DSK: Forfulgt av skandaler

Rykter om Dominique Strauss-Kahns seksuelle erobringer har så langt hatt liten effekt på hans sjanser til å bli Frankrikes neste president. Men gårsdagens arrest er trolig slutten på hans politiske karriere. Les saken fra DN her:

I flere måneder har Dominique Strauss-Khan vært den eneste kandidaten fra opposisjonen som kunne vinne over Nicolas Sarkozy i presidentvalget i 2012, ifølge meningsmålingene. Det var ventet at han ville annonsere sitt kandidatur i løpet av de neste ukene. Men både hans politiske venner og fiender sier at han nå ikke lenger kan bli sosialistenes kandidat.
– Det er ydmykelse for hele Frankrike å ha en mann som ham som boltrer seg i sex, sier Bernard Debré, parlamentsmedlem for regjeringspartiet UMP.
– Saken er helt forferdelig, sier han og er overbevist om at Strauss-Kahn må være skyldig.
– Tror dere at amerikansk politi ville pågripe en mann som ham inne i et Air France-fly om det ikke var sterke grunner for det, sier han til tv-kanalen I-télé.

Må trekke seg
– Ingen er uerstattelig, sier Jacques Attali. Den profilerte økonomen og tidligere rådgiveren til sosialist-presidenten Francois Mitterrand var en av de første som kommenterte sex-anklagene mot Dominique Strauss-Kahn i går.
– Først tenkte jeg på hans kone og hans barn.  Og selv om denne saken skulle vise seg å være en manipulasjon så vil det være svært vanskelig å unngå at han ikke må trekke seg som generaldirektør for Det Internasjonale Pengefondet (IMF), sier Jacques Attali til radiokanalen France Info. Han mener også det er utelukket at han nå kan lansere seg som presidentkandidat.
Det samme mener lederen av høyreekstreme Front National, Marine Le Pen.
– Han vil trolig bli fratatt sitt pass og vil ikke kunne forlate USA før en eventuell rettssak.  Hvordan kan han da drive valgkamp i Frankrike? Jeg tror IMF også vil trekke sine konsekvenser, sier Marine Le Pen.

Overfor Radio France hevder Le Pen at hun selv har vært utsatt for tilnærmelser fra Strauss-Khan uten at hun ville gå i detaljer om episoden.
– Det er åpenbart at han har et sykelig forhold til kvinner. Om anklagene er sanne, er det bra dette skjedde i USA. Der blir stemmen til en stuepike hørt. Det er ikke sikkert det ville ha skjedd i Frankrike, mener Marine Le Pen.

 
Ikke første sex-skandale
Det er ikke første gang Strauss-Kahn er innblandet i en sexskandale. I 2008 måtte han be sine kolleger i IMF om unnskyldning for en «feilvurdering». Den feilvurderingen var at han hadde hatt et forhold til en underordnet økonom.  Strauss-Kahn måtte også be om unnskyldning til sin kone, den profilerte tv-journalisten Anne Sinclair. En gransking av saken konkluderte likevel med at Strauss-Kahn ikke hadde gjort seg skyldig i maktmisbruk. Konen Anne Sinclair slo på sin blogg fast at hun stadig elsker sin mann, og at det hele bare var et enkelt sidesprang.
– Som kvinne og ansvarlig politiker mener jeg at alle franskmenn bør glede seg over at han ikke kan bli presidentkandidat, om anklagene er sanne. Dette gir et trist bilde av Frankrike, mener Marine Le Pen.
Sosialisten Ségolène Royal oppfordrer politiske motstandere om å ikke profiterer på situasjonen.
– Han uskyldig inntil det motsatte er bevist. Men dette er uansett er sjokk, sier Royal som også er en annen trolig presidentkandidat for sosialistpartiet.

Et liv i luksus
Dominique Strauss-Kahn har den siste uken vært forfulgt av skandaler. Fredag bestemte han seg for å saksøke en avis som skrev om hans luksuriøse livsstil. Avisen France Soir hevdet han benyttet seg av samme franske skredder fra Marseille som Barack Obama, hvor dressene kan koste opptil 190.000 kroner. Strauss-Kahn har nektet for å kjøpt dresser hos denne skredderen.

Avisen hevder også at siden han overtok toppjobben i IMF i 2007 har Strauss-Kahn sammen med sin rike kone levd et liv i luksus. France Soir skriver at paret skal ha kjøpt en leilighet for tilsvarende 22, 3 millioner norske kroner på beste vestkant i Washington. I tillegg eier han en leilighet i det dyreste strøket i Paris som han kjøpte i 1990 for 19,7 millioner kroner, pluss en leilighet på eksklusive Place des Vosges verdt 30 millioner kroner i 2007. Han skal også i følge avisen eie en luksusvilla i  Marrakech.

Utsatt for svertekampanje
Det ble også stilt spørsmål rundt Strauss-Kahns rikdom da det nylig ble trykket bilder av ham mens han sammen med sin kone gikk i en Porsche Panamera S til 780.000 norske kroner utenfor hans bolig i  Paris. Saken kalles nå for Porsche-gate i Frankrike. Dominique Strauss-Kahn mener selv han er utsatt for en politisk svertekampanje.
– Vi konstaterer at historien om Porschen har sin opprinnelse hos folk som står president Nicolas Sarkozy nær, sier en av Strauss-Khans nærmeste støttespillere, François Patriat, i følge avisen Le Monde.
Det har ikke vært noen hemmelighet at Strauss-Kahn er rik. Hans kone  Anne Sinclair er barnebarn av en suksessfull kunsthandler og skal ha arvet deler av hans samling, som inkluderer minst et Picasso-bilde. Men denne livstilen passer dårlig med hans planer om å bli sosialistenes presidentkandidat.
– Må han være tvunget til å spise sandwich og kjøre 2CV bare fordi han er leder av IMF, spurte en av hans tilhengere, den folkevalgte Hussein Mokhtari, i følge nyhetsmagasinet le Point.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s