Sarkozy strammer grepet

Fra DN 221010. Fotos: Nikolai Jakobsen

Rasende demonstranter stormer flyplasser og okkuperer oljelagre, mens ungdom driver hærverk og blokkerer skoler og universitet. Nå er det nok for president Nicolas Sarkozy. Opprørpolitiet settes inn med full styrke for å få kontroll over landet. Les saken fra Dagens Næringsliv her:

– Vi har holdt vakthold i turnus hele natten, sier 15-åringen Cécile og viser oss installasjonen foran skoleporten til sin videregående skole. Lycée International Balzac ligger ved Porte de Clichy på bygrensen til Paris. Blokaden er som nesten tatt ut av musikalen Les Misérables: Søppeldunker stablet oppå hverandre. Slagord, flagg og på toppen av barrikadene anno 2010 – en seng.

– Der har vi sovet litt innimellom, sier klassekompisen Benoît (16) til Dagens Næringsliv.

Fortsetter etter ferien
I over en uke har de blokkert skolen for all undervisning. Flere netter har politiet kommet og bedt dem fjerne blokaden. Men i natt fikk de være i fred. For opprørpolitiet satt i går inn styrkene på annet hold: Sørge for det ikke skulle bli voldelige sammenstøt da landets skolelever og universitetstudenter strømmet ut gatene for å demonstrere  mot Sarkozy upopulære pensjonsreform. I morgen, siste dag før den franske høstferien blir reformen etter planen vedtatt i Senatet.

– Vi kommer til å fortsette å demonstrere etter ferien. Selv om reformen blir vedtatt, stopper ikke det oss, sier Benoît og Cécile ved den videregående skole som er kjent for å storme barrikadene når det gjelder. De fleste elevene på skolen kommer fra de ulike forstedene Nord-vest i Paris.
– I 2006 klarte vi å få en ny arbeidslov som ville gjort det lettere å gi unge sparken, trukket tilbake selv etter at den var vedtatt, Vi skal klare det samme også denne gang, sier studentlederen Jean-Baptiste Prévost, i UNEF
Overfor Dagens Næringsliv mener lederen for landets største studentorganisasjon ved universitetene at  det er et merkelig argument at man skal jobbe lenger bare fordi man lever lenger.

– Vi har krav på et liv etter at vi har jobbet i over 40 år. Jeg vet at dere må jobbe lenger i Norge. Men dere har en helt annen livskvalitet der, dere har mye bedre sosial ordninger enn det vi har her, både for unge under utdannelse og til dem som ikke får jobb, sier Jean-Baptiste Prévost.

Prøver å få kontroll
President Nicolas Sarkozy gjør nå alt han kan for å få kontroll over landet sitt:
– Det er min plikt å sørge for sikkerheten til alle franskmenn, sier Nicolas Sarkozy. Han slår hardt ned på alle tilløp til hærverk og aggressive blokader.
Mer en 1000 ungdommer er pågrepet av politiet den siste uken. Landets døgnåpne hurtigdomstoler, som ble opprettet etter forstadsopptøyene i 2005, har allerede dømt nærmere 100 ungdommer. Noen av dommene er harde: En 19-årig jente er idømt seks måneders fengsel, hvorav en måned ubetinget,  for å ha tent på en søppeldunk foran skolen hennes I Lyon. “Sett fri vår kamerat”, sto nesten hele skolen og ropte utenfor rettslokalet i Lyon
I Nanterre ble en 15 åring dømt til fire måneders fengsel for påstått hærverk. Han hevder han er uskyldig, men  må likevel utføre sivil straffetjeneste, det betyr praktisk arbeid i hjemkommunen.
– Det er bra fyr. Nå ødelegger de fremtiden hans, sa skoleelevens advokat, Kamil Besson til pressen etter rettsmøte.

Opphever blokader med makt
– Retten til  demonstrere betyr ikke en rett til å være voldelig,  drive hærverk,  provosere og å robbe folk, sa innenriksminister Brice Hortefeux under et besøk Lyon der opptøyene de siste dagene har vært hardest. I går var det nye sammenstøt midt i sentrum.

– Pøblene skal ikke få det siste ordet, gjentok president Nicolas Sarkozy i går under et fylkesbesøk i Eure-et-Loir. De ansvarlige skal til en hver pris finnes, stoppes og straffes. I vårt demokrati er det mange måter vi kan utrykke oss på, men den feigeste volden, den umotiverte, er helt uakseptabel, sa presidenten.
Han tok også et oppgjør med fagforeningene som blokkerer landets oljeraffineri.
– De som hindrer tilgangen til raffineriene holder franskmenn som gisler, sa presidenten.
Ved et oljeraffineri i Donges oppløste politiet natt til går en blokade med makt – etter direkte ordre fra presidenten. Det skjedde også andre steder i landet.
– I dag er blokaden, fjernet men i morgen har vi nye aksjoner på gang, sier Christophe Hiou i fagforbundet CGT i Donges til tv-kanalen France 2. De lar ikke stoppe av verken politi eller trusler fra presidenten.

Søppel og bensinmangel
Bensinmangelen begynner å bli så prekær at flere beinstasjoner har startet med rasjonering: Maks 40 euro per bil. En fjerdedel av landets bensinstasjoner er nå tømt for drivstoff. Køene foran stasjonene som ennå har bensin er enorme.

I Marseille er det militære sivilforsvaret satt inn for å rydde gatene for søppelberget som har hopet seg opp på grunn den langvarige streiken blant renovasjonsarbeiderne.

Alle tiltak settes i verk for en redde en president før det ikke er mulig å synke lenger ned på popularitetsbarometeret.

– Vi har allerede funnet kampen om gaten. Sju av ti franskmenn støtter oss. Det motiverer til videre kamp, sier studentlederen Jean-Baptiste Prévost.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s