Libyere i Paris jubler for angrepet

Fra DN 210311

Jubelen bryter løs da franske jagerfly slipper de første bombene over Gaddafis styrker utenfor Benghazi. – Det var på tide, sier utålmodige libyere i Paris. Les saken fra Dagens Næringsliv her:

Mens verdens ledere sitter i møte i presidentpalasset Élysée og drøfter strategien for det planlagte angrepet, demonstrerer noen av de 400 libyere som bor i Frankrike på Menneskerettighetsplassen ved Trocadero.
– Hva venter de på. Hvorfor begynner de ikke å bombe?, spør Mahmoud (27) Han studere fransk og har bodd to år i Paris. Han ville aller helst vært hjemme og kjempet mot Gaddafi.

Endelig bønnhørt

FEIRET ANGREPET: -Min onkel er forsvunnet, flere av mine beste venner i Tripoli er døde. Nå må noen stoppe despoten Gaddafi, sier Mahmoud. Han var en mange libyere bosatt i Paris som var med å feire starten på angrepet mot Libya. Foto: Nikolai Jakobsen.

– Min onkel er forsvunnet, flere av mine beste venner i Tripoli er døde. Tusenvis er forsvunnet. Nå må noen stoppe despoten Gaddafi, sier han. 27-åringen tør ikke oppgi navn i frykt for represalier mot familien i Libyas hovedstad. Han har malt det nye libyske flagget over hele ansiktet. Etter å ha demonstrert i syv timer blir han bønnhørt.
Klokka 17.45 lørdag utførte et fransk fly det første angrepet i Libya, sørvest for byen Benghazi. Flere stridsvogner og pansrede kjøretøy ble ødelagt. Frankrike har satt inn 100 fly av typen Rafale og Mirage, i tillegg til overvåkingsfly.
Få timer senere ble over 100 Tomahawk-missiler skutt ut fra amerikanske og britiske krigsskip mot mål i Libya. Amerikanske kampfly av typen F-15 og F-16 finnes på Sicilia og andre baser rundt Middelhavet. I tillegg er fem marinefartøy flyttet til Middelhavet. I går formiddag dro også det franske hangarskipet Charles de Gaulle til området. Samtidig bestemte også Italia seg forå bidra med åtte fly aksjonen mot sin tidligere koloni. Italia ville først bare stille flybaser til disposisjon for koalisjons-styrkene.

 

Gledes-dans
Libyerne i Paris danser i glede til tonene fra libysk musikk.
– Vi skal bo her, tross det vonde. Vi skal høre den skjønne melodi, synger demonstrantene på arabisk. Jubelen bryter også ut i den libyske byen Benghazi. Der fryktet de en massakre etter at Gaddafis tropper i helgen hadde omringet byen hvor opposisjonsbevegelsen har sitt hovedkvarter.
– Mine venner som har vært ute i gatene var livredde. De var sikre på å bli drept om ikke de fikk hjelp av Vesten, sier Salha Ashtewi i Paris-avdelingen av kollektivet av 17. februar, som opposisjonsbevegelsen kaller seg. Hun er selv fra Benghazi, men tar nå doktorgrad i litteratur i Paris.
– To av mine fettere er drept under skuddvekslinger med Gaddafis folk, sier hun. Men de siste dagene har de ikke fått noen nyheter direkte fra familien eller vennene sine.
– Siden torsdag kveld har verken mobiler, internett eller fasttelefoner fungert. Alle nettverk er slått av, sier advokaten og aktivisten Ibitisam. Hun har på seg store sorte solbriller og har gjemt seg bak et stort sjal. Også hun er redd for å bli gjenkjent. Hennes familie i Benghazi er aktive i motstandsbevegelsen.
– Jeg har nå kjøpt en satellitt-telefon som er på vei til min familie, slik at vi kan få ut informasjon og få spredt det i Europa, sier hun.
– I natt sov jeg ordentlig for første gang på en måned, takket være at angrepene endelig har startet, sier Ibitisam.

Frykter nye overgrep

Militæraksjonen, som blant annet er støttet av Storbritannia, USA, Canada, Norge og arabiske land, er en oppfølging av resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd. Den åpner for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile libyere mot vold og innfører en flyforbudssone over Libya.
– Gaddafi kan oppnå våpenhvile så snart han stanser volden, sa den franske presidenten Nicolas Sarkozy på en pressekonferanse lørdag. Sarkozy sier det er en plikt å støtte det arabiske folk og slå tilbake den «morderiske galskapen» i Libya. På toppmøte i Paris var også statsminister Jens Stoltenberg. Der varslet han om at seks norske F-16 fly vil delta i aksjonen. Flyene er klare til innsats i dag. 120 mann vil delta i den militære aksjonen fra norsk side.
– Ingenting tyder på at Gaddafi respekterer kravet om våpenhvile. Han har lovet hevn og ingen nåde overfor menneskene som har motsatt seg hans regime. Hvis han får fortsette så har vi på ingen måte sett de verste overgrepene, sier Jens Stoltenberg til Dagens Næringsliv.

Gaddafi bevæpner folket
– Drømmen er at Gaddafi nå blir drept i et av angrepene. Det er den eneste måten å kunne skape et nytt land på, sier Mahmoud i Paris. Han frykter en langvarig borgerkrig mellom Gaddafis tilhengerer og motstandere.
Det sier Libyas leder Muammar Gaddafi at han er forberedt på.
– Vi har ingen planer om å forlate landet vårt, og vi skal befri det, sier Gaddafi til libysk fjernsyn.
Han advarer Storbritannia, Frankrike og USA og sier landets ledere kommer til «å falle som Hitler og Mussolini».
– Alle tyranner faller under presset av de populistiske massene, var meldingen fra Gaddafi til de vestlige lederne
Gaddafi hevder som alltid at hele det libyske folket står samlet.
– Libyske menn og kvinner har fått våpen og bomber, sier han. I går skal libyske myndigheter ha startet med å dele ut våpen til over én million mennesker og vil fullføre bevæpningen i løpet av noen timer, ifølge det statlige libyske nyhetsbyrået Jana.
– Gaddafi har ingen støtte i folket, bortsatt fra hos dem som er blitt rike takket være ham. Han tvinger tusenvis av mennesker i Tripoli til å støtte ham foran kameraene. At han nå hevder at en million mennesker skal ha fått våpen er ren fantasi, mener Abdulhakim Fannush. Han er lege og har akkurat avsluttet sin videreutdannelse i kirurgi i Paris. Han vil dra tilbake til Libya så fort som mulig.
– Ingen aner hvor mange skadde og døde det. Jeg tror folk kommer til å bli sjokkert over hva som virkelig har skjedd i landet. Det vil vi først for vite den dagen Gaddafi faller. Det er bare spørsmål om tid, sier Abdulhakim Fannush til DN.

Undersak 1:
Kritikk fra Russland og Kina

*Russland ber Storbritannia, Frankrike og USA stanse luftangrep mot ikke-militære mål i Libya, etter at Russland hadde fått informasjon om at broer, veier en hjerteklinikk var blitt bombet. *Også det kinesiske utenriksdepartementet beklager at allierte styrker har igangsatt flyangrep mot Libya. Kina understreker at de respekterer Libyas selvstendighet og territoriale integritet.
*Den arabiske liga kom i går også med kritikk av Vestens angrep på Libya. Medlemslandene i den arabiske liga har tidligere tatt til orde for at FNs sikkerhetsråd skulle innføre en flyforbudssone i Libya. Ligaen består av 22 medlemsland fra Nord-Afrika og Midtøsten, deriblant Libya.
Ligaen sier de ikke så for seg militære angrep som rammet sivile i Libya.

Undersak 2
Truer med hevn

Libyas leder Muammar Gaddafi truet lørdag å gjøre Middelhavs-område om til en krigsone.
– Interessene til landene som deltar i angrepet står fare, sa Gaddafi og la til at han vil angripe både sivile og militære mål.
I går presiserte en av sønner, Seif Al-Islam overfor den amerikanske tv-kanalen ABC at Libya ikke kommer til å angripe sivile fly som flyr over Middelhavet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s