Advarer mot kinesiske vampyrer

Franske fagforeningsledere advarer Elkem-ansatte mot kinesiske Bluestar. – Vi har ingen gode framtidsutsikter med dem, sier Jean Granjon ved Bluestar Silicones i Frankrike.

7. oktober i fjor dro en stor fagforeningsdelegasjon fra Elkem til Saint-Fons utenfor Lyon for å møte sine kolleger ved kinesiske-eide Bluestar Silicones. I den norske delegasjonen var det representanter både fra LO- og funksjonærsiden. I tillegg deltok LO sentralt.

– Vi forsøkte å forklare nordmennene at vi ikke vet hva kineserne vil med oss, forklarer Jean Granjon i fagforeningen CGT.

Hemmelig møte
China National Bluestar kjøpte opp silikonvirksomheten til franske Rhodia i 2007. Den besto av tre bedrifter. I Saint-Fons er det 650 ansatte.
Før møtet med den norske delegasjonen på 13, som også besto av Elkems tidligere HR-direktør Karin Aslaksen, som i dag er HR-direktør i Orkla, måtte de franske fagforeningslederne skrive under på en konfidensialitetserklæring om at de ikke skulle fortelle om dette uformelle og hemmelige møtet. Det ble heller ikke skrevet noe referat.
– Men ryktene spredte seg fort. På den nasjonale fagkongressen til kjemisk avdeling i CGT uken etter, var det mange som snakket om kineserens interesse for Elkem, sier Jean Granjon.

Etter at DN fortalte de lokale CGT-toppene om at oppkjøpsplanene er bekreftet anser de seg ikke lenger for å være bundet av å holde samtalene hemmelig.
– Nordmennene var nysgjerrige på å vite om driften hadde endret seg etter at kineserne overtok. Og sant nok, det har den ikke. Verken til det bedre eller til det verre. Vi har den samme ledelsen som før og vi produserer på den samme måten. Men siden kineserne overtok har det ikke vært gjort noen investeringer. Det er ingen åpenhet om framtidsplanene. Det skaper en enorm usikkerhet blant de ansatte, sier Eric Ulme i CGT.

Fra DN 12. januar. Foto: Nikolai Jakobsen

Advarer nordmennene
De franske fagforeningslederne gir et mer dystert referat av dette møtet enn det Elkems konserntillitsvalgt Einar Støfringshaug ga til DN i går.
– Etter det vi fikk vite, har de ikke hatt noen negative erfaringer på noen områder. Det er jo bra, sa Støfringshaug.

– Hva svarte dere nordmennene på spørsmålet om det er en god idé å la seg bli kjøpt opp av Bluestar?
– Det spørsmålet fikk vil aldri direkte.
– Hva ville dere ha svart?
– Hold dere unna, sier de to CGT-representantene.

Kinesiske vampyrer
Bortsett fra et besøk av toppsjefen i moderselskapet CHEM China, Jianxin Ren, har de franske fagforeningslederne ikke sett en eneste kinesisk sjef på fabrikkområdet siden Bluestar overtok i 2007.
– Men det er stadig grupper med kinesiske ingeniører og eksperter på besøk. Som vampyrer kommer de og suger til seg teknologien vår for å ta den med seg tilbake til Kina, sier Jean Granjon.

– De har allerede startet med å bruke vår teknologi i Kina.
Vi vet at de ikke klarer få det til å fungere skikkelig, men det er bare et spørsmål om tid, sier Eric Ulme.
Kollega Jean Granjon tror ikke bedriften utenfor Lyon vil overleve lenge.
– Hvorfor produsere her når de kan produsere mye billigere i Kina. Vi blir snart et offer for sosial dumping. Jeg tror vi er lagt ned om fem år, sier Granjon, som har jobbet ved fabrikken siden 1993.

– Sakte, men sikkert vil vi bli stengt. Her vil det snart bare bli et lager med noen få ansatte, tror han.
Jean Granjon er ikke overrasket over kinesernes interesse for Elkem.
– Det er åpenbart at de trenger Elkems teknologi. Men når kineserne har lært seg det de trenger, er det ikke sikkert at de trenger å beholde nordmennene lenger. Vær forberedt på det verste, sier den lokale fagforeningslederen.

Uten direktør i to måneder
Et signal på at fremtiden er usikker er at fabrikken i Saint-Fons har vært uten direktør i to måneder.
– Vi har ikke fått noe informasjon om hvorfor det tar så lang tid eller om når det kommer en ny direktør. Det er vanlig at folk bytter jobb, men ikke at en så viktig stilling står ledig så lenge, sier Eric Ulme.
Fagforeningslederne som er en del av Frankrikes viktigste fagorganisasjon CGT, hadde håpet at Elkem ville inngå i den samme gruppen som dem selv – Bluestar Silicones International.
– Det kunne ha ført til at vi kunne fått en bedre pris på silisium direkte fra Elkem og dermed gjort oss mer konkurransedyktige. Men på et møte med vår konsernsjef Pascal Chalvon-Demersey 25. november fikk vi beskjed om at Elkem ville bli en egen firkant på organisasjonskartet til moderselskapet CHEM China – på linje med oss, sier Jean Granjon, mens han tegner det kinesiske storkonsernets ulike grupper på en oppslagstavle.

– Vi vil fortsatt være helt uavhengig av hverandre, sier han.

Taus ledelse

DN har ikke lykkes med å få kommentarer fra ledelsen i Bluestar Silicones France, som har hovedkontor i Lyon.
– En slik henvendelse må gå via Beijing. Kanskje det er mulig neste uke, sier informasjonsdirektør Pascal-Louis Caillaut.
Men i et referat fra et møte mellom de ulike fagforeningene og konsernledelsen poengterer Pascal Chalvon-Demersey at kineserne er opptatt av resultater og tillit.
– Bluestar har bevist sin kapasitet til å støtte oss når vi har gode prosjekter, sa konsernsjefen i følge møtereferatet som DN har lest.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s