Venter et skred av sex-skandaler

Fra DN 310511

**Eksperter venter et skred av nye sex-skandaler i fransk topp-politikk etter at en minister søndag måtte trekke seg etter anklager
**Politisk macho-kultur får nå hard medfart av kvinnelige toppolitikere.
Les saken fra DN her:

-Når jeg ser at en liten stuepike er kapabel til å angripe Dominique Strauss-Kahn, så innser jeg at det er min forpliktelse å snakke ut, sier en tidligere medarbeider til Frankrikes minister for offentlige tjenester, Georges Tron. Kvinnen jobbet for toppolitikeren i Rådhuset i kommunen Draveil, ikke langt fra Versailles. Der er høyrepolitikeren også borgermester.
Kvinnen gikk sist uke ut i avisen Le Parisien og fortalte om hvordan Georges Tron hadde trakassert henne seksuelt. Ytterligere en kvinne kom med de samme anklagene. Begge politianmeldte ministeren. I følge avisen Le Journal du Dimanche er det ventet at en tredje kvinne vil stå fram med en lignende historie denne uken.

-Utsatt for et komplott

– Ren fantasi og personlig hevn, karakteriser Georges Tron anklagene for. Han hevder det er høyreekstreme Marine Le Pen som står bak komplottet. Søsteren til partilederen for Front National bor nemlig i kommunen der Tron er borgermester og han hevder hun har hatt en langvarig konflikt med Rådhuset.
– Dette er resultatet av det. Og jeg kan bevise at Le Pen står bak, forsvarer Georges Tron seg med.
Men da ministeren i media ble fremstilt som fot-fetisjist og mulig voldtektsmann, ble situasjonen politisk uholdbar. Begge historiene til kvinnene var like detaljerte som kompromitterende både for ministeren og en av hans kvinnelige rådhus-kolleger:
– Jeg ble deres sex-leketøy, sa en av de angivelige ofrene.
I følge hennes utsagn skal hun blant annet ha blitt tvunget til seksuelle akter sammen med Georges Trons kvinnelige medarbeider, i nærvær av borgermesteren, innelåst i et rom i Rådhuset.

Truet henne til taushet
– Om disse anklagene stemmer, kan de klassifiseres om seksuell trakassering og voldtekt, sa Marie-Suzanne Le Quéau, statsadvokaten i Evry.
En av kvinnene har fortalt at Georges Tron skal ha tvunget henne til å skrive et avskjedsbrev.
– Han sa han hadde mange innflytelsesrike venner. Om jeg ikke gjorde som han sa, ville jeg miste omsorgen for min sønn, sa kvinnen.
Dette ble etterhvert en pinlig sak for president Nicolas Sarkozy. Fram til nå Sarkozy vært åpenbare vinneren på at Dominique Strauss-Kahn ikke lenger kan stille opp i presidentvalget i 2012, etter anklager om voldtektsforsøk mot en stuepike I New York.
Søndag ble Georges Tron tvunget til å forlate regjeringen. Navnet hans var allerede slettet fra oversikten over ministre på hjemmesiden til statsministerens kontor, før den voldtektsanmeldte politikeren selv offentligjorde avgangen.

Som den katolske kirke

Men denne affæren er fremfor alt et bevis for at Strauss-Kahn-skandalen har satt i gang en debatt om mannlige politikers forhold til kvinner.
– De neste ukene vil det komme mange tilsvarende saker, tror Pascal Perrineau, direktør ved forskningsinstituttet Cévipof ved eliteskolen Sciences Po. Overfor Dagens Næringsliv trekker han sammenlikninger med alle sex-skandalene i den katolske kirke.
– Ofre opplevde å få mot til å anmelde slike saker etter at de første vitnemålene om seksuelt misbruk innenfor kirken ble kjent i media, sier Pascal Perrineau.
Dette er en frykt man også kjenner på i den franske regjeringen:
– Om alle som blander politisk makt og sex må stå til ansvar for det, så vil halvparten av våre politiske ansvarlige få problemer, sier en minister anonymt til avisen Libération.
– Jeg tror mange er ganske stresset akkurat nå, sier tidligere justisminister Rachida Dati til tv-kanalen Canal+. Hun tror at debatten som nå pågår rokker ved troen hos mange mannlige politikere om at de kan slippe ustraffet fra denne type saker.
Statsviteren Pascal Perrineau forteller at man i de øverste kretsene i Frankrike ofte har snakket om eksistensen av sosietetsfester franskmenn kaller for ”ballets rose” og ”soirées fines” – seksuelle orgier som ofte involverer prostituerte.
– Men det er nytt at man snakker om voldtektsanklager innenfor disse kretsene. Men vi må være forsiktig i disse sakene, det har ikke vært hold i alle disse påstandene, sier han.

Seksuell og politisk makt
Direktøren for forskningsinstituttet mener det er en stor forskjell mellom latinske og protestantiske land i forhold til hvordan man håndterer slike spørsmål.
– Hos oss kan vi være skyldige i en slags letthet og bekvemmelighet i forhold til slike saker. I en politisk klasse så dominert av menn, kan disse historiene også bidra til å styrke det som kjennetegner makt. Det eksisterer en tvetydig, kompleks og halvbevisst forbindelse mellom seksuell makt og ubegrenset politisk makt. I andre kulturer eksisterer ikke dette bildet av det perfekte mannlige i like sterk grad, sier statsviteren Pascal Perrineau.

Minister tør ikke gå med kjole

PARIS,
Flere kvinnelige toppolitikere går nå kraftig ut mot franske macho-politikere.
Både avisen Le Parisien og radiokanalen France Inter har i dag fortalt om opplevelser til den franske sportsministeren Chantal Jouanno (41), tidligere fransk mester i karate 12 ganger. Ministeren hevder at hun ikke kan gå med kjole i Nasjonalforsamlingen uten unngå at mannlige politikerkolleger kommer med slibrige bemerkninger bak hennes rygg.
– Jeg har nå sluttet å bruke kjole på politiske møter, skal hun ha sagt i følge France Inter. DN har verken fått bekreftet eller avkreftet denne historien hos sportsministerens rådgivere.
Flere anonyme kvinnelige toppolitikere forteller om hvordan mannlige kolleger svarer dem trakasserende når de for eksempel ber om et spesielt dokument: ”Jeg gir det til deg om du vil ha sex med meg”.
– I Nasjonalforsamlingen er det et mannsdominert formynderi, et barnslig forhold til kvinner, på en måte jeg aldri noensinne har opplevd, sier den sosialistiske parlamentarikeren Sandrine Mazetier (43) til Le Parisien.
– Dette er en måte å ikke ta kvinners ord alvorlig på, man reduserer deres rolle og deres arbeid, sier hun.
Avisen siterer også en episode fra et komite-høring om europeiske saker sist uke. Der skal en representant fra regjeringspartiet UMP har kommentert klesdrakten til en kvinnelig sosialistkollega på følgende måte:
”Man skal ikke bli overrasket om man bli voldtatt når man er kler seg slik”. Politikeren hadde på seg en buksedrakt med en utringet topp.
Parlamentarikeren Francoise de Panafieu (62), fra UMP, mener kvinners plass i fransk toppolitikk ikke har endret seg siden hennes mor var minister på 70-tallet. Men noen ser håp:
– Strauss Kahn-affæren vil gjøre mer for feminismen enn noen lov, sier ansvarlig for regjeringspartiets likestillingssaker, Chantal Brunel.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s