Nye pengeanklager mot Sarkozy

Fra DN 010911

Nicolas Sarkozy fikk kontantbeløp av Frankrikes rikeste kvinne Liliane Bettencourt. Det påstår en dommer i en politisk sjokk-bok som kommer ut i dag.
Les saken fra Dagens Næringsliv her:
I boken ”Sarkozy drepte meg” forteller dommeren Isabelle Prévost-Desprez om et vitne hun avhørte da hun etterforsket Bettencourt-affæren frem til i fjor. En sykepleier som jobbet for Bettencourt-familien skal ha sett Nicolas Sarkozy komme hjem til villaen til Liliane Bettencourt utenfor Paris for selv å hente konvolutter med kontanter. Pengene skal Bettencourt ha gitt ham direkte. L´Oréal-arvingen, med en formue på 150 milliarder norsker kroner, har tidligere sagt i intervjuer at hun ikke kan ”erindre at dette har skjedd”.

Oppsiktsvekkende
Anklagene er ikke nye. Tidligere har en av Bettencourts regnskapsførere hevdet det samme, men hennes vitnemål er blitt ødelagt etter at det viste seg hun hadde mottatt store beløp fra datteren til Liliane Bettencourt, Francoise. Hun har i tre år forsøkt å umyndiggjøre moren.
Det oppsiktsvekkende er at det første gang en dommer selv kommer med disse opplysningene. I boken som er skrevet av to franske journalister fra den toneangivende avisen Le Monde, forteller dommeren Isabelle Prévost-Desprez at vitner var ”redde”. Dommeren i byen Nanterre hevder at hun ble tatt av saken i fjor for å hindre at etterforskningen skulle skape problemer for Sarkozy foran president-valget neste år. Etterforskingen av Liliane Bettencourts kompliserte finanser blir nå etterforsket av det venstresidens avis Libération hevder er en Sarkozy-lojal statsadvokat i Bordeaux, Philippe Courroye.

Presidentpalasset avviser
-Skandaløse, udokumenterte og falske, sier presidentpalasset Elysée til nyhetsbyrået AFP om anklagene som blir presentert på førstesiden til Libération i går.
Regjeringens talskvinne, budsjettministeren Valérie Pécresse, som selv er blitt beskyldt for å ha tatt i mot sjekker fra Liliane Bettencourt, tar sterk avstand fra det hun kaller for rykter.
– Når vi har beskyldninger å komme med, kommer man ikke med dem i pressen i eller i en bok, men man gir dem til en dommer, sier hun til tv-kanalen France2.
Opplysningene kan bli en ny politisk og finansiell skandale i det som for over et år siden truet den franske regjeringen. En minister har allerede måtte gå av som følge av Bettencourt-skandalen. Det pågår allerede en etterforskning om regjeringspartiet UMP har mottatt ulovlig valgkampstøtte fra Bettencourt. I Frankrike kan én person kun gi 7500 euro i støtte til et politiske parti. Bare 150 euro kan gis i kontanter.

I en chatt på nettstedet Lemondre.fr sier bokens forfattere Gerard Davet og Fabrice Lhomme at dommeren ikke kunne komme med disse opplysningene før nå. Vitnene ville at disse opplysningene skulle offentligjøres da de fryktet hevn-aksjoner. – Politisk finansiering var heller ikke det dommeren den gang etterforsket, sier forfatterne.

Krever granskning
Sosialistpartiet (PS) krever nå granskning.
– Jeg forstår ikke hvorfor denne dommeren ikke har gitt disse opplysningene til påtalemyndigheten tidligere, selv om jeg forstår presset hun har vært utsatt for. Men jeg håper nå en ny gransking vil bli åpnet. Det er det som vanligvis skjer i et land der rettssystemet er uavhengig og fritt, sier en av sosialistpartiets presidentkandidater Martine Aubry til TV-kanalen BFM TV.
– Prévost-Desprez er en dommer av god kvalitet, med et godt rykte, så det er nødvendig at denne saken etterforsker, sier en annen av sosialistpartiets presidentkandidater Arnaud Montebourg til I-télé. Han er sammen med norsk-franske Eva Joly tidligere anmeldt for æreskrenkelser mot en av de involverte i Bettencourt-affæren.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s