OECD lanserer lykke-indeks

Fra DN 260511

– Penger er ikke alt, sier OECD som i 50 år har gitt verden økonomiske statistikker. Nå lanserer organisasjonen en «lykke-indeks».  Samtidig advarer OECD mot å tro at finanskrisen er over. Les saken fra DN her:

– Politikk dreier seg om være ute i virkeligheten. Om hvordan folk har det og bør ha det. Levekårsindekser er viktig for å formulere en god politikk, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til Dagens Næringsliv under OECDs møte i Paris. Han karakteriser organisasjonens  nye ”The better life-indeks” for ”veldig moro”.

For blir du to prosent lykkeligere om ditt lands økonomiske vekst er på to prosent? Det er utgangspunktet for at Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling under sitt 50 års-jubileum denne uka lanserer sin nye ”lykke-indeks”.

Lykkelig og produktiv
– Det mange faktorer som former et menneskets liv. Makro-økonomiske statistikker gir ikke nødvendigvis det rette bildet av hvordan folk selv definerer sine liv. Dette er viktig å vite noen om, ikke bare av politiske og kostnadsmessige årsaker, men denne kunnskapen er helt essensiell for at våre demokratier skal fungere, sier OECDs statistikkdirektør Martine Durand til DN.

”Lykke-indeksen” skal måle hvor fornøyde innbyggerne i medlemslandene er både med sin egen levestandard og livet generelt. Den består av 11 indikatorer: bolig, inntekt, jobb, sosiale forhold, utdanning, miljø, offentlige institusjoner, helse, generell trivsel, sikkerhet og balanse mellom jobb og familie.
– Hvor komfortable er folks hus? Hvor rent og sikkert er nabolaget man bor i? I hvilken grad kan folk benytte seg av kvalitative helse og utdanningstilbud?, er noen av spørsmålene som stilles for å lage ”lykke-indeksen”.
– Det at folk har det bra, gjør at dem også mer produktive, tror Sigbjørn Johnsen. Han mener at Norge tidlig tenkte på disse faktorene og minnes ”petroleums-meldingen – Stortingsmelding nummer 25  fra 1973. Der ble det skrevet at landet skulle bruke oljeinntektene til å skape et kvalitativt  bedre samfunn.
– I det lå det livskvalitet-verdier, sier den norske finansministeren,

Popularisering
I oktober følger OECD opp ”lykke-indeksen” med en egen rapport med tittelen ”How´s life”. For OECD mener at mange regjeringer og økonomer er frustrerte over at man kommer til kort ved kun å bruke bruttonasjonalprodukt som en indikator på folks velbeværende. Sjefsøkonomen Jørgen Elmskov i OECD sier det ikke var lett å velge indikatorer, men at det for OECD er viktig å vise at ikke alt ikke handler om vekst.
– En sik indeks er også en form for popularisering av det vi driver med. Disse indikatorene har alltid vært en del av OECDs  statistikker. Men vi håper at en slik ”lykke-indeks” vil skape et engasjement hos folk flest sier danske Jørgen Elmskov til DN.
På OECDs nettsider kan folk selv bruke indikatorene til å måle sin ”egen lykke”, med mulighet til å spre  det galde budskap videre på Twitter og Facebook. OECD vil også bruke informasjonen de får inn på denne måten, ved å justere sine egne konklusjoner. Men  OECD har ikke planer om å lage en offisiell landrangering for lykke.

Økt økonomisk vekst
Men realitetene i verdens-økonomien er like harde tross den nye lykke-indeksen.
– Finanskrisen er ikke over ennå. Den har bare byttet ham, sier generalsekretær i OECD, Angel Gurria. I går la organisasjonen fram halvårsrapporten om de økonomiske utsiktene. Organisasjonen fastholder sitt anslag om en global vekst i år på 4,2 prosent og 4, 6 prosent i 2012. Men det knytter seg stor usikkerhet til tallene, og veksten kan bli lavere. Angel Gurria slår i forbindelsen med lanseringen fast at dersom man ikke lykkes med å skape nye arbeidsplasser frykter han at den økonomiske krisen vil vedvare.
Mulig prisvekst på olje og andre råvarer, oppbremsing i Kina og ettervirkninger etter jordskjelvet og tsunamien i Japan er blant faktorene som bidrar til det organisasjonen kaller negativ usikkerhet.
OECD øker sitt anslag for veksten i USA i 2011 til 2,6 prosent og spår 2,0 prosent for landene som bruker EUs felles valuta euroen. For organisasjonens 34 medlemsland som helhet anslås veksten til 2,3 prosent, mot 1,8 prosent i fjor.

Fornøyd Stoltenberg
– En annerkjennelse  av det arbeidet vi har gjort, sier statsminister Jens Stoltenberg etter å ha lest kapittelet om Norge i den ferske OECD-rapporten.
For OECDs økonomer friskmelder Norge etter den globale økonomiske krisen, som et av få land i rapporten .
Tross stagnerende olje- og gasseksport regner OECD med at den norske økonomiske veksten for Norges del vil fortsette i 2012 på grunn av økt privatkonsum og investeringer.
Oljeprisen er den største risikoen for Norge. Prisendringer kan han stor innvirkning for landets økonomiske vekst, skriver OECD i rapporten.
– Men OECD gir oss anerkjennelse til hvordan vi forvaltet oljepengene på. At vi ikke bruker dem i takt med hvordan vi tjener dem.  På den måten vi bidrar vi til å opprettholde lavledighet,  sier statsministeren til DN.
Jens Stoltenberg opplever at Norge noen ganger får gode råd fra OECD.
– Men det er ikke alltid vi følger dem, sier han.
-Norge har tidligere blitt kritisert for at vi har basert all vår velferd på oljeinntekter. OECD har også hatt innvendinger mot arbeidsmarkedspolitikken, ved at Norge har for generøse sosiale sikkerhetsordninger.
– Dette er ordninger vi mener er viktig for å ha en produktiv økonomi. Et godt sikkerhetsnett er da av stor betydning, mener finansminister Sigbjørn Johnsen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s