-Dømt for å fortelle sannheten

Fra Journalisten 180311

Den profilerte journalisten Eric Zemmour følger i fotsporene til modell-legenden Brigitte Bardot. De er begge dømt for å oppfordret til rasehat. Etter dommen mot den franske journalisten rettes nå søkelyset mot den franske ytringsfriheten. Les saken fra Journalisten her:

6. mars 2010 er det debatt om fransk identitet på tv-kanalen Canal+ der Eric Zemmour møter en aktivist fra forstedene. Den sorte kvinnen angriper politiets maktmisbruk mot etniske minoriteter når det gjelder kontroller på gaten. Det ender i et kraftig munnhuggeri mellom de to, der journalisten Eric Zemmour sier:

– Men hvorfor ble disse mennene stoppet 17 ganger? Hvorfor? Fordi de fleste narkolangere enten er sorte eller arabere. Det er et faktum.

Denne uttalelsen fører til at fem organisasjoner, deriblant SOS Rasisme bringer ham inn for retten. 18. februar blir Eric Zemmour dømt for å ha oppfordret til diskriminering basert på rasetilhørighet.

-Ingen provokatør
– Jeg er ingen provokatør, bare en ærlig observatør av virkeligheten, sa Zemmour under rettsaken. Han risikerte et års fengsel og 45.000 euro i bot. Retten idømte han en bot på 2000 euro. Journalisten anker ikke – selv om han hevder han kun fortalte sannheten.
Eric Zemmour har i mange år vært en selverklært fiende av politisk korrekthet. Både kvinner, homser og innvandrere har fått gjennomgå. Det har kommet til uttrykk gjennom hans faste spalte i avisen Le Figaro, og også som kommentator i tv-kanalene  France 2 og I-Tèlè. Han er en populær gjest i de franske kanalenes prateprogrammer.
Eric Zemmour har de siste ukene fått mye støtte. Både for innholdet i det han sier, men mest av alt for retten til å si det. Støttespillerne kommer fra politiske partier både på venstresiden og høyresiden. Også pressefolk forsvarer Eric Zemmour rett til å ytre seg.

Hører ikke hjemme i retten
– Jeg er lei av alle disse juridiske prosessene som organisasjoner starter fordi de er uenige i det som sies. Pressefrihet avgjøres ikke i retten, men rundt debattbordene, sier grunnlegger og tidligere generalsekretær i Reporterer Uten Grenser, Robert Ménard til Journalisten. Han er i dag ærespresident i organisasjonen og var en dem som forsvaret hadde kalt inn til å vitne til fordel for Eric Zemmour.
– Problemet i Frankrike er ikke staten, men alle de små organisasjonene og lobbygruppene som vil sørge for at ting blir forbudt, sier han og tenker på ”det mylderet av organisasjoner” som jobber med rasisme, antisemittisme og mot homofobi.
– Disse organisasjonene legger et enormt press på journalister, slik at det går ut over ytringsfriheten. Mange journalister er redd for å invitere gjester til programmene sine fordi de kan bli dratt inn for retten i etterkant, sier Robert Ménard som selv har et daglig intervjuprogram på nyhetskanalen I-Télé.

Ikke ærekrenkende

Selv om retten mente at Zemmour har bidratt til diskriminering,  så ble han frifunnet for ærekrenkelser som var en del av anmeldelsen. – Uttalelsene er sjokkerende, men likevel ikke injurierende, uttalte retten.
Problemet i denne typer saker er at man ikke kan bevise om Zemmour har rett eller ikke. For i Frankrike settes likhetsidealet høyt. Det er for eksempel ulovlig å lage statistikk om forholdet mellom minoriteter og kriminalitet.
Det hjalp ikke at en tidligere sosialistisk justisminister sendte brev til retten for å gjøre den oppmerksom på fakta:
– Jeg hadde tilgang til kriminalitetsstatistikken til ledelsen for den nasjonale sikkerheten. Den vister at mer enn 50 prosent av dem som står bak denne type kriminalitet er unge afrikanere eller de kommer fra de arabiske landene i Nord-Afrika, skrev eksministeren Jean-Pierre Chevènement.
– Men det største problemet sier Robert Ménard, er den franske lovgivningen. Vi har mange paragrafer når det gjelder diskriminering som virkelig legger begrensninger på ytringer. Og så har vi dommere om mekanisk dømmer uten og tenke på det overordnede: Nemlig retten til å ytre seg, sier Robert Ménard.

Krever han får sparken
Dagens generalsekretær i Reportere Uten Grenser, Jean-Francois Julliard, mener at så lenge Eric Zemmour ikke har mistet jobben, så må man godta denne dommen. Venstresidens journalistforbund i France Télévision mener derimot at dommen må konsekvenser for Eric Zemmour.

– Han bør ikke lenger få slippe til i våre sendinger, sier generalsekretæren i SNJ-CGT, Jean-Francois Tèaldi i en pressemelding. Han krever at tv-kanalens toppsjef trekker de nødvendig konsevensene av denne rasehat-dommen.

– Rasisme er et veldig sensibelt område i Frankrike. Journalister blir ofte bragt inn for retten, men det ikke så ofte de blir dømt. Vi må stille oss spørsmålet om det er for enkelte å starte en juridisk prosess i disse sakene. Jeg er ikke enig i det Zemmour sa, men det må være stor takhøyde for denne type ytringer, sier Jean-Francois Julliard i Reportere Uten Grenser til Journalisten.

Noen kjente franske diskriminerings-saker:

*I 2008 ble eksmodellen og dyrevernbeskytteren Brigitte Bardot for femte gang dømt for å ha oppfordret til diskriminering etter å ha sagt ”at muslimer ødelegger landet”.

*I 2007  dømmes en komiker for å ha fornærmet en folkegruppe etter at han i et intervju med Lyon Capital sa at ”jøder er en sekt, en svindel.”

*I 2006 ble den satiriske avisen Charlie Hebdo frifunnet i flere rettsinstanser etter å trykket tegninger av profeten Mohammed, blant annet de fra Jyllands-Posten. -Tegningene retter seg kun mot terrorister og fundamentalister, ikke mot hele den muslimske befolkingen, sa retten.

*I 2005 trykket avisen Libération en illustrasjon av Jesus – naken bortsett fra en kondom, med en tekst der en hvit biskop forteller en sort biskop at Kristus ville ha brukt kondom.  En katolsk organisasjon tapte saken i tre rettsinstanser.

*I 1994 trykket Le quotidien de Paris en artikkel skrevet av journalisten og historikeren Paul Giniewski. I artikkelen kom han med sterk kritikk av paven og mente at den katolske doktrinen bidro til opprettelsen av Auschwitz. Han ble først dømt, så frifunnet, og så dømt av fransk høyesterett. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen mener den franske rettsvesenet ikke kunne dømme ham for å ha ærekrenket katolikker.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s