene sendt sine hedersmedaljer i retur i protest mot president Nicolas Sakozys politikk mot romfolket.
– Denne medaljen er det en skam å ha mottatt, sa presten Arthur Hervet foran verdenspressen på kirketrappen i den nordfranske byen Lille.. Samtidig ba han en bønn:
– Jeg ber til Gud om at Sarkozy skal få et hjerteattakk. Det er den eneste måten å få stoppet den brutale behandlingen av sigøynerne på, sa presten med Æreslegionen inne i knytteneven.
Presten beklaget bønnen i etterkant, men fikk enrom oppmerksomhet for sin presidentprotest. Debatten om å bruke Æreslegionen som et politisk virkemiddel startet for fullt. Flere har fulgt prestens eksempel. Nylig sa en av Frankrikes meste kjente organister, Jean Guillou i Paris-kirken l’église Saint-Eustache, nei til å bli ridder nylig. Det gjorde han i protest mot regjeringenes kulturpolitikk . En universitetsprofessor sa også klart fra at han ikke kan ta imot en pris fra en president som i følge professoren er i ferd med å ødelegge det franske skolesystemet.
De er ikke de første franske personlighetene som sier nei. Forfatteren Albert Camus, oppfinnerne Pierre og Marie Curie, filosofen Jean-Paul Sartre, feministen Simone de Beauvoir, komponisten Maurice Ravel og 60-tallsikonet og dyreverneren Brigitte Bardot er noen av de franske kjendisene som har sagt nei det siste hundreåret. Alle protesterte de mot eller et annet.

Pikeskole for ridder-barn

Men det er ikke bare ære og heder som følger med. For barn, barnebarn og oldebarn til medlemmer av Æreslegionen har også rett til å komme inn på jenteskolen Maison d´education de la Légion d´honneur. Det går for å være en av Frankrikes beste og mest strikte internatskoler. Der er det militærdisiplin, uniformstvang og neie-plikt.
Skolen hører ikke under undervisningsdepartementet, men styres direkte fra Æreslegionens hovedkvarter i Paris. Og mottoet er ikke som for de alle andre franske skoler: Frihet, Likhet og Brorskap. Over inngangspartiet til den eksklusive pikeskolen i et slott utenfor Paris med 8 hektar park, står det i stedet skrevet: Ære og Fedreland.
Det er også Æreslegionenes motto. Men har ridderne en framtid, når man ser dagens politiske krise?
– Æreslegionen er i dag bitt kraftig devaluert. Men den har en lang tradisjon. Og vi må ikke glemme at franskmenn elsker å bli dekorert. Så nye riddere kommer, sier sosiologen Michel Wieviorka til DN.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s