Politiet møtte opp under kildemøte

Fra DN 051110

Frankrikes president Nicolas Sarkozy skal ha bedt landets kontraspionasje om å holde øye med journalister. – Det franske Watergate, mener opposisjonen og krever full granskning.

 

SISTE NYTT: Da to av Mediaparts journalister hadde et kilde-møte utenfor Pars, var politiet også på plass. Mediapart mener det skyldes overvåking. Både presidentpalassets generalsekretær Claude Guéant og etterteningsjefen Bernard Squarcini har politianmeldt Mediapart etter overvåkings-beskyldninger.

Her er saken fra Dagens Næringsliv:
– Målet er å skremme våre kilder, sier grunnleggeren av nyhetsnettstedet Mediapart, Edwy Plenel til Dagens Næringsliv.
I følge den velinformerte satiriske ukeavisen Le Canard Enchaîné  skal president Nicolas Sarkozy personlig ha bedt Frankrikes etterretningssjef Bernard Squarcini om å holde øye med journalister.
– Det betyr i praksis å overvåke dem, skriver avisen.

Fikk hjelp av teleoperatører
Etterretningssjefen skal ha rekruttert en stab bestående av tidligere agenter til å håndtere denne saken. Med et velvillig samarbeid fra telefonoperatørene skal de ha fått utlevert telefonlister for å finne ut hvem journalister skal ha snakket med.
I september hevdet avisen Le Monde at presidenten satte pressefriheten til side da han ville finne ut hvem som sto bak lekkasjen til mediene i Lilliane Bettencourt-saken. Avisen har nå anmeldt presidentens kontor etter at de mener å kunne bevise at en av deres journalister er blitt telefonavlyttet. En av hans kilder, en rådgiver til justisministeren fikk sparken som følge av avlyttingssaken. Le Monde mener dette er et brudd på loven om kildevern. I denne ukens utgave hevder altså Le Canard Enchaîné å ha kilder på at det er presidenten selv som har bedt om denne  type overvåking. Saken får stor oppmerksomhet i Frankrike.

Innbrudd hos journalister
I tillegg til overvåkingspåstander er tre journalister fra tre forskjellige medier blitt frastjålet datamaskiner og harddisker. Alle jobber med den betente Bettencourt-affæren. Le Canard Enchaîné går også langt i anklage det hemmelige politiet for å stå bak.
– Det var her de har brutt seg inn, forteller journalisten Fabrice Arfi, i nyhetsnettstedet Mediapart til DN. Han viser inngangsdøren som tyven – eller tyvene profesjonelt brøt opp uten å sette merker,  for deretter å gå rett ned i skuffen til journalisten som jobber med Bettencourt-affæren. Der ble det stjålet en diskett med kopi av hemmelige lydopptak, pluss en harddisk med konfidensiell informasjon.

– De visste åpenbart hvor pulten min var. Det er kun hos meg og på nabopulten hvor det ble stjålet datamateriale, sier Fabrice Arfi.
Det var det Sarkozy-kritiske Mediepart som startet avsløringene rundt Bettencourt-saken etter at de publiserte hemmelige lydopptak tatt opp hjemme hos en av verdens rikeste kvinner Lilliane Bettencourt. Saken slo ned som en bombe Frankrike i  sommer. Lydopptakene rir president Nicolas Sarkozy som et mareritt og har ført til en rekke etterforskninger om ulovlig pengestøtte til regjeringspartiet, mistanke om skatteunndragelse, hvitvasking av penger og tette forbindelser til landets arbeidsminister Eric Woerth. Ministerens kone jobbet også med forvaltningen av Bettencourts formue.

Presidenten avviser
I redaksjonslokalene til ukemagasinet le Point, ble journalisten og redaktøren Hervé Gattegno også frastjålet sin bærbare pc. Den var festet med en vaier og lås, som ble dirket opp. Samme natt ble Gerard Davet, som er journalist i avisen Le Monde, frastjålet sin datamaskin fra sitt eget hjem. Også hans GPS ble stjålet, der kan man finne ut til hvilke adresser han har reist.
– Vi passer oss vel for å lansere konspirasjonsteorier, men det virker ikke helt tilfeldig det som nå skjer. Innbruddene tyder på en koordinert operasjon, sier Fabrice Arfi i Mediapart.

– Fantasifulle påstander, svarer Sarkozys stab om anklagene, men både Sosialistpartiet og De grønne krever at etterretningssjef Bernard Squarcini må svare for seg i nasjonalforsamlingen.
– Dette må vi komme til bunns i. Mistanker er veldig giftige i et demokrati, sier Marie-Pierre de la Gontrie, sosialistenes justispolitiske talsperson i følge nyhetsbyrået AFP. Partiet karakteriserer saken som det franske Watergate.
De grønne krever at en uavhengig komité skal granske saken.
I følge Le Canard Enchaîné  avviser ikke kontraspionasjen selv at de står bak denne type overvåking, men hevder at de ikke har fått noen ordre om å gjøre dette fra presidenten.

– Vi er ikke opptatt av journalistene, men i kildene deres. Når det er lekkasjer fra sentrale folk i departementene, så er det vår jobb å vite dette. Det er et spørsmål om å forsvare nasjonale interesser, sier en kilde i etterretningstjenesten.

Installert videoovervåking

– De som står bak dette sender et tydelig budskap om at de er villige til å benytte alle midler for å avsløre våre kilder, sier sjefredaktør Edwy Plenel i Mediapart.

Redaksjonen har nå installert videoovervåking. Og journalisten som ble fråstjålet materiale tar sine forholdsregler.

– Jeg er forsiktig med å ha viktige samtaler på telefon og  jeg tenker meg nøye om hvor jeg møter kilder og hvor jeg lagrer originaldokumenter, sier Fabrice Arfi.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s