Libya: Smuglermekka gjennom ørkenen

Fra DN 270211. Foto: Ola Torkelsson

Terrorveldet i Libya har blitt en gullgruve for smuglerne. Mat, alkohol og sigaretter har fått fritt leide. Hæren prøver nå kun å stoppe ulovlig våpenfrakt. Les saken fra DN her:

– Jeg har aldri før sett så mange biler som kjører gjennom ørkenen, sier Mohammed Fares Toumi. Han er midt i siestaen, godt inntullet i ulltepper der han ligger på sanden i skyggen til sin ombygde Peugeot 404 fra 60-tallet. Nå er den blitt en slags pickup og perfekt til å kjøre på de humpete ørkenveiene på grensen mellom Tunisia og Libya. Gjeteren, som er pensjonert skolelærer, passer nå på familiens 200 sauer som spiser de lokale vekstene ghosdir – som spredt stikker opp av sanden. Herfra har han orkesterplass til smuglerne som kjører inn ut av landet.
– Vanligvis er det om natten smuglingen foregår. Men nå kommer de om dagen. Libysk militære skyter på alt som rører seg etter mørkets frambrudd, sier gjeteren.

Eldorado i ørkenen

De små ørkenveiene i Sahara Al-kobra – Stor Sahara – har alltid vært et eldorado for smuglere på begge sider av grensen. Fra libysk side smugles det ut sigaretter, bensin, ris, te og elektronisk ustyr som dvd-spiller og parabolantenner. Alt er mye billigere i Libya, takket være en statlig subsidieringsordning.
– Gaddafis regime er ikke så grusomst som dere journalister vil ha det til. Kjenner du til mange land i Afrika de regimet subsidierer økonomien med 149 milliarder dollar som Libyan Investement Authority gjør ? Bensinen i Libya koster en krone literen. Melk og ris er langt billigere enn i Frankrike, sier en fransk oljeingeniør i det han kommer over grensestasjonen Ras Jédir i går.
Fra Tunisia er smuglerbilene fylt med medisiner, matolje og matvarer som libyere nå desperat trenger midt oppe i kaoset. FNs matprogram slo i går alarm om at matproduksjonen i Libya er i ferd med å kollapse.

Fra tobakk til journalister

Gjeteren Mohammed Fares Toumi bare vinker bort spørsmålet vårt når vi spør om ikke smuglerne blir stoppet av tollerne eller grensepolitiet. Det er åpenbart at man kan betale seg ut av det meste.
– Jo da, bekrefter Taoufik, med ansiktet godt skjult bak et beduin-skjerf. Det er ikke tvil om at han er profesjonell smugler, selv om han ikke sier det direkte. Men nå er det andre varer han vil frakte over. Utenlandske journalister. Der er det mer penger å hente. 7500 euro for å komme seg over på libysk side ved å følge de klassiske smuglerutene.
– Ikke noe problem. Vi har avtaler med dem som passer på. Han forteller at når smuglerne kommer over på libysk side og bytter til biler med libyske skilt, så ringer de til de militære som vokter grensen.
– Da trekker de seg tilbake slik at vi kjøre over i fred, sier Taoufik.

Jakter på våpen

I ørkenen har den tunisiske tollen en kontrollstasjon. Ved siden av den hvitmalte ørkenbyggingen ligger det et 20 talls futuristiske hus, som tatt ut av Star Trek-film. De ble bygd av tunisiske myndigheter for å få folk til flytte ut i ørkenen. Men de sylinderformede betonghusene fristet ingen.
På tollstasjonen treffer DN seks tollere som sier de ikke har noe å gjøre i disse dager. Den vanlig smuglingen får åpenbart holde på i fred. Nå er det våpen-smugling over til libysk side myndighetene vil stoppe.
Den jobben er det Nasjonalgarden som tar seg av. På en liten militærforlegning et steinkast unna blir vi møtt av en fenrik som forteller oss at vi ikke har lov til å være i dette området. – For farlig, sier han.
For etter at den tunisiske generalen Rachid Ammar sa at han frykter at Gaddafi skal bombe regionen mot tunisiske side av grensen, har han beordret mobilisering langs grensen. Det får DN bekreftet av offiserene på post. Men oppdraget er også å stoppe våpensmugling. Et helikopter ligger lavt over grensen. Biler med våpen skal ikke slippe over.
Frankrike har tatt til orde for en internasjonal våpenboikott av Libya. Forslaget som i går ble drøftet i FNs sikkerhetsråd kan bli en gavepakke til smuglerne på grensen.
– Ikke stopp om dere møter noen privat-biler ut av ørkenen, nærmeste kommandere offiseren oss. – Man vet ikke hva de kan i lasten.

Krise på vekslingskontorene

Veksling, står med stor, hvitmalt arabisk skrift på de blå diskene som ligger på rad og rekke i grensebyen Ben Guerdène i Tunisia. Dette en av byens viktigste næringer – selv om veklingskontorene ikke er helt offisielle. Det er pessimistisk stemning mellom bodene som er fri for kunder. Det er ingen penger som bytter eiere over diskene. Der får sandtøvet ligge i fred på de store kalkulatorene.
– På en vanlig dag selger jeg 7000 libyske dinarer (ca 37.000 norske kroner). Den siste uken har det ikke vært noe salg. Ingen vil ha disse pengene nå, sier veksleren Mabrouk Lamloum til DN.
Tusenvis av tunisiere, libyere og egyptere strømmer over grensen til Tunisia. Men andre veien er det full stopp. Svartebørskursen på libyske dinarer har derfor rast med 60 prosent de siste dagene. Ikke bare er det grensebyen som rammes av en økonomisk katastrofe, men grenseblokaden rammer hele den tunisiske økonomien.

Libyske turister

For åtte prosent av Tunisias eksport går til Libya. Opprøret i nabolandet vil dermed få store konsekvenser for den tunisiske statskassen som allerede har fått en alvorlig smell etter sviktende inntekter.
– 2, 58 milliarder euro har landet tapt som følge av at turistene holder seg unna landet, i følge den tunisiske regionalsministeren Nejib Chebbi. Det tilsvarer 4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). Etter Frankrike er det flest libyere som bruker Tunisia som ferieland.
G20-landene vedtok på et finansministermøtet i Paris for en uke siden å tilby økonomisk til Tunisia i en overgangsfase etter opprøret i landet. En forutsetning er at hjelpen koordineres gjennom globale og regionale finansinstitusjoner som Det internasjonale pengefondet.

Gaddafi lokker med penger

Det er også gjennom penger som nå Libyas diktator Muammar Gaddafi forsøker å vinne tilbake folkets tillit. I følge tv-kanalen Al Jazeera skal han ha lovet at hver familie i landet skal få 500 libyske dinarer i kontanter, tilsvarende 2.600 norske kroner. Gaddafi lover også at ansatte i den offentlige sektoren en lønnsøkning på 150 prosent.
Men det ser ikke til stoppe opprøret i landet, der Gaddafis motstandere i går tok over kontrollen av flere større byer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s