Lovløse tilstander i Sarko-land

Fra Dagbladet 241010

I en uke har Farid (15) vært ute i gatene i Paris. Men han fristes mer av hærverk enn kampen mot Nicolas Sarkozys pensjonsreform. Les saken fra Dagbladet her:

– Jeg demonstrerer både mot reformen og for å hevne meg på politiet, sier den unge pøbelen fra forstadskommunen Nanterre utenfor Paris.
”Les casseurs” kalles ungdomsgjengene som knuser alt de kommer over. Farid går på den videregående skolen Lycée Curie. I en uke har stått grytidlig opp for å bedrive hærverk i området rundt skolen hans som elevorganisasjonene FIDL og UNL har blokkert med store søppelcontainere så ingen skal få komme inn.

Tente på første bil
I et intervju med avisa Le Parisien forteller Farid stolt om da han som førstemann tente på en bil utenfor skolen, en rød Clio.
– Vi snudde bilen på taket, slik at bensinen begynte å renne ut. Deretter ga noen meg en fyrstikkeske. Så tente jeg på, sier han. Siden har det brent mange biler i gatene i Nanterre – i den samme kommunen hvor også 68-opprøret startet ved byens universitet.
Men president Nicolas Sarkozy har nå satt inn opprørspolitiet for å knekke gjengene til unggutter som Farid. Nesten 2300 ungdommer er arrestert den siste uka over hele Frankrike. I Nanterre og byen Lyon har det vært flest arrestasjoner etter harde sammenstøt mellom politi og ungdom.

Uansvarlig og umodent
Tross alle pøblene som opererer på egenhånd og som blander seg med demonstrantene med det mål å bedrive hærverk og storme butikkene langs demonstrasjonsruta, er lederen av landets største elevorganisasjonen UNL provosert over det aggressive politiet:
– Det er både uansvarlig og umodent av regjeringen å sette inn opprørspoliti mot elevene, sier Victor Colombani til Dagbladet. Han tror kanskje pøblene hadde holdt seg unna om politiet lot elevene få demonstrere i fred.
Lederen for landets universitetsstudenter, Jean-Baptiste Prévost mener de dramatiske tv-bildene overdriver:
– Vi er en dyptgripende ungdommelig bevegelse med godt humør, sa lederen av UNEF til Dagbladet etter demonstrasjonene rett før helgen.
”Vær årvåkne. Ødelegg ingen ting. Spre dere rolig, roper studentlederne ut fra høytalerne under ukas siste demonstrasjon. Men 15-årige Farid og gjengen hans har andre planer:

Modigst å angripe politiet
– I min gjeng er vi 50 stykker. Til sammen er vi 800 som er villig til å gå i direkte konfrontasjon med politiet, sier han.
De knuser ruter på bussene, smadrer busskjul, reklameskilt og butikkvinduer. Og havner på alle landets førstesider.
– Det mest modige er å ødelegge en politibil. Eller angripe politiet, sier han. En av Farids gjengmedlemmer ble fredag arrestert etter å kastet steiner mot politiet. I en hurtigarbeidende døgnåpen ungdomsdomstol ble 16-åringen dømt til seks måneders fengsel, hvorav to måneder var ubetinget.
– Det er opphissende å utsette seg selv for fare, innrømmer Farid, kledd i lette joggesko, slik at han skal kunne løpe fort, og hettegenser med varme klær under.
Farid bruker ikke ord som ”krig” eller ”hat”. Han ”reagerer” mot forstads-lovene som han mener er for harde. Han sier han lider under de mange identitetskontrollene i forstaden han bor i.

-Pøblene skal tas
– Politiet her skyter med flashball mot ungdommer som ikke har gjort noen ting galt, sier han.
15-åringen trekker også fram historien om de to jevngamle ungdommene Zued og Bouna som i 2005 brant i hjel i en kraftstasjon i forstad ikke lagt unna. De var på rømmen fra politiet. Dødsfallene ble starten på de voldsomme opptøyene i Paris-forstedene for seks år siden.
– Politiet slapp unna uten straff. Men hadde vi drept en politimann hadde vi fått 20 år fengsel, sier Farid til Le Parisien.

– Pøblene skal ikke få det siste ordet, gjentok president Nicolas Sarkozy et fylkesbesøk i Eure-et-Loir rett før helgen.
– De ansvarlige skal til en hver pris finnes, stoppes og straffes. I vårt demokrati er det mange måter vi kan utrykke oss på, men den feigeste volden, den umotiverte, er helt uakseptabel, sa presidenten.
Han tok også et oppgjør med fagforeningene som blokkerer landets 12 oljeraffineri.
– De som hindrer tilgangen til raffineriene holder franskmenn som gisler, sa presidenten.

Tvinges tilbake på jobb
Det har i helgen har det også vært kraftige sammenstøt mellom politiet og demonstranter ved flere av landets oljeraffineri. Blokaden har ført til en bensinmangelen som nå begynner å bli prekær. Nesten en fjerdedel av landets 12300 bensinstasjoner er tomme for bensin. Nicolas Sarkozy har beordret at disse blokadene skal fjernes med makt.
Fredag ble tre personer skadd da politiet brøt opp en ring av streikevakter ved Grandpuit-raffineriet utenfor Paris.
Sarkozy har nå vagt å bruke loven for å få slutt på blokadene. Han utstedte en såkalt rekvisisjon som betyr at ansatte som nekter å gå tilbake til arbeidet, risikerer å bli straffeforfulgt.
– Alt vi kan gjøre nå er å jobbe saktere. Vi fortsetter kampen med de våpnene vi har, sier Christophe til avisa Libération. Han er av demonstrantene ved Grandpuit fra fagforeningen CFDT.
– Jeg er full av hat. Nå er vi som dømte – som folk på en straffeanstalt. Men dette stormangrepet motiverer oss bare til fortsatt kam, sier han mens drivstoff-trailer for første gang på en uke får forlate raffineriet på vei mot Paris med fulle tanker.

**
FORTSATT KAMP MOT VEDATT REFORM
Fredag kveld vedtok Senatet i Frankrike president Nicolas Sarkozys omstridte pensjonsreform.
Reformen innebærer at pensjonsalderen skal heves fra 60 til 62 år. Alderen for å få full pensjonsopptjening økes samtidig fra 65 til 67 år.
Pensjonsreformen må godkjennes av en parlamentarisk komité og vedtas på nytt i Nasjonalforsamlingen og Senatet i fellesskap før den kan tre i kraft.
Men fagforbundene lover at kampen skal fortsette. Førstkommende torsdag og lørdag 6. november blir det nye nasjonale protestdager i Frankrike. Men neste uke er det høstferie for elever i den videregående skolen. Så ungdommen tar en demonstrasjonspause, mens universitetsstudentene fortsetter kampen mot reformen ved blokkere stadig flere universitet.
Men tross bråket mener likevel sosiologen Phillipe Corcuff at demonstrasjonene må sees på som en sosial gerilja:
– Og den er levedyktig og pasifistisk, sier han til avisa Le Monde.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s