Slått til ridder og hylles av kritikere (tv)

Herbjørg wassmo får ordnenen av Frankrikes ambassadør til Norge, Brigitte Collet. Foto Ulf Andersen

Herbjørg Wassmo er slått til fransk ridder for hennes forfatterskap.  Franskmenn elsker henne – og bøkene hennes er det mange av i franske bokhandlere. Møt henne her i denne NRK-reportasjen:

Her en artikkel fra nrk.no:
I dag ble Herbjørg Wassmo slått til fransk ridder. Samtidig hyller kritikere hennes siste roman som er oversatt til fransk.

– Jeg føler meg som et elsket barn. Men fremfor alt er det viktig at litteraturen får heder og blir synlig – og ikke enkeltmennesket som har gjort disse bøkene. Men jeg strever med å ikke ta det personlig, sa en rørt Herbjørg Wassmo til etter at hun var blitt overrakt den franske ordenen Ordre des Arts et des Lettres (Ordenen for kunst og litteratur) i residensens til den norske ambassadøren i Paris.

Det er den franske kulturministeren som bestemmer hvem som skal slås til ri

Fransk ridder: Herbjørg Wassmo. Foto. Ulf Andersen

dder av denne ordenen. 17 nordmenn har fått denne hederen før henne, blant andre skuespilleren Liv Ullmann, forfatteren Lars Saabye Christensen og tidligere kulturminister Lars Roar Langslet. P

å den eksklusive lista står også musikerne Bob Dylan, Patti Smith,  forfatterne T.S: Eliot, Nadine Gordimer og Roger ”James Bond ” Moore.

Alle Wassmos romaner er utgitt på fransk. Men hvorfor franskmenn elsker henne, har hun ingen teori på:

– Det er vanskelig å si. Jeg er bare glad for at de gjør det, sier hun og smiler. Hun berømmer også sitt eget forlag:

– Jeg har vært heldig å ha forlag som tør å ta belastningen ved å holde på et forfatterskap, selv om vi gir ut ulike bøker. Det er jo å bygge opp et forfatterskap som er viktig og ikke bare gi ut bøkene som alle vil kjøpe og lese. Og da kan det jo hende at forfatteren kommer med en og annen perle underveis, sier hun.

Samme dag som hun fikk den franske æresmedaljen kunne hun også åpne kulturmagasinet Télérama og lese en hyllest av hennes siste bok som er oversatt til fransk. Anmeldelsen gir henne toppkarakter – fire av fire mulige stjerner. Det er boka Hundre år som kom i Norge i 2009 – som nå er kommet ut i Frankrike. Det er en historisk bok, en blanding av fiksjon og fakta som tar utgangspunkt i livet til hennes egen oldemor, mormor og mor.

”Boken er et kjødelig og intimt verk, like mye som et overveldende og hjerteskjærende epos” skriver kulturtidsskriftet Télérama.

– Jeg må si jeg likte det godt, utbryter Herbjørg Wassmo etter at nrk.no visste henne anmeldelsen.

Herbjørg Wassmo debuterte i 1976 med diktsamlingen Vingeslag. I 1981 slo hun gjennom med romanen Huset med den blinde glassveranda, første bind i trilogien om Tora. For den siste romanen i trilogien, Hudløs himmel, ble hun også tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 1987.

Det er i forbindelsen med bokmessen i Paris at Herbjørg Wassmo nå er blitt slått til ridder. Norden er hedersgjester og 40 nordiske skjønnlitterære forfattere er invitert av den franske bokmessen. Fra Norge deltar blant andre Knut Faldbakken, Erik Fosnes Hansen, Erlend Loe, Trude Marstein, Jo Nesbø, Per Petterson, Anne B. Ragde, Tore Renberg, Linn Ullmann, Herbjørg Wassmo og Hanne Ørstavik.

– Jeg gleder eg til å signere bøker på lørdag, sier Herbjørg Wassmo.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s