Vil tvinge streikende tilbake på jobb

Fra DN 261010

Streiken koster Frankrike milliardbeløp hver dag. Nå truer president Nicolas Sarkozy med straffeforfølgelse om ikke raffineri-arbeiderne går tilbake til jobben. Les saken fra Dagens Næringsliv:

De er trøtte og deprimerte etter å ha streiket  siden 12. oktober. Ved et av Frankrikes 12 oljeraffineri Grandpuit utenfor Paris har det vært kraftige sammenstøt mellom opprørspoliti og streikende. Fredag ble tre personer skadd da politiet brøt opp en ring av streikevakter ved dette raffineriet som leverer bensin til hele Paris-regionen.
– Sarkozy vil tvinge på oss reformen sin. Men ennå er ikke striden tapt, sier Alexander Fremlek til Dagens Næringsliv. Han er medlem av fagorganisasjonen CGT.
– Det er klart at vi trenger en reform. Men ikke på denne måten. Helt uten dialog. Det er en krigserklæring, sier raffineri-arbeideren Gilbert Christophe.

Hatsk stemning
Den sorte mandag, kalte fransk media gårsdagen. For nå begynner bensinmangelen å bli prekær. Over en fjerdedel av landets  12300 bensinstasjoner er tomme for bensin. En rekke stasjoner tilbyr kun drivstoff til ambulanser og brannbiler.
Nicolas Sarkozy har nå valgt å gå til et uvanlig skritt for å få slutt på blokadene. Han utstedte en  såkalt rekvisisjon til fylkesmennene som betyr at ansatte som nekter å gå tilbake til arbeidet, risikerer å bli straffeforfulgt.
– Blir vi truet tilbake på jobb, vil vi jobbe saktere. Mye saktere. Vi fortsetter uansett kampen med de våpnene vi har, sier Christophe, medlem fra fagforeningen CFDT-Granpuit.
– Jeg er full av hat. Nå er vi som dømte – som folk på en straffeanstalt. Men dette stormangrepet motiverer oss bare til fortsatt kamp, sa han etter at arbeidspåbudet ble kjent.
Men i går opphevet en domstol rekvisisjonen til Sarkozy. Dommeren mente streikeforbudet som presidenten krevde var i strid med loven. Derfor stemte de ansatte ved alle landets 12 raffineriene i går for å fortsette streiken. Men blokadene er opphevet med makt. Så nå er det og en annen drivstofftrailer som forlater raffineriene med full tank. Men presidenten gir ikke opp kampen mot de ansatte. Han jobber nå ifølge fagorganisasjonen CGT med å endre ordlyden på rekvisjonen i håp om at dommeren vil godta den.  Det er uklart nå det skjer.
– At Sarkozy tapte denne saken er en seier for oss. Og det viser hvor desperat han er , sier lederen av den nasjonale kjemiavdelingen i CGT, Charlie Foulard til DN.

Kostbar streik
Men det er kostbare streikedager.
– Den koster Frankrike mellom 200 og 400 euro hver dag (mellom 1, 6 og 3,2 milliarder norske kroner), sa finansminister Christine Lagarde til radiokanalen Europe 1 i går.
Hun er også bekymret for at demonstrasjonene og streikene vil skremme bort turister.
– Det er også en moralsk risiko. Tiltrekningskraften til landet er i fare når man ser bilder som dette, sier hun.
Men tross milliardtapene mener ministeren ikke det vil gi utslag på den økonomiske veksten. I følge avisen Le Figaro sier en kilde i departementet at  under de langvarige streikene I 1995, ble Frankrikes bruttonasjonalprodukt kun redusert med 0, 2, prosent.
– Og i dag er streikebevegelsen er mye svakere enn den gang, legger den regjeringsvennlige avisen til.

Rekord-upopulær president
Men det er ikke bare milliardene som renner ut av staskassa. For populariteten til president Nicolas Sarkozy er lavere enn noen gang tidligere. Kun 29 prosent av franskmennene gir uttrykk for at de fornøyd med jobben Sarkozy gjør, i følge en meningsmåling i avisen Journal du Dimanche. Samtidig støtter 57 prosent av franskmennene aksjonene som fagbevegelsen organiserer, i følge avisen France-Soir.
Pensjonsreformen ble fredag vedtatt i Senatet. I  går ga en parlamentarikerkommisjon bestående av folkevalgte fra Nasjonalforsamlingen og Senatet sitt godkjenningsstempel på den upopulære reformen. Det er ventet at presidenten signerer loven den 15. november, om den ikke møter problemer i landets konstitusjonelle råd som også skal vurdere lovligheten av reformen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s