Drømmer om nytt 68-opprør

Fra DN 201010

Påtente skoler, blokkerte universiteter og kraftige sammenstøt med opprørspolitiet. Nå begynner frankmenn å sammenlikne demonstrasjonene med deres store stolthet: 68-opprøret. Les saken fra DN:

– Denne kampen skal vi vinne. Vi gir ikke opp før reformforslaget trekkes tilbake, sier 15-åringen Anouck Malewski.
I  uke har hun bidratt til  hennes videregående skole, Lycée Racine, er blokkert. Skolen ligger på beste vestkant i Paris. Elevorganisasjonen FIDL hevder at nesten 900 skoler nå er satt ut av drift. Elevene er ute på gatene for å protestere mot regjeringens pensjonsreform

Ikke for unge
– Vi er ikke for unge til å vise hva vi mener. Vi er opptatt av politikk, sier klassevenninnen Mirabelle le Thomas til Dagens Næringsliv.

– Vi er ikke her for å slippe skolen. Men nå er tiden kommet for å kjempe for det vi tror på. Vi er ikke blinde, vi ser hvordan samfunnet er blitt. Fortsetter det slik vil livet bli mye vankeligere for oss enn det har vært for våre foreldre. Vi komme til å bli rammet av arbeidsledighet om alle skal jobbe mer, sier tredjemann i den unge streikegjengen, Benôit Ladrettte.

Frontene har hardnet til. Flere videregående skoler er blitt forsøkt påtent. I forstadskommunen Nanterre, der også 68-opprøret startet, sto biler i full fyr og ungdom utstyrte seg med jernrør for å møte politiet. Natt til i går ble 290 elever pågrepet og siktet for hærverk. Andre skoler som ikke er blokkert av elevene selv, er blitt stengt av rektor.
– Jeg kan ikke lenger garantere for sikkerheten inne på skolen, sa rektor ved den videregående skolen Gambetta, Claude Bauduin til avisen Le Monde.

Sprer seg universitetene
– Ro dere ned. Ikke la dere provosere – enten det er pøbler eller politiet som forsøker, sa François Chérèque, leder av fagforeningen CFDT før gårsdagens demonstrasjon startet på Place d´Italie.
I går spredte også streiken og demonstrasjonene seg til universitetene. 12 av Frankrikes 83 universitet stemte i går for streik. Fem av dem også blitt blokkert for all undervisning.
– Et nytt 68-opprør er mulig, tror lederen av Det Nye Antikapitalistiske partiet (NPA), Olivier Besancenot.
– Et samlet opprør har nå startet, sier trotskisten til Le Monde. Han lover at hans parti skal bidra til at protestene fortsetter. I går lanserte NPA sitt nye slagord: ”Vi gir ikke etter, vi blokkerer alt, trekk reformen tilbake.”
– Nå begynner folk å tro at det er mulig å vinne denne kampen.
sier partilederen.

Stor tall-differanse
I morgen kveld skal pensjonsreformen etter planen opp til avstemming i senatet. Det er første gang siden 40 timers arbeidsluke og betalt ferie ble introdusert i 1936, at franskmennene blir bedt om å arbeide mer. Regjeringen ønsker å øke minstepensjonsalderen med to år til 62 og for full pensjon fra 65 til 67 år.

I går demonstrerte flyplassansatte, bussjåfører og lokførere, lærere, postansatte, lastebilsjåføre og ansatte på Frankrikes oljeraffinerier  for sjette gang mot president Nicolas Sarkozys upopulære pensjonsreform. Sju av ti franskmenn støtter protestene, i følge meningsmålingsinstituttet  CSA.

3,5 millioner var ute gatene i 266 byer, i følge fagforeningenes eget tellekorps. Myndighetene hevder det var rundt 1, 1 millioner demonstranter.

Rammer bensin og strøm
– Vi vil bare redde folks sosiale rettigheter. For å betale regningen må vi jobbe mer. Vi må bare fortsette å overbevise folk om at dette er den eneste løsningen, sa regjeringens talsmann Luc Chatel til den franske radiokanalen Europe1. Det franske pensjonssystemet vil etter regjeringens beregninger gå med et underskudd på 103 milliarder euro i 2050 om ikke reformen vedtas.

Nå øker også frykten for en alvorlig drivstoffmangel i Frankrike. 2750 bensinstasjoner er nå tomme for bensin etter at alle landets 12 oljeraffineri har slukket flammene. Det internasjonale energibyrået (IEA), som fører tilsyn med oljelagrene i OECD-landene, opplyser at Frankrike har et bensinlager som skal vare i 98 dager. Myndighetene ber nå franskmenn om å begrense bilbruken, selv om statsminister Francois Fillon i går lovet at drivstofforsyningene vil være på normalt nivå innen fire-fem dager.

– En transportplan er kommet på plass i morges, sa han i går formiddag.
Strømnettet er også rammet etter at el-produksjonen er redusert med 5200 megawatts, hvorav 3 000 MW kommer fra atomkraftverkene. Det tilsvarer strømproduksjonen fra fem mindre atomreaktorer eller like mye som Nigerias totale energiproduksjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s