Libya: Fikk NATO-hjelp på bakken

MILITÆR-BASE: Ahmed Ghnaim ser ut over ødeleggelsene ved en militærbase utenfor byen Bir al Ghanarn. NATO-fly bombet basen før opprørersoldatene angrep. Foto Ola Torkelsson.

Tripoli/Bir al Ghanarm/Nalut, Libya

Opprørerne fikk hjelp av NATO-styrker på bakken for å peke ut de beste målene. Det stikk i strid med det NATO selv har sagt.
  Les saken fra fra DN her:

– Vestlige soldater var i fjellområdet vårt for å hjelpe oss. Det må ha vært folk fra NATO. Vi kommuniserte hele tiden med hverandre for å vite hvor det fantes sivilbefolkning eller hva som var rent militære må, sier opprørssoldaten Haithem Ben Hamed (25). Sist han var i strid var forrige uke ikke langt fra fjellbyen Nalut 50 kilometer fra den tunisiske grensen.

Tett NATO-kontakt
Mange opprørssoldater som DN prater med, enten i Tripoli eller Nalut i vest forteller om et tett samarbeid med NATO-styrkene. Selv om det tok en viss tid. NATO hadde i begynnelsen vanskeligheter med å se hvem som egentlig ledet i opprørsstyrkene. Men etter hvert ble det sendt både rådgivere og våpen.
– Jeg så ikke NATO-soldatene med egne øyne, men flere av mine venner har fortalt at de traff flere oppe i fjellene, sier Haithem Ben Hamed.
I NATO hovedkvarter er tonen litt mer forsiktig.
-Vi har ikke deltatt i noen offisiell koordinering i felten, sa Oana Lungescu, talsmann for NATO for en uke siden.
Eksperter tror ikke NATO forteller sannheten.
– Med støtte av mine kilder vil jeg hevde at det i Libya har vært infiltrerende agenter fra Frankrike, Storbritannia, USA, Egypt og de Arabiske emirater og kanskje også fra Italia, sier Eric Dénécé, direktør for Senteret for etteretningsforskning i Paris, til det franske nyhetsmagasinet Nouvel Observateur.
– Før slaget i Tripoli har disse agentene gjort  en stor del av jobbet, både når det gjelder valg av mål, følge opprørerne og til og med i direkte aksjoner, sier Eric Dénécé.
– Blant dem fantes det personer fra franske, britiske og amerikanske sikkerhetstjenester, men også private selskap og utenlandske frivillige fortsetter Eric Dénécé.

FESTLOKALE: Dette var en gang et festlokale for bryllup rett utenfor Tripoli. Fram til forrige uke var det brukt som våpenlager for Gaddafis styrker. Lokalet ser nå ut som en brent betongklump etter at det ble bombet av NATO-fly. Foto: Ola Torkelsson.


Britiske The Guardian skriver at de har opplysninger på at elitesoldater fra SAS-styrkene skal ha hjulpet opprørerne direkte ute i felten.
Den vanligvis velinformerende, franske avisen Le Canard Enchaîné, siterer en anonym etterretningskilde om franskmennenes forarbeidet i Nefusaområdet der berber-byen Nalut ligger.  Byen var omringet på alle kanter av byer der Gaddafi hadde kontrollen inntil for litt over en uke siden.:

-Vi forberedte landingsbaner i  fjellområdet slik at fly kunne lande og laste av våpensendinger, sier kilden.
Overfor DN bekrefter soldaten Haithem Ben Hamed fra Nalut at de fikk utlevert nye våpen i de avgjørende kampene som startet for et par uker siden.
I følge den franske avisen ville ikke franskmennene sende leveranser i fallskjerm i frykt for at våpnene skulle havne i feil hender. Det betyr enten hos Gaddafi-soldater eller terrorister.
Frankrike har innrømmet på offisielt hold at de har forsynt opprørerne med lettere våpen ”for å beskytte sivilbefolkningen”. Dermed dementerer myndighetene at de skulle ha levert antistridsvogngranater av det franske merket  Milan.

Bombet vei for opprører
Også soldater DN treffer 50 kilometer unna fjellbyen Nalut viser stolt fram sine nye våpen.
– NATO fortalte oss hvor og når vi skulle rykke fremover over slettene.  En stund etter at vi hadde begynt framrykkingen så kom et fly og bombet kasernen, sier Essam Al-Ferjani (41) Over skulderen har han en automatkarbin hengende. Knapt en ripe i verken i kolben eller magasinet.
Sammen med broren Ahmed Ghnaim (31) står han og ser utover det som for ikke mange dager siden var en sterk militærgarnison i den strategisk viktige byen Bir al Ghanarn Den ligger som en lås på veien mot Tripoli. Her var striden voldsom under opprørerens offensiv. Dype kratre i bakken vitner om misil-nedslag. Ved siden av kratrene ligger utbrente panservogner. Mange er slengt opp i luften og landet på taket ved det kraftige angrepet. Sko og hjelmer ligger strødd ut over plassen. Tomme våpen-kasser ligger endevendt på våpenlageret. Når DN ankommer den bombede forlegningen blir vi møtt av skuddsalver, trolig fra Gaddafi-tro snikskyttere som gjemmer seg i nærheten.
– Når vi kom frem hit hadde de allerede fjernet sine døde. Sannsynligvis er de slengt i en samlegrav noe sted.  Det er slik Gaddafis offiserer pleier å gjøre. De varsler ikke engang familiene til de døde, sier Ahmed Ghnaim.
For han og broren er krigen nå over. Det er på tide å dra tilbake til hjembyen opp i fjellene. Den nesten nye automat-våpenet tar han med seg hjem.
– Gud være lovet! Uten NATO hadde vi aldri klart å innta denne basen, sier soldaten.

VÅPEN-ROM: Tomme våpenkasser ligger i et rom på militærbasen. Foto: Ola Torkelsson

 
Havfrue-operasjonen
I følge François Heisbourg ved Instituttet for strategisk forskning så var Storbritannias og Frankrikes beslutning i mai om å sette inn helikoptre et avgjørende steg i krigen.

– Det gjorde at de kunne beskytte seg effektivt mot Gaddafi-styrkenes motoffensiv.
Når det gjelder agentene ute i felten, så har han et lakonisk svar til Nouvel Observateur:
– De som vet prater ikke og de som prater vet ingenting, hevder François Heisbourg.
Det hindrer ikke at stadig flere opplysninger lekker ut jo nærmere Gaddafis fall man kommer. I britiske The Daily Telegraph hevdes det at slaget om Tripoli – eller operasjon ”Mermaid Dawn” var planlagt for ti uker siden.
Blant annet skal opprørerne ha fått hjelp til å ta seg fra Misrate til Tripoli fra havet. Det ble startsignalet på hovedstadens opprør mot diktatoren.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s