Jakter på afrikansk president-luksus

Fra DN 15.11.10

De boltrer seg i fransk luksus. Nå skal tre afrikanske presidenters kontooverføringer og milliardinvesteringer i eiendom etterforskes av en fransk dommer. Les saken fra Dagens Næringsliv:

-Dette er et stor skritt videre i fransk juridisk historie.
Dette vil åpne for andre politiske og økonomisk sensitive etterforskninger, skriver den uavhengige antikorrupsjonsorganisasjonen, Transparency International på sine nettsider.

Organisasjonen har i flere år kjempet en juridisk kamp for å få tiltalt en rekke afrikanske presidenter for korrupsjon og svindel.
Når har organisasjonen fått medhold i den høyeste ankedomstolen i Paris, som har be-ordret full granskning av investeringene statssjefene Denis Sassou-Nguesso i Kongo-Brazzaville, Teodoro Obiang Nguema i Ekvatorial-Guinea og Gabons avdøde president Omar Bongo Ondimba har gjort i Frankrike.

Dommeren skal finne ut om de tre afrikanske lederne og deres familier har underslått statlige midler for å overføre penger og kjøpe seg eiendommer og en flåte av luksusbiler i Frankrike.

Villaer og bypalass

Ikke langt fra Solkongens slott i Versailles ligger Villa Suzette – en 500 kvadratmeter stor luksusvilla verdsatt til minst 90 millioner norske kroner. Ingen åpner porten når vi ringer på. Utenfor den videoovervåkede villaen noen kilometer utenfor Paris, står det to mørkeblå, britiske sportsbiler i innkjørselen – en del av bilparken verdt 50 millioner norske kroner som er registrert på president Denis Sassou-Nguessos nevø, Wilfried. Presidentfamilien eier 24 luksuseiendommer og har 112 bankkonti i Frankrike.

Presidenten i Kongo-Brazzaville er svigerfaren til avdøde president Omar Bongo i nabolandet Gabon. Bongo-familien eier i dag 39 eiendommer i Frankrike, hovedsakelig i det dyreste strøket i Paris, i det 16. arrondissementet. Landets tidligere førstedame, avdøde Edith Bongo kjøpte i 2007 et bypalass i Paris for 168 millioner norske kroner.
– For hver luksusleilighet som familieklanen Bongo kjøper, betyr det et sykehus eller en skole mindre i Libreville, sier antikorrupsjonsadvokat William Bourdon.
Han jobber for Transparency International i Paris.

Direktekanal til Elysepalasset
I tillegg til eiendommene har familien Bongo 70 franske bankkonti, 11 av dem sto i den nå avdøde president Bongos navn. Familien har ni luksusbiler i Frankrike, blant annet to Porsche og to Ferrarier.
Da Bongo døde ifjor, 73 år gammel var han verdens lengst regjerende statssjef. Han var ikke bare en av verdens rikeste menn, men også en innflytelsesrik person i fransk innenrikspolitikk. Bongo hadde en direkte-kanal til samtlige franske presidenter siden Charles de Gaulle på 1960-tallet. Stemmene var ikke engang ferdigtalte på valgkvelden mai 2007, da Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy ringte opp den afrikanske diktatoren for å takke for støtten.
Nå er det sønnen Ali som har arvet alle eiendommene – og presidentstolen i Gabon. Kontakten med Sarkozy er tett. Ali Bongo er allerede hedret med den franske æreslegionen. Medaljen var det Sarkozy selv som ga ham under et diskret Afrika-besøk i februar.

Gransker bankenes rolle

Offisielt har Gabons statssjef en månedslønn på 150.000 kroner.
– Uansett hvor kompetente disse lederne er, så kan ingen på alvor tro at kjøpene av disse eiendommene bare er resultat av jobben deres, sier Bourdon.
Transparency International hevder at de tre afrikanske presidentfamiliene har verdier for rundt 1,3 milliarder kroner på fransk jord. Franske økokrim har listet opp en imponerende luksussamling som de afrikanske statssjefene og deres familier har kjøpt i Frankrike de siste årene. Det inkluderer bypalass, penthouseleiligheter og bygårder i Paris og på den franske rivieraen. I tillegg har familiene overført millionbeløp til franske bankkonti.
Dommeren skal også se på franske bankers rolle i anskaffelsen av alle eiendommene. Det gjelder bankene BNP, Socit Gnrale, Crdit du nord. I tillegg rettes søkelyset mot den franske nasjonalbanken som skal ha godkjent store penge-overføringer til presidentsønnen i Ekvator Guinea.

Avviser anklagene
– Millioner av afrikanere er blitt fattigere fordi statsledere og dere familieklaner har robbet landet for deres nasjonale rikdommer. Denne etterforskningen gir håp om at de skal stilles til ansvar for dette misbruket av statlige midler, sier Bourdon.
De afrikanske statslederne og deres familier avviser at de har bygd opp en personlige formue i Frankrike gjennom underslag, hvitvasking av penger og misbruk av offentlige midler.
– Jeg har overhodet ingen konti, hverken i Frankrike, Tyskland, Belgia eller Monaco, sa president Denis Sassou-Nguesso i Kongo-Brazzaville, i et intervju med tv-kanalen France 2 i juli ifjor.
– Men det betyr ikke at ikke dine familiemedlemmer har slike konti? spør journalisten.
– Det er de da i sin fulle rett til å ha, svarer presidenten.

Den franske advokaten til Ekvatorial-Guineas president går til frontalangrep på franske antikorrupsjonsorganisasjoner:
– Frankrike og noen ikke-representative organisasjoner opphøyer seg til dommere overfor hele verden, sa presidentadvokaten Olivier Pardo på en pressekonferanse sist uke.
Franske økokrim hevder at den bilglade presidentfamilien fra Ekvatorial-Guinea blant annet kjører rundt en Bugatti Veyron, Rolls-Royce, Maserati og to Ferrarier når de er på sine hyppige Frankrike-besøk.
I det fransktalende Vest-Afrika er båndene til den tidligere kolonimakten tette. I flere mer eller mindre hemmelighetsstemplede avtaler har den franske hæren garantert mange av de afrikanske statssjefene i tidligere franske kolonier hjelp i tilfelle de skulle havne i trøbbel. Til gjengjeld har oljeselskap som Total og industrigruppen Bollor kunne gjøre gode forretninger i Vest-Afrika. Sarkosys nære venn Vincent Bollor driver stort når det gjelder hugst og eksport av eksotisk trevirke fra Vest-Afrika. Og Ekvatorial-Guinea er en sterkt voksende oljeeksportør.

– Det er som om kolonitiden fortsatt eksisterer, sa europapolitiker Eva Joly til DN da hun under fjorårets EU-valgkamp brukte de afrikanske presidentenes rikdommer som et eksempel på opplagt korrupsjon.
– Det er utrolig at de får holde på denne måten, sa Eva Joly.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s