Finansminister i milliard-storm

Fra DN 161105

Hun har vært en av de få franske ministrene uten en ripe i lakken. Men nå stormer det rundt finansminister Christine Lagarde. -Jeg er utsatt for en svertekampanje, forsvarer den populære ministeren seg med.
Les saken fra DN her:

Det er den skandaleomsuste forretningsmannen Bernard Tapie det dreier seg om. I 1989 kjøpte han Adidas for litt over to milliarder kroner. Han drev selskapet til konkursens rand, og Adidas ble i 1993 overtatt av kreditorene da Tapie måtte i fengsel, dømt for å ha fikset en fotballkamp. Det var den daværende statlige banken Crédit Lyonnais som sørget for salget og banken fikk en stor gevinst. Men Tapie hevdet han var blitt ført bak lyset og startet en rekke rettsrunder der han både tapte og vant.

Nå beskyldes Christine Lagarde å være den som i 2008 ga ordren om at Tapie skulle få 285 millioner euro (2, 2 milliarder norske kroner) i oppreisning. Det var Lagarde som ledet bobehandlingen av den tidligere statseide banken.
Beordret gransking

– Det er flere grunner til å være skeptisk til lovligheten i denne avtalen, i følge statsadvokaten Jean-Louis Nadal. Han har nå beordret full gransking av finansministeren da han mener hun kan ha gjort seg skyldig i ”misbruk av autoritet”.
– Jeg har alltid handlet strengt, med åpenhet og med kun et mål: Allmenhetens interesser, sier hun et intervju med avisen Le Figaro.
Kravet om gransking kom først fra sosialistpartiet. Lagarde sier at sosialistene prøver å glatte over det faktum at saken stammer fra tiden med deres egen president Francois Mitterrand ved makten.
I gårdagens utgave av Le Monde innrømmer hun likevel at denne saken kan bli en politisk klamp om foten.
– Om presidenten og statsministeren mener denne saken er for belastende, vil de ta avgjørelsen om at jeg må gå. Å være minister er for meg ikke en personlig karriere, sier den tidligere toppadvokaten. Men hun understreker at hun ikke vil trekke seg uten kamp.

Joly på Tapie-jakt
– Dette kan være en korrupsjons-skandale, sier Europapolitikeren Eva Joly til DN. Franskmenn glemmer ikke at det var hun som satt Bernard Tapie bak lås og slå klokken seks om morgen da han var en medieprofilert leder av fotballklubben Marseille. Eva Joly ledet etterforskningen av Tapie på 1990-tallet. Den førte til at han tapte mange av sine eiendommer og super-yachten «Phocéa». Hun var da etterforskingsdommer og korrupsjonsjeger.
Bernard Tapie er en av de mest kontroversielle figurene i den franske offentligheten. Han  har ikke bare eid og styrt Marseille fotballklubb og Adidas-imperiet, men har også været minister med ansvar for bysaker under president Francois Mitterrand. Etter å ha sonet en syv måneders dom for kampfiksing, i tillegg til en korrupsjonsdom gjorde han comeback som skuespiller, sanger og talkshowvert. I tillegg var han blitt tilhenger av Nicolas Sarkozy og hjalp ham i valgkampen i 2007.

President-vennskap
Norsk-franske Eva Joly, som håper å bli Sarkozys utfordrer i presidentvalget i 2012, mener instruksen om å gi Tapie denne gigant-erstatningen kommer fra presidenten selv.
– Denne oppreisningen er helt unormal – både når det gjelder måten den er gitt på og beløpets størrelse. Vi har aldri sett noe liknende, sier Eva Joly.
Hennes partifelle i Det Europeiske Miljøpartiet/De Grønne, Daniel Cohn-Bendit, mener dette er en politisk skandale.
– Jeg vet at Lagarde ble presset av Nicolas Sarkozy. Det er Sarkozys ansvar og hans vennskap med Bernard Tapie som er under diskusjon her, sier Cohn-Bendit til tv-kanalen France2.

Får presidentens støtte
– Det ergrer meg at man ikke kan få jobbe med fundamentale saker, sier Christine Lagarde og tenker på det politiske spillet hun nå mener seg utsatt for.
– Man blåser i den økonomiske politikken og den europeiske finansielle situasjonen. Det er trist, men slik er også politikkens verden, sier finansministeren til Le Monde.
Mens Sarkozy nå er på et historisk bunnivå når det gjelder popularitet, så passer det dårlig at hans mest populære minister kommer under kraftige angrep. Den tidligere synkronsvømmeren og advokaten Christine Lagarde er en av Frankrikes mest populære høyre-politikere og har vært en av Sarkozys få ministre som ikke har vært involvert i politiske skandaler.
I gårsdagens Le Monde kom presidenten henne til unnsetning:
– Hun er en usedvanlig kvinne, som har all min tillit. Som alle ærlige mennesker er hun rystet over å måtte rettferdiggjøre seg på denne måten, sier Nicolas Sarkozy.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s