Libya: Torturert for å ha reddet liv

Fra DN 270811. Foto: Ola Torkelsson

Han ble torturert på det groveste og puttet inn i en container som sto midt i solen. Det var prisen legen Wafik (33) måtte betale for å ha reddet livet til opprørssoldater. Les saken fra DN her:

– Her tok de meg ut hver halvtime og slo meg med stokker, pisket meg med tykke ledninger, og sparket meg nesten til døde, sier han. Han skjelver av sinne – eller frykt – når han med sin kropp og armer viser hvordan han ble hengt opp på betongveggen.
– Men alt kan ennå skje i dette landet, forteller han. Derfor vil han bare at vi skal bruke fornavnet hans.

Tilbake til åstedet

Doktor Wafik tar Dagens Næringsliv med tilbake til tortursenteret bare et steinkast unna sykehuset i Zawiya, 30 kilometer fra Tripoli. Han har ikke vært der siden 2. juni, dagen han måtte tilbringe inne i container uten ventilasjon, i stekende varme.
Han åpner den rustne jerndøren på en container av typen som brukes til å sende varer i på frakteskip. En stinkende lukt siver ut i varmen. Her var et 30 talls libyere stuet sammen. Flere hadde vært der i uker.
Wafik løper inn i containeren, nesten litt panisk. Det virker som om angsten for det som skjedde der, kommer tilbake. I containeren ligger både mat- og klesrester. Ikke et toalett, men en liten vanndunk på deling.
– Slik går du når du hjelper opprørsbevegelsen, var beskjeden jeg fikk, forteller Wafik.
Han fikk høre at siden han hadde reddet opprørere, så var han en av dem. At de ville drepe ham, men at Gaddafi ikke ville at det skulle skje akkurat nå.
– Det de hadde glemt var at jeg som lege også reddet livet til mange av Gaddafis soldater, sier Wafik.

Bilder på mobilen

Han forteller om dagen da marerittet skjedde. Etter en 24 timers vakt som overlege på sykehuset, ble han på veien hjem til sin kone og et år gammel datter stoppet av Gaddafis folk på en kontrollpost. De tok mobiltelefonen hans og fant et bilde av flagget som opprørssoldatene bruker som symbol. Han ble tatt med til en stor bensinstasjon og mekanisk verksted som Gaddafis folk hadde omgjort til et tortursenter. I bakgården, uten innsyn fra gaten sto det fire containere, alle fulle av mennesker.
-Vi hørte skrik hele tiden fra de andre containerne, sier han.
Wafik hadde flaks. En venn som jobbet for Gaddafi-regimet, fikk øye på Wafik etter at han var blitt tatt ut av containeren for å bli slått.
– Han husket at jeg hadde vært lege for faren hans. Så han fikk meg ut, sier Wafik. Hva som har skjedd med de andre i containeren, vet han ikke.

Leter etter avhørs-referat

Legen går inn på kontorene i bygningene og leter desperat etter papirer der det kanskje
finnes referater fra de tøffe avhørene han ble utsatt for. Der han ble forsøkt tvunget til å oppgi navn på folk i opprørsbevegelsen, på folk han hadde behandlet. Han går fra kontor til kontor, som i dag nærmeste er smadret. Papirene ligger strødd ut over. Bilder av ungdommer. Tykke dokumentmapper.
– Ser her, sier han. Her er en liste med navn over libyere som ikke møtte opp til militærtjeneste.
Mens doktor Wafik forgjeves letter gjennom papirene etter informasjon om seg selv, hører vi gråten fra en sortkledd kvinne utenfor murbygningen.

-Min sønn, min sønn sier Aisha Abded-Mullah stille, mens tårene renner. De siste dagene har hun og ektemannen Moktar gått fra fengsel til fengsel for å lete bevis på om sønnen Mohammed på 25 år er live. De har vært innom alle sykehus og besøkt en rekke tortursentre som Gaddafis folk hadde i hver by. Sønnen kjempet for opprørsbevegelsen. Men han har ikke gitt livstegn fra seg siden den første uken i juli.
– Vi skal fortsette å lete inntil vi finner ham, sier faren. Moren går fra rom til rom og graver manisk og fraværende i papirer. Men øyene trygler hun om hjelp om at vi må hjelpe henne å lete. Wafik prøver å vise henne hvor hun skal lete. Men også han må gi opp. Det finnes ikke noe spor om at sønnen har vært ved dette tortursenteret.

Kamphandlinger på sykehuset

Tilbake på sykehuset forteller Wafik at alt helsepersonell siden februar har jobbet under et konstant psykisk press.
– Sykehuset var okkupert av Gaddafis folk. De fulgte med hele tiden. Om noen gjorde noe galt, så tok soldatene dem med seg.
For to uker siden angrep opprørene. Etter kraftige skuddvekslinger rundt og inne i sykehuset må Gaddafis soldater gi tapt. Resultatet ble et sykehus der knapt en rute er hel. Ammunisjonshylsene ligger fremdeles strødd ut over hele området og opprørsbevegelsen sitter i dag vakter ved alle utganger. Om natten barrikaderes alle utganger med sykehussenger og tunge gassdunker, mens skuddløsninger kan høres i det fjerne.
Men natten for to uker siden gjorde Gaddafis folk et siste fremstøt. De kom tilbake og fyrte av granater mot alle operasjonssalene.
– De ville ødelegge hele sykehuset

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Libya: Torturert for å ha reddet liv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s