Libya: I giv akt for frihet

Fra DN 010311. Foto: Ola Torkelsson

Mens EU-landene sliter med å få sine borgere ut av landet, har Kina på noen dager klart å hente ut 30.000 landsmenn fra Libya. Kinesere forteller om brutale angrep både mot dem selv og raid mot selskapenes arbeidsplasser. Les saken fra DN her:

Men det totale kaoset råder på grensestasjonen Ras Jédir mellom Libya og Tunisia, står 1000 kinesere fra det statlige konstruksjonsselskapet China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) nærmest giv akt som et militærkompani.
De har fremdeles på seg sine blå dresser og hvite vernehjelmer, mens de spiser nysmurte baguetter som er delt ut av den tunisiske lokalbefolkningen.
30.000 kinesere er den største evakueringen i Kinas historie.

Angrepet med køller

Gruppens sjef, Ming Zuey Ping ligger rett ut på bakken, mens folk står i en beskyttende halvsirkel rundt ham. Kineserne slår med armene gjennom luften for å vise hva som skjedde med sjefen under flukten fra kystbyen Al Khums øst for Tripoli da de møtte Gaddafis folk på veien ut av landet. Ming Zuey Ping ble slått med køller i ryggen og klarer ikke å gå.

CCECC har en rekke oppdrag i Libya. Den kinesiske gruppen Dagens Næringsliv treffer i grensebyen, bygger en 190 kilometer lang jernbane mellom byen Al Khums og hovedstaden Tripoli. Det var en kontrakt de fikk med Gaddafis regime i 2007.
Maskinføreren Tro Wang tar frem et kamera for å vise oss bevis på dramatikken som skjedde langs fluktruten. Der har han også bilder fra sin egen lille hybel på anleggsplassen.
– Ungdommer stormet rommet der jeg bodde og stjal alt jeg eide, sier Tro Wang.
Alle penger og pcen forsvant, sier 23-åringen.

Beskytter nasjonale interesser

– Bevæpnede gangstere ødelegger også byggeplassene våre, sier Tro Wang og viser røykskyer fra anleggsområdet i Al Khums.

På Kinas Twitter-lignende mikroblogg, Sina Weibo, har kinesere inne i Libya de siste dagene lagt ut en rekke bilder av kinesiske byggeprosjekter som står i flammer.
Kinesiske myndigheter bekrefter angrepene.
– Vi er skremt og bekymret for sikkerheten til kinesere og til kinesiske organisasjoner i Libya, sier en talsperson for kinesisk UD, Ma Zhaoxu i følge statlige nyhetsbyrådet Xinhua. Han legger til:
– Regjeringen vil bruke hver minutt og sekund til å forsøke å beskytte deres liv, sikkerhet og eiendeler til kinesiske borgere og beskytte nasjonale interesser, sier utenriksdepartementets talspersonen.
– Familien min hjemme i Beijing er veldig redde nå. De følger med på tv hele tiden, sier Tro Wang til DN.

Historiens største evakuering

Tusenvis av egyptere og algeriere hoper seg opp i de provisoriske flyktningleirene. Kontrastene er store. For mens de blir stuet som kyr inne i slitne tunisiske leire, kommer turistbusser med navene Djerba Executive og Carthage Tours og henter smilende, men slitne kinesere. På flyplassen i Djerba står kinesiske fly klar for å bringe dem hjem til Beijing.

30.000 kinesere er blitt evakuert fra det nordafrikanske landet, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Det skal være tidenes største evakuering av kinesere.
De fleste har kommet over grensen til Tunisia, men mange har også flyktet via ferger til Hellas og Malta. Bare på Kreta har kinesiske myndigheter chartret fire ferger og reservert 11 turisthotell.
Kinesere som jobber innen konstruksjon og oljeindustri, er en av de største gruppene av fremmedarbeidere i Libya, etter egyptere og tunisiere. Det er rundt 75 kinesiske selskap som har oppdrag i landet.

Oljeselskaper stopper opp

Også installasjonene til Kinas største statseide oljeselskap China National Petroleum Corp., har vært under angrep. Libya er også en rask voksende leverandør av olje til Kina. Tre prosent av landets råolje kommer fra Gaddafis regime, i følge Wall Street Journal. Prisen på råolje stiger i rekordfart, i takt med uroligheten. Oljeselskap som Total, Repsol, OMV, Wintershall og ENI har helt eller delvis lagt ned sin produksjon i landet
På grensestasjonen Ras Jdir velger Ming Zuey Ping å bite i seg de kraftige ryggsmertene. Han snakker ikke engelsk, men ansiktsgrimasene forteller sitt.
– Vi vil ikke bruke legene her, vi venter til vi kommer hjem til Beijing. Der står legene klare for å hjelpe oss, oversetter kollegaen Tro Wang i jernbaneselskapet CCECC.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s