DSK: EU-splid om sex-skandale

Fra DN 180511

To av EUs kvinnelige finansministre går kraftig ut mot Dominique Strauss-Kahn. Gjeldskrisen i Hellas og Portugal var tema før toppmøtet i Brussel, men det var det var skjebnen til den overgrepssiktede IMF-sjefen som alle snakket om i korridorene.
Les saken fra DN her:

Eus finansministre forsøker å minimalisere skadevirkningene på krisen i Eurosonen som følge av voldtektsanklagene mot Dominique Strauss-Kahn. Men i kulissene drøftes det hvem som skal overta toppjobben i Det internasjonale pengefondet (IMF)

– Jeg kan ikke se hvordan fastslåtte eller antatte handlinger på et hotellrom i New York har noe med euro-krisen å gjøre, sa den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble da han ankom toppmøtet i Brussel mandag. Han valgte likevel å kalle saken for ”grusom”.
– Dialogen mellom IMF og europeiske instanser fortsetter på samme måte som tidligere, understreket Frankrikes finansminister, Christine Lagarde.

Hellas frykter problemer

Dominique Strauss-Kahn har vært sentral i arbeidet med å håndtere finanskrisen og med å finne løsninger for den kriserammede greske økonomien.
En gresk regjeringskilde innrømmet at pågripelsen av Strauss-Kahn kan skape skaper problemer for redningsoperasjonen for landets økonomi.
– Strauss-Kahn hadde veldig god kjennskap til den greske situasjonen, sa han i følge det franske nyhetsbyrået AFP etter Strauss-Kahn var blitt pågrepet søndag. Men på mandagens møte i Brussel ble eurosonens finansministre enige om å fortsette diskusjonen om Hellas bør få mer hjelp.
Der ble det også klart at greske myndigheter har sagt ja til å gjennomføre «århundrets salg» av offentlige eiendeler. Landet håper salget skal gi inntekter tilsvarende 390 milliarder kroner.

Kriselån til Portugal
Eurolandene ønsker ikke å åpne døren for gjeldssletting nå, men innrømmer at det kan bli nødvendig å gi grekerne mer tid til å betale tilbake det de skylder.
EU vedtok også å gi Portugal et kriselån på 78 milliarder euro. Portugal er det tredje eurolandet som får kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet. Hellas fikk et lignende kriselån på 110 milliarder euro for ett år siden, men har ennå ikke klart å få kontroll over budsjettunderskudd og låneutgifter. Deretter fulgte Irland i høst.
Lånet til Portugal gis for en periode på tre år, og beløpet tilsvarer 612 milliarder kroner. EU vil stille opp med to tredeler av beløpet, mens IMF skal betale ut resten.

Angriper Strauss-Kahn
Selv om Dominique Strauss-Kahn har spilt en nøkkelrolle i forhold til å berge de kriserammede EU-landene velger nå to av EUs finansministre å ta avstand til ham.
– Tatt i betrakting at han ble nektet løslatt mot kausjon, så må han selv reflektere over de skadene han er årsak til – i hvert fall for IMF, svarte den østeriske finansministeren Maria Fekter på spørsmålet om Dominique Strauss-Kahn bør trekke seg som IMF-leder. Hun fikk støtte av den spanske finansministeren
– Han er anklaget for ekstraordinære kriminelle handlinger. Solidariteten, i alle fall min, retter seg mot kvinnen som er offer for et overgrep, om det nå skulle være sant, sier Elena Salgado i følge avisen Le Monde. Den spanske ministeren mener at alle borgere har likhet for loven, men la til:
– De som har et stort ansvar må vise spesiell oppmerksomhet i forhold til respekt for loven, sier hun.

Et stort tap
Diskusjonen om hvem som skal overta ledelsen av pengefondet, er allerede i gang, og EU-landene håper på en ny europeer.
– Om vi må finne en etterfølger så må de europeiske landene presenterer èn kandidat, sier José Manuel Barroso, leder av EU-kommisjonen.
Jean-Claude Juncker, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene, advarer europeiske regjeringer mot å engasjere seg i debatten om en etterfølger for Strauss-Kahn så lenge han bare er siktet.
– Han er uskyldig inntil det motsatte er bevist, understreker Jean-Claude Juncker som også er leder for Den Europeiske Sentralbanken (ECD)
Flere finansanalytikere mener IMF vil lide stort om Dominique Strauss-Kahn må trekke seg.
– Tapet av hans lederskap vil være tungt. Strauss-Kahn er en politiker, en leder med en internasjonal dimensjon som kan snakke med land med både tyngde og kredibilitet, skriver Georges Ugeux på sin blogg. Han er sjef for Galileo Global Advisor, en internasjonal bank basert i New York. Franskmannen er også tidligere nestleder ved New York Stock Exchange
– Det blir vanskelig å erstatte Dominique Strauss-Kahn. Og det virker ikke sannsynlig at hans etterfølger blir en europeer eller en franskmann, skriver finansmannen. Frankrikes nåværende finansminister Christine Lagarde er allerede i franske medier lansert som en mulig etterfølger.
– Frankrike har nå trolig mistet en viktig, globale posisjon, skriver Georges Ugeux og frykter at en etterfølger ikke nødvendigvis vil vise like stor interesse for krisen i eurosonen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s