Støre skeptisk til Sarkozys nett-toppmøte

Fra DN 270511

**Arabisk revolusjons-hjelp , IMF og atomsikkerhet står på programmet under G8-møtet i Deauville.
**Men mest oppmerksomhet fikk det første møtet mellom verdens mektigste ledere og kongene av nettet. Les om DNs møte med blant andre Facebook-grunleggeren her:

– Jeg er glad for å kunne bidra til nettets utvikling ved å være her, sier Facebook-sjefen Mark Zuckerberg til Dagens Næringsliv.

-I går ble han tatt i mot som en statssjef i Deauville, sammen med sine nett-kolleger fra amerikanske Google, franske Orange og japanske Rakuten.  Gruppen kalles eG8, og har sammen med 1500  nett-aktivister og nett-selskaper hatt en to dagers konferanse i Paris denne uken. Gruppen la i går kveld fram en tekst for G8-toppene i Deauville.

Usikker på motivasjonen
President Nicolas Sarkozy er tydelig stolt over at han har klart å modernisere dagordenen til G8-møtet. Nettes makt var gårsdagens store tema i samtalene mellom nettets mektige menn og G8-landene Frankrike, USA, Tyskland, Italia, Storbritannia, Japan, Russland og Canada
– Har du en følelse av verdens mektige ledere har et ønske å få mer kontroll over nettet?
– Det vet jeg ikke, jeg har ikke møtt dem ennå, svarer Mark Zuckerberg som i går hadde byttet ut sin sedvanlige t-skjorte med mørk dress og slips.
– Men det var ikke noe svar på spørsmålet?
–  Men jeg har jo ikke møtt dem ennå. Så hva han jeg si, gjentar han.
–  Akkurat nå kan jeg bare si at jeg er beæret over å kunne være her. Jeg er glad for å kunne bidra med min kunnskap på denne måten, sier Facebook-sjefen til DN.

Han fokuserer på at man kan ikke ta ut gevinstene av nettet i form av økonomisk vekst og politisk dialog uten at få problemer med kjøptet i form av beskyttelse privatlivet og sikkhetsspørsmål.
–  Dette er prisen å betale. Og disse tingene er dypt sammenfletet, at her gjelder det å finne en balanse, sier Mark Zuckerberg.

-Et motedrevet initiativ

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er skeptisk til at internett har fått en så sentral plass under G8-møtet.
– Et motedrevet initiativ,  sier Støre til DN.
Men faktum er at nettet er blitt en økonomisk supermakt. De siste fem årene har nett-aktørene stått for  21 prosent av den økonomiske veksten i G8-landene, pluss Brasil, Kina, India. Sør-Korea og Sverige. Det kommer fram en rapport fra konsulentbyrået McKinsey som ble lagt frem i forbindelse med G8-møtet.
– Nettet er i dag den viktigste jobbskaperen i den industrialiserte verden, er budskapet fra Facebook-sjefen og hans delegasjon til G8-møtet.
– Jeg kan forstå at G8 er opptatt av de økonomiske aspektene. Men styrken til nettet ligger i at det sprenger de klassiske maktgrensene. Det som er viktig er G8 er tydelig på at man må bekjempe sensur på nettet. Ingen stater skal ha kontroll over internett, sier Støre som i går traff sin amerikanske kollega Hillary Clinton i Paris.

Terror-frykt
220 kilometer vest for den franske hovedstaden drukner lyden av bølgene i badebyen Deauville i støyen fra helikoptre, når Sarkozy tar i mot de til sammen 18 statssjefene som er invitert til å være med under ulike sesjoner under G8-møtet. En fregatt våker over de kilometerlange sandstrendene, best kjent som invasjonsstredene i 1944. Jernbanestasjonen og flyplassen er stengt. 12000 politifolk og militære passer på 6000 politikere, tjenestemenn og journalister. Frankrike har innført høyeste terror-nivå under verdens første toppmøte etter Osama bin Ladens død.
På høydene rundt den idylliske byen med 5000 innbyggere er det er plassert ut missil-raketter. I flere uker har sikkerhetstjenesten saumfart sandstrendene etter bomber.  Selv byens innbyggere måtte ha passerseddel for å kunne gå ut og inn av sine egne hjem.  Få slipper inn i selve hjertet, luksushotellet Royal Barrière. Selve møtene foregår i murvillaen Villa Le Circle vegg i vegg, vanligvis byens mest ettertraktede sted for bryllupsfester for folk med tykke lommebøker.

Et år før neste presidentvalg, vil ikke president Nicolas Sarkozy gå glipp av muligheten til å vise hvordan han kan sjonglere det doble formannskapet i både G8 og G20 gruppen. At han dessuten slipper å bli fotografert ved siden av  sin tidligere politiske rival, den avgåtte IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn, har ikke gitt Sarkozy dårligere humør. IMF stiller med fungerende direktør John Lipsky, og situasjonen i IMF står høyt møtets dagorden.

”Sivilisert nett”
Men det var nettets plass som satt sitt preg på åpningsdagen til Deauville-møtet. Til og med diskusjonen om atomsikkerhet og hjelp til Japan havnet i skyggen av Facebook-grunnleggeren og hans delegasjon. Franskmennene håper at eG8 skal bli en ny institusjon i forkant av G8-møtene. Problemet er at kongene av cyberspace og Nicolas Sarkozy ikke har samme syn på hvordan internett på reguleres. Den franske presidenten har sagt at målet er et ”sivilisert nett”. Etter reaksjoner fra USA og ikke minst fra nettaktivister som boikottet eG8-møtet i Paris, har presidenten byttet ut begrepet med et ”ansvarsfullt internett.
– Nett-revolusjonen dere har lansert må ikke  bli et instrument for dem som vil angripe vår sikkerhet og dermed vår integritet, advarte Sarkozy nett-toppene. Den franske presidenten tenker på terrorisme og pornografi og er av hvordan var kan beskyttes. Hans kampsak er hvordan opphavsrettighetene kan beskyttes på nettet.

– Et fritt nett, med tilgang for alle er det viktigste budskapet fra eG8-gruppen. Nett-toppene ønsker å fokusere på nettets enorme mulighet for informasjonsstrøm mellom innbyggere og ledere. Ikke minst når det gjelder utdannelse og helsespørsmål. Cyber-kriminalitet og cyber-terrorisme har også vært tema, men det gjenstår mer arbeid før eG8 vil komme med  noen klarer anbefalinger til verdenens ledere. eG8 har ikke heller klart å bli enige når det gjelder opphavsrettigheter. Praksisen og lovverket i de ulike landene er svært forskjellig.

Facebook-sjefen skyldte på at øretelefonene med tolking ikke fungerte da han fikk et spørsmål om Facebooks egen praksis når det gjelder å benytte det brukerne legger ut på sine Facebook-sider.
– Jeg hopper over å svare på dette, siden jeg ikke hørte spørsmålet, sier Mark Zuckerberg.
Det er ventet at G8-møtet vil vedta en uttalelse om internett i løpet av dagen.

******
 
Ber om arabisk milliard-hjelp
 
Den arabiske revolusjonen sto på programmet under G8-møtet i Deauville i går kveld. Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarer mot å legge kontanter på bordet.
– Det blir for lettvint, sier han til DN.
I dag åpner G8 dørene for statsministerne fra Tunisia og Egypt.  USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron har allerede tatt til orde for et omfattede støtte-program i forbindelse med overgangen til  demokrati i disse landene. Det er ennå ikke lansert et konkret beløp, men USA gjorde det klart siste uke at de kommer til å avskrive egyptiske lån på rundt en milliard dollar og tilføre enda mer til den skadeskutte økonomien. Egypts økonomiske vekst i 2011 synker som en sten, fra anslåtte sju prosent til rundt en prosent.

Ikke bedre  går det for araberopprørets vugge, Tunisia. Der krever utålmodige innbyggere lønnspålegg på mellom 10 og 30 prosent, men utenlandske selskaper fryser sine investeringer.
Alt tyder også på at de to landenes turistsesong i år blir katastrofal. Med seg i kofferten til dagens G8-møte har statsministrene i Egypt og Tunisia kalkyler over hva slags hjelp de trenger: Kairo ber om 8, 5 milliarder euro frem til midten av 2012, men Tunis ber om 17,5 milliarder i hjelp fra det internasjonale samfunnet.
– Jeg kjøper ikke regnestykkene til Egypt og Tunisia uten videre. Å gi blankosjekker er ingen løsning. Det må følge klare betingelser til den økonomiske hjelpen. Den må brukes til å støtte reformer og til politisk utvikling. Landene må få også klar beskjed om å bekjempe korrupsjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Under G8-møtet skal  Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet, EU, den Europeiske investeringsbanken ERBD og G8-landene vedta en samordnet støtte til både Tunisia og Egypt.
Verdensbanken vil gi 4,5 milliarder dollar til Egypt de neste to årene og ytterligere 1, 5 milliarder dollar til Tunisia. Begrunnelsen er at de to landenes økonomiske utvikling de nærmeste månedene er avgjørende for hvordan det skal med demokratibevegelsen i araber-verdenen.
En tilsvarende hjelp skal også fungere som en gulrot for demokratibevegelsen i Syria og Libya – om de lykkes med å kaste sine regimer. Trusler om sanksjoner mot Syria er ikke tema i Deauville. Det er Russland i mot.
– G8 bør ikke bli et organ for press og sanksjoner, skrev Russlands president  Dmitrij Medvedev i en uttalelse før Deauville-møtet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s