Libya: Frykter medisinsk kollaps

Fra DN 020311. Foto: Ola Torkelsson

Grensestasjonen Ras Jédir mellom Libya og Tunisia holder på bryte sammen i kaos. Leger frykter det verste. Ingen var foreberedt på denne enorme flyktningstrømmen. På libysk side nekter man å slippe de hardest skadede ut. Les saken fra DN her:

 

-Ta med båren og vann. Der er det en som får et illebefinnende.
Yassin Chagrani i Røde Halvmåne og tre av hans kolleger løper fram mot den blå jernporten som skiller de to nabolandene. En egypter i femtiårene har klart å komme seg ut. Han segner om av utmattelse. Han blir båret bort fra folkemassene og lagt på bakken. Røde Halvmåne har kun tid til å se at han puster før de må løpe for å hente nye flyktninger som trenger hjelp. 2000 flyktninger kommer nå i timen over grensen til Tunisia.
– Vi var ikke forberedt på disse mengdene av folk som kommer over. Vi er i ferd med miste kontrollen. Vi trenger hjelp. Hva som skjer den dagen grensen faller, tør jeg ikke engang tenke på, sier Yassin Chagrani.

Sanitær katastrofe

Tusenvis står på Libysk side og trenger seg på for å slippe ut. Men porten er stengt. Tunisiske myndigheter prøver å lose ut en og en. I timevis må folk vente i sola på libysk side uten vann og mat før de kan komme seg ut.
På grensestasjonen vaier fremdeles det grønne flagget. Det betyr at Gaddafis folk har kontroll. Det libysk blåkledde grensepolitiet har øyenkontakt med tunisisk militære. Det er kun en mur med piggtråd som skiller dem. Libyerne står og ser på kaoset uten å gripe inn. Det kan virke som om de har gitt opp. Flyktningene presser seg på mot den blå porten mot frihet, men det nærmest blir slagsmål på innsiden når vannflasker kastes over grensen til de utmattede flyktingene. Bak hvert lille skjul på begge sider av grensen står folk i kø for å gjøre sitt fornødne. Stanken blir sterkere for hver time. Grensen er blitt en sanitær katastrofe.
– En kvinne begynte å føde på vei over grensen. Det gikk heldigvis bra. Vi fikk henne rett inn på sykestuen, forteller Yassin Chagrani i Røde Halvmåne

Skadede nektes utreise

Det kommer få hardt skadede over grensen. Men mange er blitt banket opp av Gaddafis tilhengere, andre mangler nødvendig medisiner, mens andre faller om på grunn av utmattelse. Det verste gjenstår å se.
– Vi har fått høre at Libya nekter å slippe ut dem som er skadet. Jeg frykter at det rett over grensen ligge mange alvorlig skadede og døde, sier den ansvarlige for den medisinske mobiliseringen på tunisisk side, legen Zamir Regaje.
– Men vi vet ikke hvor mange det er snakk om. Det er umulig å få kontakt med leger på den andre siden, sier han.
Sykehus over hele Tunisia står i beredskap. Militærsykehus er satt opp på grensen i tillegg til Røde Kors og Røde Halvmånes telt.

Ingen hjelp hjem

– Jeg har mistet helse, hode og alt jeg eier, sier Manuddin Shiddque Ahamad fra Bangladesh. Han står i en enorm kø sammen med sine landsmenn for å få vann og brød som den tunisiske befolkningen har samlet inn. Han er en av nærmere 200.000 bangladeshere som bor i Libya. De er stor sett byggerarbeidere.
– Jeg har ikke fått lønn på to måneder sier 40-åringen som jobber for det kinesiske boligselskapet China Gesehouba group, som bygger boligblokker i Libya.
– Jeg frykter jeg må bli i en flyktningleir her i lang tid. Jeg har ingen penger til å komme meg hjem. Og regjeringen i Bangladesh gjør ingenting for å hjelpe, sier han.
Flyktningleiren vokser enormt hver dag. Tunisiske myndigheter gjør det de kan for å få folk hjem. Egypt og Kina sender fly. Men tusenvis av bangladeshere uten penger og eiendeler må foreløpig klarer seg selv. Hele grenseområdet er blitt en gigantisk, kaotisk flyktningleir. Også på den nærmeste flyplassen i Djerba ligger det tusenvis i avgangshallen og venter på å komme hjem. Hjelpearbeidere forteller DN at systemet er i ferd med å bryte sammen og man frykter at epidemier skal spre seg.

Leger Uten Grenser stoppes

Hjelpeorganisasjonene som vil inn i Libya sliter. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er klare til å rykke inn i området med medisinsk personell og forsyninger fra Tunisia, men har hittil funnet situasjonen altfor usikker og ustabil. Det samme opplever Leger Uten Grenser.
– Grensen er helt blokkert. Vi vet rett og slett ikke hva vi skal gjør, sier fransktunisieren Naoufel Dridi i Leger Uten Grenser. I flere dager har de prøvd å komme seg inn med sine folk, uten å lykkes.
– De libyske grensevaktene vil ikke ha oss inn, sier han.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s