Sarkozy vil ha æren for Gaddafis fall

Fra DN 190311

Frankrike tror ikke på Libyas våpenhvile. For president Nicolas Sarkozy vil ha æren for være den som fikk fjernet Muammar Gaddafi fra makten.Se saken fra DN her:

Den eneste løsningen for franske myndigheter er at Gaddafi begynner å trekke sine tropper ut av Tripoli og at han deretter gir fra seg makten, sier forsvars- og sikkerhetseksperten Jean-Pierre Maulny til Dagens Næringsliv. Han er visedirektør ved det det franske utenrikspolitiske Instituttet IFRI.
Libyas utenriksminister sa i går ettermiddag at landet vil stanse alle militære operasjoner for å beskytte sivile i tråd med FN-resolusjonen,
– Vi har besluttet å innføre en øyeblikkelig våpenhvile. Vi er også medlem av FN og er forpliktet til å følge dens vedtak, sier utenriksminister Moussa Koussa.

Franske myndigheter sier at de foreløpig stiller seg avventende til våpenhvilen. Fransk UD  mener trusselen på bakken ikke har endret seg.

Sarkozys prestisje
Det er Frankrike som har stått i spissen for å få vedtatt FN-resolusjonen som åpnet for utenlandsk militær intervensjon i Libya for å beskytte sivile. Det innebærer blant annet en flyforbudssone over landet. Nicolas Sarkozy var også den første statslederen som tok imot besøk av opposisjonen i Libya.
– Sarkozy legger all sin prestisje i denne saken. Frankrike var helt på sidelinjen under revolusjonene i Tunisia og Egypt. Nå ønsker presidenten å bøte på det i Libya. Han ønsker å bli den som fikk fjernet Gaddafi, sier Jean-Pierre Maulny ved den utenrikspolitiske tenke-tanken IFRI.

Nicolas Sarkozy fortsatte i går mobiliseringen. Da var emiren av Qatar i møte med den franske presidenten. Lørdag er det et internasjonalt møte i Paris mellom EU og  representanter fra den arabiske liga og den Afrikanske Unionen.
I Libyas nest største by Benghazi blir Frankrikes president allerede feiret som en helt. Fyrverkeri, franske flagg og hyllest-rop til Sarkozy dominerte gatebildet natt til i går etter at FN-vedtaket ble kjent.
Muhammar Gaddafi ser det slik:
– Min venn Sarkozy er blitt gal. Han lider av en psykisk sykdom, det er det omgivelsene hans forteller, sier Gaddafi i et intervju med tyske tv-kanalen RTL.

Omringet storby
Like før utspillet om våpenhvilen kom, sa et medlem av opprørsstyrkene til TV-kanalen Al- Jazeera at stridsvogner og soldater har omringet Misrata og prøver å ta seg fram til sentrum av byen. Opprøreren tror soldatene har til hensikt å bruke sivile innbyggere i byen som skjold mot internasjonale militæroperasjoner.
Minst fire mennesker skal være drept og mange titall såret i angrepene.
– Det har vært bombing siden klokka sju i morges. De bomber alt, hus, sentrum av byen. Det er det verste bombardementet jeg har sett så langt, sier en opprører i byen, Saardoun, på telefon til Reuters.
Opprørerne tror soldatene har til hensikt å bruke sivile innbyggere i byen som skjold mot internasjonale militæroperasjoner, skriver Al Jazeera på sine nettsider.

Samtidig kunngjorde Gaddafis sønn Saif al-Islam at den libyske hæren også er utplassert rundt opprørernes hovedbastion Benghazi øst i Libya.

Frykter det verste
– Jeg har snakket med kolleger på libysk side som har feiret i natt etter FNs vedtak. Men frykten for at det kom for sent er også tilstede. De opplever at neste skritt nå er uklart, sier Morten Rostrup i Leger Uten Grenser til DN. Han befinner seg på tunisisk side av grensen.
– Folk opplever at  det er en endret dynamikk i konflikten. Men det er velig vanskelig for oss å se for oss de ulike scenarioene, sier Morten Rostrup som er forberedt på det verste.
Og for han er det om det skulle bli et massivt angrep mot sivile og ingen adgang til adekvat hjelp.
– Vi prøver nå å komme inn i Libya så fort som mulig, sier Morten Rostrup. I tre uker har organisasjonen prøvd å ta seg inn i de Gaddafi-kontrollerte områdene mot Tunisia uten å lykkes.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s