DSK: Strid om håndjernbilder (radio)

KNOCK-OUT: Dominique Strauss-Kahn er drept av media mener mange.Bildene av IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn som føres bort i håndjern, sjokkerer franskmenn.  Og de strider også trolig mot fransk lov. Nå vurderer advokatene til sjefen for Det internasjonale pengefondet å saksøke franske aviser som har vist de ydmykende bildene. Hør direkterapporten fra NRK P2as Kulturnytt her: Programleder: Ugo Fermariello.

Han behandles ikke med verdighet, sier sosialisttoppen og tidligere kulturminister Jack Lang. Han er sjokkert over hvordan amerikansk politi viser frem hans gode venn Dominique Strauss-Kahn foran kameraene i New York.
Jack Lang mener det amerikanske rettsapparatet er politisert. Flere hevder at amerikanerne nå vil hevne seg på Frankrikee som lot fimregissør Roman Polanski få opphold i landet da USA var på jakt etter ham i forbindelse med en voldtkts-sak. Også filosofee Bernard henry Levy raser mot at amerikansk rettssystem lar Strauss-Kahn fremstå som en slags primitiv grottemann etter at han hadde sittet 30 timer i avhør.
På fransk tv står hans venner frem en etter en med tårer i øynene når de forteller om hvordan de opplever å se Dominique Strauss-Kahn med håndjern mellom to politimenn da han ble ført ut av politistasjonen i Harlem. Hvordan han som trolig ville blitt Frankrikes neste president, satt ubarbert i en glasscelle i rettssalen og ventet på tur til å bli ført frem for dommeren. Bildene har vært på førstesidene og i alle tv-sendinger over hele verden. Også i Frankrike. Men her er det ulovlig å vise slike bilder.

Ydmykende bilder
– Å trykke disse bildene er nok helt i grenseland, sier advokaten Emmanuel Pierrat. Han er spesialist på jus og medier.
En rekke advokater har gått ut og advart media med å vise frem Dominique Strauss-Kahn på denne ydmykende måten.
– Loven snakker om en person med håndjern eller lenket fast. Politifolkene som omgir IMF-sjefen viser med tydelighet at han ikke kan bevege seg fritt, sier Emmanuel Pierrat.
Selv om bildene er legale eller tatt i USA, kan de likevel ikke trykkes i Frankrike.
– Det er publisering på fransk jord som er forbudt, skriver en av Frankrikes mest leste bloggere, en advokat under pseudonymet Maître Eolas. Han viser til flere saker dere franske medier er blitt dømt. Blant måtte en tre aviser og ukeblader betale erstatning i 2004 da den drapstiltalte sangeren i Noir Désir ble avbildet med håndjern – selv om bildene var tatt i Litauen.

En annen rettspraksis
– Brutalt, voldelig og grusomt. Slik beskriver tidligere justisminister Elisabeth Guigou bildene av Dominique Strauss-Kahn. Det var hun sto bak loven som ble innført i Frankrike i 2000 der man forbyr å vise frem bilder av siktede eller tiltalte på denne måten. Uskyldig inntil det motsatt er bevist, er et prinsipp som henger høyt i Frankrike
– Jeg forstår ikke hva disse bildene tilfører oss. Jeg er glad vi har en annen rettspraksis her i Frankrike, sier hun til radiokanalen France Info.

Trykker tegninger
Det nye sjefredaktøren i Le Monde, har ingen problemer med å publisere bilder av Dominique Strauss-Kahn iført håndjern.
– Bildene er kanskje en del av en strategi fra det amerikanske politiet. Jeg ser at de kan sjokkere og skape et problem i forhold til loven. De er sterke og brutale. Men en hel verden viser dem og jeg ser ikke noen grunn til at ikke vi også skal gjøre det, sier Le Monde-sjefen Eric Israelewitch til sin egen avis.
Men flere franske mediebedrifter har valgt å holde lav profil, blant annet NRK P1s søsterkanal France Inter, noe den også skriver tydelig på sine nettsider. Kanalen har valgt å illustrere saken med tegninger fra retten.
En av Dominique Strauss-Kahns franske avokater, Dominique de Leusse sier de bestemmer seg om noen dager om de skal saksøke franske medier som har publiserte bildene med håndjern

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s