Lagarde mot IMF-toppen

Fra DN 260511Frankrike finansminister Christine Lagarde lanserte seg i går som ny toppsjef for IMF etter Dominique Strauss-Kahn. Risikoen er at en sex-skandale kan følges opp med en korrupsjons-tiltale.Les saken fra DN her:

Etter flere dager med spekulasjoner, kalte Christine Lagarde inn til en pressekonferanse i går for å bekrefte sitt kandidatur. Hun avviser at hennes nasjonalitet er en ulempe:
– Å være europeer er verken et pluss eller minus, det samme når det gjelder å være fransk, sier Christine Lagarde.
– Hun er et sterkt navn og en kvalifisert kandidat, sier statsminister Jens Stoltenberg til DN. Han har selv samarbeidet med Christine Lagarde i forbindelse med finansieringen av klima-tiltak i fattige land, i regi av FN. Han mener også det er fordel at Lagarde er en kvinne.
– Men Norge vil støtte den beste kandidaten , uavhengig av hvor vedkommende kommer fra i verden, poengterer Stoltenberg, som derfor vil vente til nominasjonsfristen 10. juni før han konkluderer.

Mulig politietterforskning
Samme dag som søknadsfristen til toppjobben i Det internasjonale pengefondet går ut, vil en fransk dommer avgjøre om Lagarde skal etterforskes for hennes rolle i forbindelse med at Bernard Tapie – den tidligere venstrepolitikeren, Adidas-sjefen og eieren av fotballklubben Marseille – fikk tilsvarende 2, 2 milliarder norske kroner i oppreisning av de franske skattebetalerne. Beløpet var en erstatning for en Adidas-gevinst som en statlig bank gjorde på 1990-tallet, mens Bernard Tapie satt i fengsel for en korrupsjons-sak. Finansmannen hevdet han ble snytt for fortjenesten og tok saken inn for retten. Det var finansminister Christine Lagarde som til slutt bestemte, mot sine kollegers råd, at en privat forlikskommisjonen skulle avgjøre konflikten.
Den franske riksrevisjonen har i en rapport som avisen Le Canard Enchaîné siterte sist uke kritisert hennes handlemåte på flere punkter. 10 juni skal en fransk domstol bestemme om Christine Lagarde skal tiltales for ”misbruk av autoritet”. Straffen kan være fem års fengsel og 650.000 kroner i bot.
Den norsk-franske europapolitiker og tidligere korrupsjonsjeger Eva Joly har tidligere uttrykt overfor DN at det lukter korrupsjon av denne saken.
– Er IMF tjent med en eventuell kandidat som er under politietterforskning?
– Det er derfor jeg ikke konkluderer før 10. juni, sier Stoltenberg.

Opprettholder kandidatur
Christine Lagarde mener hun selv har god samvittighet.
– Jeg vil opprettholde mitt kandidatur selv om det skulle bli åpnet en etterforskning i denne saken, poengterer hun.
Lagardes kandidatur støttes av de 27 EU-landene, tillegg til Kina og USA:
Få er i tvil om at hun kan bli en god IMF-ledere.
– Hun er utrolig god til å oppnå enighet. Om en forhandling låser seg, så lykkes hun ofte med å avlede spenningene og få folk til å slappe av. Det kan være gjennom å åpne et vindu eller prate om noe annet for en stund, sier hennes kommunikasjonsdirektør Jean-Marc Plantade til DN. Frankrikes tidligere handelsminister Anne-Marie Idrac poengterer overfor DN at Lagarde er ekstremt fleksibel og har en høy stresstreskel.
Mexicos finansminister Ernesto Cordero brukte i går 50-års jubileet til OECD som forum for å drive kampanje for Mexicos kandidat, landets sentralbanksjef Augustin Carstens. Carstens er så langt den eneste andre offisielle kandidaten.
– Jeg ber om en åpen og gjennomsiktig ansettelsesprosess. Carstens sterkest kort er den mexicanske økonomien som har vokst med 5, 5 prosent per år, sier Mexicos finansminister til DN. Men han innrømmer likevel at Lagarde har alle de nødvendige kvalitetene til å kunne bli den neste IMF-sjefen.
– Blir jeg valgt, tar jeg med meg all min erfaring som advokat, forretningsleder, minister og kvinne til pengefondet, sa Christine Lagarde på gårsdagens pressekonferanse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s