DSK: – Offer for et komplott

Fra DN 190511

Maktkampen om hvem som skal ta plassen etter Frankrikes mest populære politiker, Dominique Strauss-Kahn, er i gang. Konspirasjon: 57 prosent i Frankrike tror Strauss-Kahn er offer for et komplott. Sexskandalen rundt Dominique Strauss-Kahn endrer det politiske landskapet i Frankrike. Nå har maktkampen om hvem som skal overta plassen etter landets mest populære politiker, startet. Les saken fra DN her:

– Dette er en privat, ikke en politisk, affære, sa partiets talsmann Benôit Hamon mandag.
Han kunne ikke tatt mer feil. Partiet har hele uken sittet nesten kontinuerlig i krisemøter.
– Dette er et politisk jordskjelv uten like i Frankrike. Det er helt klart at Dominique Strauss-Kahn vil forsvinne fra det politiske liv med den lange juridiske prosessen han nå har foran seg, sier Edwy Plenel, sjefredaktør for det toneangivende nyhetsnettstedet Mediapart.

Overfor DN forklarer han at det er åpenbart at Sosialistpartiet er kraftig svekket.
– Hele venstresiden er skadelidende på grunn av dette uhellet til en av deres egne, sier han.

54 prosent av franskmennene tror likevel at Sosialistpartiet fortsatt har mulighet til å vinne valget neste år uten Strauss-Kahn som presidentkandidat, ifølge en meningsmåling fra CSA. Blant partiets egne velgere tror 70 prosent på seier. Strauss-Kahn, som i Frankrike bare kalles DSK, hadde ikke formelt lansert seg som kandidat, men hans nærmeste har bekreftet at han aktet å stille. Alle vil imidlertid ikke gå med på at hans politiske karriere endte i hotellsuite 2806 på Sofitel i New York.

– Jeg tror ikke han er skyldig. Han vil snart være midt iblant oss igjen, sier en av Strauss-Kahns nærmeste, Sosialistpartiets nasjonale sekretær, Jean-Christophe Cambadélis.

«Foreldreløse»
Det er også hva mange franskmenn håper på. For hele 57 prosent er overbevist om at landets mest populære politiker er offer for et komplott, mens hele 70 prosent av sosialistvelgerne tror det samme, ifølge en meningsmåling i tv-kanalen BFM-tv.

Overgrepspåstandene endrer uansett valgkampstrategien både for høyre- og venstresiden. Tidligere partileder François Hollande seiler opp som favoritt til å bli sosialistenes kandidat. Han har lansert seg som «en normal president» under mottoet «Frankrike foran alt». Han har en oppslutning som ligger ti prosentpoeng over dagens partileder Martine Aubry, som også er borgermester i Lille og var arbeids- og sosialminister under president François Mitterrand. Aubry, som var arkitekten bak den franske 35-timersuken, har ennå ikke sagt om hun er kandidat til høstens primærvalg.
Direktør Pascal Perrineau ved forskningsinstituttet CEVIPOF sier sentrumsvelgerne likte Strauss-Kahn.
– De er nå blitt foreldreløse. Martine Aubry vil ikke klare å snakke til dem. Med François Hollande er det mer åpent, sier Perrineau.

Han mener også at den populære sentrumspolitikeren Jean-Louis Borloo kan overta deler av plassen Strauss-Kahn hadde okkupert i sentrum. Borloo trakk seg fra Nicolas Sarkozys regjering ifjor. Han leder nå sitt eget høyre/sentrumsparti, Parti Radical.

Pustepause for Sarkozy
Nummer tre på meningsmålingene blant sosialistene er Ségolène Royal, den tidligere samboeren til François Hollande. De skilte seg i all hemmelighet midt under Royals presidentvalgkamp i 2007, som hun tapte for Sarkozy. Hun har allerede lansert seg som kandidat på nytt.

– Jeg vil bli en ærlig president, fortalte hun journalister søndag.
Analytikere tror president Sarkozy får en liten politisk pustepause når hans tyngste politiske utfordrer sitter på enecelle i New York. Presidenten har ikke kommentert arrestasjonen med ett ord, og har gitt alle sine ministre munnkurv. Men Sarkozy er i dag den minst populære presidenten på 50 år, og går en tøff valgkamp i møte.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s