Felt av solreiser

Fra DN magasinet 050311

En juleferie i Tunisia ble for mye for Nicolas Sarkozy. Den franske utenriksministeren måtte forlate regjeringen og har fått diplomatiet til å rødme. Les saken fra DN her:

TURBULENSEN RUNDT DEN avgåtte utenriksministeren Michle Alliot-Marie – eller MAM, som hun kalles i Frankrike – var i ferd med å bli en krise for det franske diplomatiet i Nord-Afrika. 12. januar 2011 skjøt Ben Ali-regimets snikskyttere på den demonstrerende sivilbefolkningen. Samtidig gikk Frankrikes utenriksminister opp på nasjonalforsamlingens talerstol. Hun tilbød diktatoren fransk eksperthjelp:

– Våre sikkerhetsstyrkers ekspertise er anerkjent over hele verden, sa Michle Alliot-Marie til buing fra opposisjonen.

Å tilby en diktator hjelp til å slå ned demonstrantene, ble hennes første store tabbe. Det skulle bli flere.

Fly lastet med tåregass. Som en av Frankrikes tyngste høyrepolitikere, har MAM de siste ti årene hatt poster som både innenriks-, justis- og forsvarsminister. Da president Nicolas Sarkozy annonserte ny regjeringen i høst, sa MAM at hun var rede til å overta statsministerstolen. I stedet ble hun utenriksminister etter «the french doctor», Bernard Kouchner.

Fra DN Magasinet 050311

To dager etter at hun hadde tilbudt Tunisia krisehjelp ved å sende opprørspoliti til den tidligere franske kolonien, sto et fly klart på Orly-flyplassen utenfor Paris. Det var lastet med tåregass til Tunisia. Det lettet aldri, men lasten ble filmet av folk på flyplassen og vist på alle franske tv-stasjoner. Da revolusjonen var et faktum, forsøkte utenriksministeren og statsministeren å forklare at Frankrike bare ville tunisiernes beste.

– Eksperthjelpens mål var å spare liv, sa utenriksministeren i et intervju med avisen Le Parisien.

– Og flyet med tåregass hadde ikke fått tillatelse til å lette, presiserte hun.

Ifølge avisen Le Monde er dette løgn. To dager før presidentens fall skal utenriksministeren personlig ha gitt klarsignal til at fransk tåregass kunne sendes til Tunisia.

Privatjet til familieutflukt. I avisredaksjonen i Tunisias største franskspråklige avis, Le Temps, er journalistene opprørte over Frankrikes tette forbindelser til regimet. I 23 år har dette vært saker de ikke har hatt lov til å jobbe med.

– Kom det artikler på trykk der vi skrev om noen av Ben Alis familiemedlemmer eller deres nærmeste forretningspartnere, ble vi, familiene våre eller redaktørene truet på livet, sier finansjournalisten Haykel Tlili til DN.

Nå kan tunisiske journalister endelig begynne å grave i disse sakene.

– Måten Frankrike forholdt seg til revolusjonen vår på, ble tatt svært ille opp av folk i Tunisia. Og nå kommer privatjetskandalen i tillegg, sier kollegaen Nadya BÕChir i Le Temps.

Den franske avisen Le Canard Enchan har nemlig avslørt at den franske utenriksministeren ved to anledninger har benyttet seg av en privatjet under juleferien i Tunisia. Flyet tilhørte Aziz Miled, en nær forretningspartner av Belhassem Trabelsi, den eldste broren til Tunisias tidligere førstedame, Lela Trabelsi. Belhassem Trabelsi ble ifølge Wikileaks sammenlignet med en mafialeder av amerikanske diplomater. Aziz Miled har rømt til Canada etter revolusjonen.

Takket være reisene med privatjeten slapp ministeren og hennes ferierende familie å kjøre bil gjennom regioner der befolkningen var i opprør. Med seg på solreisen hadde MAM samboeren Patrick Ollier, som selv er minister i regjeringen, og foreldre.

Ikke minister på ferie. – Når jeg er på ferie, er jeg ikke utenriksminister, jeg er Michle Alliot-Marie. Jeg har gamle venner som jeg pleier å motta i Paris, og som er lykkelige for vise meg deres land. Jeg mener at også en minister har rett til å ha venner, sa hun i et intervju med radiokanalen France Info 5. februar.

– I fremtiden ska jeg være forsiktig med hvor jeg reiser, presiserte hun i et intervju med tv-kanalen France 2.

Samtidig ba Nicolas Sarkozy sine ministre om å feriere i Frankrike – selv om han selv tilbragte juleferien i nabolandet Marokko.

Eva Joly var den første Europa-politikeren som dro til Tunisia etter revolusjonen. Joly, som leder Europa-parlamentets utviklingskomit, møtte en rekke opposisjonelle politikere.

– De er sjokkerte over Frankrikes oppførsel. At det tok så lang tid før hun gikk av som utenriksminister, har skadet rikets rykte og forholdet vårt til de arabiske landene. Dette viser mangel på handlekraft, sier Joly, som tilhører partiet Europe-cologie.

Sammen med sosialistpartiet har Eva Joly gjennom fransk medier krevd utenriksministerens avgang en rekke ganger den siste måneden. Michle Alliot-Marie hevder at venstresiden driver en svertekampanje mot henne. Hun sier flyturene med privatjeten var helt spontane:

– Vi møtte Aziz Miled tilfeldig i den samme byen. Han sa han skulle til Tabarka, som oss. Og siden han var alene i flyet, kunne han tilby oss skyss. Alternativet var å sitte timevis i en bil, sa MAM til tv-kanalen France 2 2. februar.

Kjøpeglade foreldre. Den daværende utenriksministeren dro åpenbart ikke bare til Tunisia for å sole seg. Noen dager etter den «spontane» flyturen kjøpte foreldrene hennes seg opp i et luksusboligprosjekt i en privat bukt i Gammarth i Tunisia. Bak prosjektet står den samme forretningsmannen som eide privatflyet, Aziz Miled. De 50 villaene og 200 leilighetene som er under bygging, var reservert venner av det tunisiske eksregimet, ifølge avisen Le Journal Du Dimanche, som har besøkt byggeområdet. Utenriksministerens foreldre på 92 og 95 år har også kjøpt en av de uferdige leilighetene med privat yachthavn og turkisfarget hav rett utenfor inngangsdøren.

– Det er opplagt at disse investeringene er gjort med tanke på best mulig avkastning på datterens fremtidige arv, mener Eva Joly.

Michle Alliot-Marie har den siste uken prøvd å holde avstand til det gamle regimet ved å si at hun ikke har møtt Zine Ben Ali ansikt til ansikt siden 2006. Men nyhetsnettstedet Mediapart har avslørt at utenriksministeren hadde en telefonsamtale med Ben Ali under ferieturen, bare dager før han ble tvunget til å rømme landet. Fransk UD bekrefter at samtalen fant sted.

Æresborger av Tunisia. Før MAM ble sparket som utenriksminister, gikk hun til en rekke motangrep i mediene. Hun antydet at flere franske politikere på venstresiden også hadde tette forbindelser til Ben Ali-diktaturet. Store deler av Frankrikes politiske elite har gjennom mange år reist i skytteltrafikk til Tunisia, mange ganger direkte eller indirekte invitert av Ben Ali eller hans nærmeste. Ben Ali-klanens franske lobbyarbeid bar frukter.

Frankrikes ambassadør, en av Sarkozys nærmeste, fikk sparken i januar. Han hadde brukt året 2010 til å spise middager med regimets ledere, men ikke drukket en eneste kopp kaffe med en regimekritiker. Midt under opprøret rapporterte han hjem at Frankrike burde støtte diktatoren.

Frankrikes kulturminister, Frédéric Mitterrand, har også knyttet tette bånd til Ben Ali-regimet. I et intervju med tv-kanalen Canal+ en uke før presidentens fall kunne han ikke finne på å kalle Zine Ben Ali for en diktator, samtidig som presidentens politi skjøt på sine landsmenn.

– Det er overdrivelse, sa han.

Frédéric Mitterrand har også en stor villa i Tunisia og har fått tunisisk statsborgerskap av ekspresidenten selv. I et åpent brev i det tunisiske ukemagasinet Ralits ber kulturministeren nå det nordafrikanske folket om unnskyldning for sine uttalelser.

– Nå gransker mange journalister her om det finnes flere bånd og private interesser mellom ministre i Paris og Tunis, sier journalisten Nadya BÕChir i le Temps.

Monsieur Libya. Etter opptøyene i Libya rettes nå søkelyset mot MAMs samboer, som er minister med ansvar for kontakten med parlamentet. Patrick Ollier er en gammel venn av Muammar Gaddafi. I Frankrike kalles han bare Monsieur Libya. Før han ble minister var han leder av den parlamentariske fransk-libyske vennskapsgruppen. Ifølge nettstedet Mediapart har han i mange år vært en aktiv mellommann både når det gjelder politiske samtaler og forretningsavtaler mellom de to landene.

– Gaddafi er ikke den samme som han var for 20 år siden og er sulten på å bli respektert. Han leser til og med filosofen Montesquieu, sa Patrick Ollier i et intervju med Le Monde i 2007.

Ifølge avisen France Soir skal han i 2005 ha hjulpet det franske selskapet Thals med en stor våpenkontrakt i Libya. Dette ble noen dager senere dementert etter press fra Patrick Ollier selv. Dementiet forklares i dag med at samboeren Michle Alliot-Marie på den tiden var forsvarsminister.

Siden opptøyene startet i Libya har Patrick Ollier vært taus om sitt forhold til landet.

Persona non grata. I Tunisia har forbindelsene til den nå avgåtte franske utenriksministeren også fått konsekvenser. Tunisiske Ahmed Ounaes ble selv tvunget til å gå av som utenriksminister for tre uker siden etter at han under et kort besøk i Paris 7. februar kalte MAM «en stor venn av Tunisia». Ahmed Ounaes var også utenriksminister under det gamle regimet.

Michle Alliot-Marie har nærmest vært persona non grata i Tunisia siden revolusjonen 14. januar. Da Frankrike forrige uke hadde sitt første offisielle besøk i Tunisia etter presidentens avgang, sendte president Nicolas Sarkozy finansminister Christine Lagarde. Utenriksminister Michle Alliot-Marie måtte holde seg hjemme.

Sist søndag var hennes lange politiske karriere over.

– Selv om jeg ikke føler jeg har gjort noe galt, har jeg bestemt meg for å forlate jobben min som utenriksminister, skrev Alliot-Marie i avskjedssøknaden til president Nicolas Sarkozy.

Presidenten kunngjorde endringene i regjeringen i en fjernsynstale til det franske folk. Han nevnte ikke MAM med et ord, men valgte å hylle den arabiske befolkningen som nå gjør opprør. Han lovet at Frankrike vil gjøre alt for å hjelpe dem.

Nå med en ny utenriksminister.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s