Alvor på fransk sigøynersirkus

Fra DN 251010. Fotos: Linus Sundahl-Djerf

Cirque Romanès representerte Frankrike på verdensutstillingen i Shanghai. Nå er sigøynersirkusets artister ikke lenger ønsket i hjemlandet. Les saken fra Dagens Næringsliv:

Luftakrobaten Ariana ruller opp og ned i tøytrapesen, samtidig
som Délia Romanès synger toner like mørke som hennes hår. Sangen handler om hverdagen: Om en 15-årig jente som vil gå ut på disko men ikke får lov av sin mor. Klovnen øver på sitt paradenummer; en gardintrapp som blir gjort om til et gigantisk munnspill. Det er fargesterkt, levende og rytmisk på Frankrikes eneste sigøynersirkus.

Men tonene ble enda mørkere da Frankrikes president Nicolas Sarkozy holdt talen som satt verdens søkelys på landets romleire. Plutselig endret hverdagen seg for sirkuset. De ble utsatt for den ene kontrollen etter den andre. Tre av troppens viktigste rumenske og bulgarske musikere får ikke arbeidstillatelse.

Mistet arbeidstillatelser
– Først fikk vi tillatelsene, men etter Sarkozys tale ble de trukket tilbake. Vi fikk høre at våre musikere ikke fikk godt nok betalt. Tross at vi betaler dem dobbelt så mye som den franske minstelønnen. I tillegg får de mat og losji, sier sirkusdirektøren Alexandre Romanès.
– Vi får god nok lønn, bekrefter trompetisten Preda Costica fra Romania overfor Dagens Næringsliv.
Sirkusdirektøren er vokst opp i Frankrikes mest kjente sirkusfamilier – Bouglionefamilien. Alle barna hans deltar på en eller annen måte i forestillingene. Statlige inspektører setter nå spørsmålstegn ved den undervisningen som en
privatlærer gir Alexandres og Délias tiårige datter, Rose.
– I Frankrike er det undervisningsplikt – ikke skoleplikt. Rose
blir undervist som en prinsesse, sier faren.

Tiåringen får heller ikke lenger delta under forestillingene. Hun er for ung til å jobbe, sier myndighetene.
– Det er helt galt. Man er ikke for ung til å jobbe når man er ti år sier Rose. Hun er blitt en mediestjerne i Frankrike og et symbol på kampen mot myndighetenes behandling av romfolket.
– På sirkuset gjør jeg alt: Trapes, slangemenneske, slår på hjul og sjonglerer med ringer, sier hun.
Nylig kom 1000 franskmenn for å delta på en støttekveld. De vil ikke at Cirque Romanès forsvinner.

Ordkrig med EU
Det har i flere måneder vært en spent ordkrig mellom EU og Frankrike i denne saken. EUs justiskommissær Viviane Reding hevdet at utvisningene var et brudd på flere EU-direktiver, og EU-kommisjonen truet med å ta saken inn for EU-domstolen dersom Frankrike ikke bedre etterfulgte direktivet om fri bevegelse mellom EU-landene.
– Dette er en situasjon jeg trodde Europa aldri igjen ville oppleve etter andre verdenskrig, sa Reding i september.
Franske myndigheter har hele tiden avvist at utvisningene er basert på etnisitet, slik blant annet FNs komité mot rasediskriminering har uttalt.
Forrige uke sa justiskommissæren at EU-kommisjonen bør legge vekk trusselen om å ta saken til EU-domstolen. Begrunnelsen er at den franske regjeringen nå har lovet å tilpasse den nasjonale lovgivningen til reglene om fri bevegelse. I tre måneder har EU-borgere lov til å oppholde seg i et annet EU-land før man må vise at man har arbeid og bolig.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy er glad for at planene om søksmål nå droppes.
– Jeg er lykkelig over at fornuften har seiret, sier Sarkozy i følge nyhetsbyrået AFP.
– Vi fortsetter å granske om romfolket har vært utsatt for diskriminering under utsendelsene så langt, sier Viviane Reding til avisen Libération.

Besvarer hat med hat

Men samtidig vedtok Frankrike denne måneden en ny og strengere innvandringslov som også åpner for utvisning av borgere fra andre EU-land som dømmes for kriminelle handlinger som gjentatte tyverier, aggressive tiggemetoder og illegal okkupasjon av eiendom. Det er ikke i tvil om denne paragrafen vil bidra til en fortsatt kamp mot romfolket.

Også hverdagen utenfor sirkuset har forandret seg etter myndighetens offensiv mot romfolket:
– Hvor jeg enn går, stirrer folk på meg. Folk skjeller meg ut og spytter etter meg når jeg går på butikken. Jeg blir kastet ut av taxier og apotek. Dessverre det noen som besvarer hat med hat.
Jeg har aldri hatt problemer før. Franskmenn er ikke rasister. Men det er regjeringen som tar idiotiske beslutninger og dermed bidrar til en hatsk stemning, sier Délia Romanès.
For 25 år siden svømte hun over Donau for å flykte fra Ceausescus diktatur.
– Jeg trodde ikke jeg skulle oppleve noe liknende her i Frankrike, sier Délia Romanès.

Vil knekke landet
Høyreradikale Front National (FN) bare ler av utvisningene av romfolket. Partiet mener det kun er et mediesirkus fra regjeringens side.
– Det hjelper ikke å utvise noen tusen av romfolket, sier partiets kronprinsesse, Marine Le Pen til Dagens Næringsliv. Hun mener man må gå mye hardere til verkes.
– Alle som ikke lovlig opphold, enten det er amerikanere, afrikanere, guatemalanere eller rumenere skal sendes hjem til sine respektive hjemland. Det krever loven og selvråderetten, sier Marine Le Pen, som trolig tar over partiledelsen etter sin far Jean-Marie i januar. FN er ihugede EU-motstandere og mener prinsippet om fri flyt av mennesker vil knekke landet.

– Vi må være føre var og hindre at de kommer hit i utgangspunktet Da må vi stenge innvandringssuget – altså alle støtteordningene som lokker dem til landet vårt. Har en ulovlig innvandrer barn, får de skolegang på vår regning og fulle helserettigheter, noe som ikke engang er tilfelle for våre egne eldre. De får sosialboliger og masse annet. Stanses ikke det, vil strømmen bare fortsette og det vil ta livet av oss, sier Marine Le Pen.

Fransk gallionsfigur

I juni ble Cirque Romanès invitert til å sette opp sin forestilling i den franske paviljongen på verdensutstillingen i Shanghai.
– Det er klart at det var en ære å bli gallionsfigur for den
franske kulturen, sier artisten Délia Romanès.
– Derfor kom det som et sjokk at vi behandlet på denne måten, sier hun.
Men uansett: Den 6. november går teppet opp for en ny forestilling i det lille teltet ved bygrensen til Paris. Det gjør de med eller uten arbeidstillatelser.
– Myndighetene driver en klappjakt å oss bare fordi vi er fattige og reisende. Men når en lov ikke er aktverdig, holder vi den heller ikke i akt, sier sirkusdirektør Alexandre Romanès.

FRANSKE UTVISNINGER
*Frankrikes president Nicolas Sarkozy varslet i juli at rundt 300 ulovlige leirer bebodd av romfolk skulle rives innen tre måneder.
* Mer enn 8.000 romer er blitt utvist hittil i år.
* Ifølge Sarkozy er romfolk og andre omreisende grupper blitt et sikkerhetsproblem i Frankrike.
*Opptil 15.000 romer fra Romania og Bulgaria har oppholdt seg i Frankrike. Som EU-borgere kan de reise fritt til Frankrike, men må forlate landet om de ikke finner arbeid og bolig innen tre måneder.

Cirque Romanès
*Forestillingen»Les Tziganes tombent du ciel» («Sigøynere faller ned fra himmelen”) settes opp fra den 6.
november.
*Nettside: http://www.cirque-romanes.com.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s